Hideg vagy meleg? – Mikor milyen borogatást készítsünk?

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

„A régi jó dolgokból nem maradt semmi...” Vagy mégis? Sokan kerülik a hagyományos gyógymódokat, mondván, hogy elavultak, ráadásul számos más egyszerűbb, korszerűbb lehetőség áll már rendelkezésünkre egyes problémák kezelésére. Viszont sokszor előfordul, hogy nincs lehetőségünk orvoshoz vagy gyógyszertárba szaladni, így mégis valamilyen klasszikus módszerhez kell folyamodnunk.

Az egyik legrégebbi, mégis egyszerű, költséghatékony és hatásos gyógymódunk a borogatás. Ez házi praktikákat követve vizes törülközőkkel, illetve többször felhasználható, gyógyszertárakban különböző méretekben elérhető hideg-meleg gélpárnák vagy gyümölcsmagokkal töltött párnák segítségével is kivitelezhető. Azt azonban sokszor nehéz eldönteni, hogy egy adott problémára hideg vagy meleg borogatást kell-e tennünk.

Hideg borogatás

A hideg borogatás nem kifejezetten hideget jelent: az optimális hőmérséklete 14-16 ºC, és naponta többször, de csak 5-10 perces időszakokra lehet felhelyezni, mivel az ennél hidegebb és hosszabb ideig tartó alkalmazása égéshez hasonló sérüléseket okozhat. A hideg borogatás célja a hőelvonás, illetve a fájdalom- és vérzéscsillapítás. Ennél fogva kiválóan alkalmazható akut fájdalmak kezelésére (például sportsérülések, ficam, rándulás stb. esetén), felületi visszérgyulladás, ekcéma és vérömlenyek enyhítésére, illetve langyosabb hőmérsékletű formájában (~30 ºC) magas láz és fejfájás enyhítésére is.

Meleg borogatás

A meleg borogatás célja a vérkeringés javítása vagy az izomlazítás egy adott területen, illetve megnyugtatja azt, ennek köszönhetően eredményesen alkalmazható krónikus fájdalmak és ízületi gyulladás, hasi görcsök, illetve lágyrészek fájdalmának kezelésében. Emellett hatékony fülgyulladás, homlok- és arcüreggyulladás esetén, ami megkönnyíti a gyerekek ilyen jellegű gyulladásainak kezelését is.

A meleg borogatás hőmérséklete kb. 40 ºC, és érdemes a borogatás köré tenni egy száraz törülközőt is, ezzel is lassítva a hőleadást. Naponta többször alkalmazható, de hőmérsékleténél fogva használata során mindenképpen figyelni kell a borogatás időtartamára az égési sérülések elkerülése érdekében.

Felmelegedő borogatás

A felmelegedő borogatás egy kombinált módszer, mely során a hideg vizes borogatást egy felmelegített kendővel fedjük, így a komplett borogatás fokozatosan melegszik fel. Ebben a formában a borogatás több órán át is alkalmazható, görcsoldó hatású, hatékonyan fokozza az adott terület anyagcseréjét, illetve enyhíti a krónikus ízületi gyulladás fájdalmait és a nyirokerekben jelentkező pangást.

Egyéb lehetőségek

A borogatások nem csak a különböző hőmérsékletek miatt lehetnek előnyösek, számos más módon is fokozható a hatékonyságuk.

Lokális acidózis kezelésében például gyakran alkalmaznak meleg vizes – szódabikarbónás borogatást. Számos gyógynövény jótékony hatása is kihasználható ebben a formában. Ilyen például az árnikatinktúrás borogatás, mely ízületi fájdalmakban használható, vagy a tölgyfakéreg főzetével készített borogatás, ami adstringens hatásának köszönhetően kisebb horzsolások kezelésére alkalmas. Mindemellett a reumatológusok és a betegek egyik kedvenc módszere ízületi fájdalmak kezelésére a sokak által jól ismert agyagos pakolás, mely bár nem igazi borogatás, tulajdonképpen a meleg borogatásokhoz hasonlóan fejti ki hatását.

Tovább Elsősegély, sérülések aloldal a WEBBetegen

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.