Ételmérgezés: Mi a teendő?
Ételmérgezés bekövetkezhet romlott nyersanyag felhasználása, illetve az elkészített élelmiszerben felhalmozódó kórokozók következtében.
Az étkezés okozta kellemetlenségek leggyakrabban a túlzott mennyiségű fogyasztás következményei, amelyek általában néhány óra alatt rendeződnek. Olykor a felhasznált nyersanyag vagy az elkészített élelmiszerben felhalmozódó kórokozók váltanak ki tüneteket, ez már valódi mérgezésnek tekinthető. Még ritkábban mérgező növény, gomba vagy állat okozza a mérgezési tüneteket.
Az ételmérgezés tünetei
- hányinger, hányás, hasmenés,
- hasfájás,
- gyengeség, émelygés,
- remegés, verejtékezés.
Elsősegély ételmérgezés esetén
1. Teremtse meg a biztonságot! Ügyeljen, hogy más ne fogyasszon a tüneteket okozó ételből!
2. Nyugtassa meg a beteget, helyezze nyugalomba! Ültesse, vagy fektesse le!
3. Próbálja kideríteni a mérgezés okát!
4. A beteg a rosszul lét, illetve hányás elmúlásáig kerülje a szilárd ételek fogyasztását!
5. Gondoskodjon a folyadékpótlásról! Kortyonként itasson vele szódavizet, sima vizet, esetleg szénsavas italt.
6. A tünetek enyhülését, megszűnését követően a bajba jutott fogyasszon könnyen emészthető ételeket, sós kekszet, banánt, rizst, kenyeret.
Amit NE tegyen!
- NE hánytassa a beteget!
- NE egyen fűszeres, zsíros, édes ételeket!
- NE vegyen be hányás- és hasmenés csillapítót! Engedje távozni a méreganyagot.
Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz, ha
- az ételmérgezés tengeri élőlény, kagyló vagy bizonytalan gomba fogyasztásából származik,
- a tünetek 24 órán belül nem enyhülnek,
- az emésztés nem rendeződik 3 napon túl,
- a széklet véres vagy szurokfekete,
- a hányás miatt nem megoldható a folyadékpótlás,
- a kiszáradás jelei (száraz ajkak, nyelv, szájpadlás) mutatkoznak,
- szédülés, fejfájás, láz társul a tünetekhez,
- szapora a pulzus és/vagy a légzésszám,
- a beteg csecsemő vagy kisgyermek.
Tovább Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez - Jó tudni!