A gombamérgezés elkerülhető - Mire figyeljünk?
A szép meleg tavaszi és őszi napokon az erdőben kirándulók gyakorta gombagyűjtéssel is színesítik a jó levegőn eltöltött sétáikat. A nyirkosabb, esős, melegebb időjárás kedvez az erdei gombák fejlődésének, ilyenkor több fajjal is találkozhatunk utunk során.
A gombamérgezésekkel kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy a gomba fogyasztása és a tünetek megjelenése között eltelt idő utal a mérgezés veszélyességi fokára. A késői, akár 6-72 óra múlva jelentkező tünetek súlyos mérgezésre utalnak. Ilyen hosszú latencia idővel jelentkező súlyos mérgezést okoznak a papsapka gombák, a pókhálósgomba fajok, a galóca fajok.
A legfontosabb szabályok gombaszedésnél
- Ha gombát szedünk, minden alkalommal vigyük el hivatásos gombaszakértőhöz vizsgálatra! Az összes gyűjtött gombát mutassuk meg a szakértőnek! Ezt akkor se mulasszuk el, ha úgy gondoljuk, hogy jól ismerjük a gombákat, vagy ismerőstől, szomszédtól kaptuk azokat. Az ország több pontján – többnyire piacokon – ingyenesen ellenőrzik a gombákat a gombaszakértők.
- A gombák szárát ne vágjuk el késsel, ne törjük le, hanem az egész gombát emeljük ki szedéskor, így láthatóvá válik az esetleg addig az avarban megbújó bocskor is.
- A mérgező gombák felismerése terén ne bízzunk a különféle népi praktikákban, hiedelmekben, mint például ezüstkanál próba, és ne higgyük el, hogy „méregteleníthetők”, sem pl. forrázással, sem más módszerrel.
A legfontosabb tudnivalók a gyilkos galócáról
Hazánkban a halálos mérgezéseket néhány kivételtől eltekintve a gyilkos galóca okozza, mely elsősorban lombos erdőkben nő. Óvatlan, képzetlen gombagyűjtő könnyen összetévesztheti az ehető erdei csiperkével. Figyeljünk a megkülönböztető jelekre: a gyilkos galócának bocskora és gallérja van, lemezei fehérek, nem sötétednek meg, e tulajdonságaiban eltér a csiperkétől. Olykor azonban előfordulhat, hogy a gyilkos galóca bocskora és gallérja leszakad, ami megnehezíti felismerését, ezért is fontos minden gyűjtött gombát gombaszakértővel megvizsgáltatni.
A gyilkosgalóca-mérgezésért két polipeptidje felelős, az amatoxin és a fallotoxin. Egy galóca 12 mg amatoxint tartalmaz, ebből a halálos mérgezéshez elegendő 0,25 mg is. A galócamérgezés tünetei későn, csak 8-24 óra múlva jelentkeznek. Hányás, hasmenés jellemzi a kezdeti rosszullétet, majd néhány napos jóllét után alakul ki a sokszor végzetes májkárosodás, amelynek külső jele lehet a sárgaság. Máj- és veseelégtelenség, szívelégtelenség a halálok a galócamérgezetteknél. Túlélés esetén is számítanunk kell maradandó károsodásra, májkárosodásra, veseműködési zavarra.
A legfontosabb tudnivalók a légyölő galócáról
A szép, piros kalapos, tetején fehéren pettyegetett gombákat mindannyian jól ismerjük a mesekönyvekből. Ez szinte összetéveszthetetlen, és mindenki tudja, hogy mérgező, ha nem is olyan súlyos mértékben, mint a gyilkos galóca. Izzadás, remegés, nyálfolyás, hasi görcsök, szédülés, hallucinációk a jellemző tünetek, amelyek a gomba fogyasztását követően már gyorsan, 1-2 órán belül kialakulnak.
A legfontosabb tudnivalók a párducgalócáról
A párducgalóca-mérgezés jelentőségét az adja, hogy gyakorlatlan, képzetlen gombaszedő összetévesztheti az ehető piruló galócával vagy esetleg az őzlábgombával. A mérgezés tünetei a légyölő galócáéhoz hasonlóan 1-2 órán belül kialakulnak. Nyugtalanság, delírium, hallucinációk, zavartság jelentkezik.
Susulykafélék
A susulykát tartalmazó gombás étel elfogyasztását követően akár 15-30 perc múlva is okozhat már rosszullétet, gyomor-bélrendszeri panaszokat, hányást. Izzadás, nyálfolyás, hallucináció jellemzi a mérgezést.
A gombamérgezés minden esetben kórházi kezelést igényel!
Gombamérgezés gyanúja esetén a mentőszolgálat értesítésével a beteget haladéktalanul kórházba kell vinni, lehetőség szerint speciálisan toxikológiai profilú osztályra. A gombás ételből és a hányadékból is mintát kell vinni az ellátó intézménybe. Ha felmerül a gombamérgezés gyanúja, semmiképp se kísérletezzen otthoni gyógymódokkal! A gombamérgezés minden esetben kórházi kezelést igényel!
Az ehető gombákkal is legyünk körültekintőek!
A gomba a nehezen emészthető ételek közé tartozik, nagy mennyiségű ehető gomba fogyasztása is gyomor-bélrendszeri panaszokat válthat ki. Gyorsan romlik, könnyen elszaporodhatnak ezekben az ételekben a baktériumok, ami szintén, akár súlyos ételmérgezést is okozhat, ezért csak frissen fogyasszunk gombából készült ételeket.
Ha gomba fogyasztása után a legkisebb rosszullétet is tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!
Gombamérgezés vagy ételmérgezés? |
|
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos