Mikor szedhető probiotikum, és mikor nem?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

A probiotikumok olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek segítik a bélbaktériumok védekező képességét, ha az valamilyen zavar, helytelen táplálkozás vagy antibiotikumok hatására csökken. Az emberek többsége jól tolerálja ezeket a készítményeket, és számtalan betegségben bírnak jótékony hatással. Ugyanakkor ritkán, ha valamiféle háttérben meghúzódó probléma áll fent, még gondot is okozhatnak.

A téma cikkei

5/1 Immunerősítés probiotikumokkal
5/2 Mikor szedjünk probiotikumot?
5/3 A probiotikumok hatása
5/4 Probiotikumok szedése terhesség alatt
5/5 Ki nem szedhet probiotikumot?

Milyen formában szedhető probiotikum, milyen betegségek ellen hatékony?

A probiotikumok tabletta, por, kapszula és ampulla formájában is kaphatók, emellett megtalálhatóak bizonyos élelmiszerekben (pl. joghurt, savanyú tej, író, szójaital, savanyú káposzta, lágy sajtok stb.) is.

A probiotikumokat ajánlott ételekkel bevenni, hogy a gyomorsav nehogy tönkretegye őket. A bevétel ütemezése során mindenképpen figyelembe kell venni az együttesen szedett készítményeket: antibiotikumok és baktériumtörzseket tartalmazó probiotikumok egyidejű alkalmazásánál, illetve gombaellenes készítmények és élesztőtartalmú készítmények együttes szedése esetén a két készítmény bevétele között mindenképpen teljen el 1-2 óra a kívánt hatás elérése érdekében.

A probiotikumok hatékonyak lehetnek a bélrendellenességek, az irritábilis bél szindróma és az antibiotikumok által okozott colitis kezelésében is. Ezek tünetei közé tartozik a puffadás, gázok, hasmenés, hasi görcsök. A probiotikumok megváltoztatják a bélrendszer baktériumainak egyensúlyát, így csökkentik ezen tüneteket, bár fontos figyelembe venni, hogy a jótékony mikroorganizmusok kolonizációja akár 1-2 hétig is eltarthat.

Mikor nem ajánlott probiotikumot alkalmazni és miért?

A probiotikumok nem javasoltak olyan immunrendszeri betegségek esetén, mint a HIV, AIDS, leukémia, opportunista fertőzések, valamint immunszuppresszív kezelések (pl. kemoterápia) mellett. A probiotikumok ugyanis ösztönözhetik a szisztémás fertőzést, ha ezek az alapbetegségek állnak fenn. A fertőzések elkerülése miatt szintén nem ajánlott az alkalmazásuk például hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis), nagy műtétek utáni nyílt seb, centrális vénás katéter alkalmazása vagy intenzív osztályon való kezelés esetén. Mivel a fent említett állapotok esetén kevés adat áll rendelkezésünkre a probiotikumok használatáról, mindenképpen kérje ki kezelőorvosa tanácsát!

Azoknál, akik bélvérzésben szenvednek, vagy szteroidokat szednek, nagyobb a kockázata annak, hogy a probiotikum a véráramba kerül, ami súlyos, szisztémás fertőzést okozhat.

Esetek, amikor alkalmazható probiotikum, de csak orvosi javaslatra

Az alkalmazható probiotikumok köréről terhesség és szoptatás idején is érdemes orvosa tanácsát kérni, mivel a készítmény nemcsak az anya, hanem a baba egészségére is hatással lehet.

Probiotikum szedése előtt kérje orvosa tanácsát!

Mindig konzultáljon orvosával, mielőtt probiotikum alkalmazásába kezdene, különösen, ha már van valamiféle meglévő betegsége, vagy fennáll önnél a fentiekben említett állapotok valamelyike.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: livestrong
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, Dr. Lesznyák Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.