A gombamérgezés elkerülhető - Mire figyeljünk?

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A szép meleg tavaszi és őszi napokon az erdőben kirándulók gyakorta gombagyűjtéssel is színesítik a jó levegőn eltöltött sétáikat. A nyirkosabb, esős, melegebb időjárás kedvez az erdei gombák fejlődésének, ilyenkor több fajjal is találkozhatunk utunk során.

A gombamérgezésekkel kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy a gomba fogyasztása és a tünetek megjelenése között eltelt idő utal a mérgezés veszélyességi fokára. A késői, akár 6-72 óra múlva jelentkező tünetek súlyos mérgezésre utalnak. Ilyen hosszú latencia idővel jelentkező súlyos mérgezést okoznak a papsapka gombák, a pókhálósgomba fajok, a galóca fajok.

A legfontosabb szabályok gombaszedésnél

  • Ha gombát szedünk, minden alkalommal vigyük el hivatásos gombaszakértőhöz vizsgálatra! Az összes gyűjtött gombát mutassuk meg a szakértőnek! Ezt akkor se mulasszuk el, ha úgy gondoljuk, hogy jól ismerjük a gombákat, vagy ismerőstől, szomszédtól kaptuk azokat. Az ország több pontján – többnyire piacokon – ingyenesen ellenőrzik a gombákat a gombaszakértők.
  • A gombák szárát ne vágjuk el késsel, ne törjük le, hanem az egész gombát emeljük ki szedéskor, így láthatóvá válik az esetleg addig az avarban megbújó bocskor is.
  • A mérgező gombák felismerése terén ne bízzunk a különféle népi praktikákban, hiedelmekben, mint például ezüstkanál próba, és ne higgyük el, hogy „méregteleníthetők”, sem pl. forrázással, sem más módszerrel.

A legfontosabb tudnivalók a gyilkos galócáról

Hazánkban a halálos mérgezéseket néhány kivételtől eltekintve a gyilkos galóca okozza, mely elsősorban lombos erdőkben nő. Óvatlan, képzetlen gombagyűjtő könnyen összetévesztheti az ehető erdei csiperkével. Figyeljünk a megkülönböztető jelekre: a gyilkos galócának bocskora és gallérja van, lemezei fehérek, nem sötétednek meg, e tulajdonságaiban eltér a csiperkétől. Olykor azonban előfordulhat, hogy a gyilkos galóca bocskora és gallérja leszakad, ami megnehezíti felismerését, ezért is fontos minden gyűjtött gombát gombaszakértővel megvizsgáltatni.

A gyilkosgalóca-mérgezésért két polipeptidje felelős, az amatoxin és a fallotoxin. Egy galóca 12 mg amatoxint tartalmaz, ebből a halálos mérgezéshez elegendő 0,25 mg is. A galócamérgezés tünetei későn, csak 8-24 óra múlva jelentkeznek. Hányás, hasmenés jellemzi a kezdeti rosszullétet, majd néhány napos jóllét után alakul ki a sokszor végzetes májkárosodás, amelynek külső jele lehet a sárgaság. Máj- és veseelégtelenség, szívelégtelenség a halálok a galócamérgezetteknél. Túlélés esetén is számítanunk kell maradandó károsodásra, májkárosodásra, veseműködési zavarra.

A legfontosabb tudnivalók a légyölő galócáról

A szép, piros kalapos, tetején fehéren pettyegetett gombákat mindannyian jól ismerjük a mesekönyvekből. Ez szinte összetéveszthetetlen, és mindenki tudja, hogy mérgező, ha nem is olyan súlyos mértékben, mint a gyilkos galóca. Izzadás, remegés, nyálfolyás, hasi görcsök, szédülés, hallucinációk a jellemző tünetek, amelyek a gomba fogyasztását követően már gyorsan, 1-2 órán belül kialakulnak.

A legfontosabb tudnivalók a párducgalócáról

A párducgalóca-mérgezés jelentőségét az adja, hogy gyakorlatlan, képzetlen gombaszedő összetévesztheti az ehető piruló galócával vagy esetleg az őzlábgombával. A mérgezés tünetei a légyölő galócáéhoz hasonlóan 1-2 órán belül kialakulnak. Nyugtalanság, delírium, hallucinációk, zavartság jelentkezik.

Susulykafélék

A susulykát tartalmazó gombás étel elfogyasztását követően akár 15-30 perc múlva is okozhat már rosszullétet, gyomor-bélrendszeri panaszokat, hányást. Izzadás, nyálfolyás, hallucináció jellemzi a mérgezést.

A gombamérgezés minden esetben kórházi kezelést igényel!

Gombamérgezés gyanúja esetén a mentőszolgálat értesítésével a beteget haladéktalanul kórházba kell vinni, lehetőség szerint speciálisan toxikológiai profilú osztályra. A gombás ételből és a hányadékból is mintát kell vinni az ellátó intézménybe. Ha felmerül a gombamérgezés gyanúja, semmiképp se kísérletezzen otthoni gyógymódokkal! A gombamérgezés minden esetben kórházi kezelést igényel!

Az ehető gombákkal is legyünk körültekintőek!

A gomba a nehezen emészthető ételek közé tartozik, nagy mennyiségű ehető gomba fogyasztása is gyomor-bélrendszeri panaszokat válthat ki. Gyorsan romlik, könnyen elszaporodhatnak ezekben az ételekben a baktériumok, ami szintén, akár súlyos ételmérgezést is okozhat, ezért csak frissen fogyasszunk gombából készült ételeket.

Ha gomba fogyasztása után a legkisebb rosszullétet is tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Gombamérgezés vagy ételmérgezés?

  • Gombamérgezésre utalhat, ha a hányás, hasi görcs mellett esetleg pupillaszűkületet, arckipirulást, nyáladzást, hallucinációt vagy érzékcsalódást, sárgaságot, esetleg ájulást is tapasztalunk.
  • A gombák ételmérgezést is okozhatnak, ha romlottan, baktériumokkal fertőzötten fogyasztjuk el a belőlük készült ételeket. Ilyen esetekben az általános mérgezési tünetekhez esetleg láz és hőemelkedés társulhat.

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Torma
Torma

Milyen hatással van egészségünkre?

Alkoholmentes ünnepi italok
Alkoholmentes ünnepi italok

Finom, egyszerű receptek.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Benő Brigitta, Feövenyessy Krisztina
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram

Dr. Botos Péter

Belgyógyász, Kardiológus, Oxiológus

Eger