Nyáron is okozhat balesetet a szén-monoxid

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
megjelent:

Bár a nyár közepén járunk, távol a fűtési szezontól, mégis fontos figyelni a szén-monoxid jelentette veszélyekre. Az elmúlt hetek statisztikája jól mutatja, hogy országszerte gondot okoz a mérgező gáz visszaáramlása a lakások, fürdőszobák légterébe - elsősorban a gázzal üzemelő, átfolyó rendszerű vízmelegítőkből - olvasható a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán.

Fontos, hogy figyeljünk ezen készülékek karbantartására, tisztítására, ahogy arra is, hogy legyen ezen készülékek közelében szén-monoxid-érzékelő. A tűzoltósági statisztikák jól mutatják, hogy számtalan életet mentenek meg az időben riasztó szén-monoxid-érzékelők.

Hogyan alakulhat ki veszélyes helyzet?

A szén-monoxid (CO) a tökéletlen égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése könnyen tragédiához vezethet.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

Tovább Hogyan ismerjük fel a veszélyt? Mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

A szén-monoxid-mérgezés hatása

Hogyan előzhető meg a veszély?

1. Épületen kívüli berendezés.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha a fűtőberendezést és kéményt úgy helyezzük el, hogy ne legyen közvetlen kapcsolata a lakótérrel. Tudnivaló, hogy nem minden épület esetében valósítható meg a különálló kazánhelyiséggel kialakított központi fűtés.

2. Épületen belüli berendezés, de a légtérkapcsolat kizárva.

Az épületen belül elhelyezett zárt égésterű, úgynevezett „C” típusú gázkészülékek működésük során nem a helyiség levegőjét használják, hanem a kültérből közvetlenül szívják be a levegőt, ezért üzembiztos működésük mellett a lakótérben szén-monoxid jelenlétével nem kell számolni.

3. Épületen belüli berendezés és közvetlen légtérkapcsolat.

A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött („A” típusú), valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött („B” típusú) gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják. Ezért alapvetően befolyásolja megbízható működésüket a helyiségek építészeti kialakítása és használata.

Aki „A” vagy „B” típusú gázkészülékkel rendelkezik és fokozott légzárású nyílászárók beépítését vagy a meglévő nyílászárók tömítését, esetleg elszívó/szellőző ventilátorok beépítését tervezi, annak előzetesen terveket kell készíttetnie arra jogosult tervezővel és azokat jóvá kell hagyatnia a területileg illetékes gázszolgáltatóval (elosztói engedélyes).

Épületen belül a gáz, szilárd vagy éghető folyadék halmazállapotú tüzelőanyaggal működő tüzelő-fűtőberendezések használata esetén különösen fontos gondoskodni a levegő pótlásáról, a helyiség szellőztetéséről. Ezért gondoskodni kell a berendezéseknek helyet adó helyiségek folyamatos légutánpótlásáról, rendszeres szellőztetéséről gépi vagy természetes úton. A lakások rendszeres szellőztetésének nem lehet akadálya a téli időszak és a néhány percig beáramló hideglevegő. A megfelelő levegőutánpótlás hiánya, a szellőztetés elmulasztása a lakásban CO-felhalmozódáshoz és tragédia bekövetkezéséhez vezethet.

Tovább A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

A kereskedelmi forgalomban kapható szén-monoxid-érzékelők (riasztók) a légtérbe került veszélyes mennyiségű szén-monoxid jelenlétét képesek jelezni, ezért azok alkalmazásával tovább növelhetjük otthonunk biztonságát.

(BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.