Probiotikumokkal a haspuffadás ellen
A probiotikum kifejezés azokra az élő mikroorganizmusokra utal, melyeket "jó baktériumként" is szoktak emlegetni. Ezek megtalálhatóak az emberi emésztőrendszerben, és szükségesek annak egészséges működéséhez.
A jelenlegi kutatások arra utalnak, hogy a probiotikumok segíthetnek megelőzni, illetve helyreállítani a bélflóra egyensúlyának felborulását és ezen keresztül megakadályozni, illetve enyhíteni az abból adódó puffadást is.
A probiotikumok „barátságos baktériumok”, melyek elősegítik az emésztést és segítenek helyreállítani a bélflóra természetes egyensúlyát. Ennek eredményeképpen pedig már 1-2 hét után láthatóan kevésbé puffad a has, valamint megszűnik a székrekedés is.
Az emberi bélmikrobiomban (bélflóra) nemcsak hasznos baktériumok, hanem jótékony gombák is találhatók, többszáz különböző faj alkotja, amelyek közül a legismertebbek például egyes Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek.
A puffadás akár súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet, orvoshoz kell vele fordulni!
A puffadás olyan probléma, mely nagyon sok embert érint.
Gyakran a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza, ami enyhébb esetben orvosolható önmagában probiotikumok szedésével, probiotikus élelmiszerekben gazdag étrend folytatásával egészséges életmód mellett.
Fontos azonban tudni, hogy a puffadásnak számos és igen szerteágazó oka lehet. Állhat mögötte akár különböző súlyosságú emésztőrendszeri (pl. laktózintolerancia, irritábilis bél szindróma, Crohn-betegség, daganat) és emésztőrendszeren kívüli (pl. nőgyógyászati, vese-) elváltozás, betegség is, ezért puffadás esetén minden esetben tanácsos orvoshoz fordulni, hogy a háttérben álló okot időben felfedezhessék és megfelelő kezelésben részesülhessen. Amennyiben néhány napon belül nem szűnő vagy erős puffadás gyötri vagy ha egyéb tünetek is társulnak hozzá, indolkolt mielőbb orvoshoz fordulni!
Mit tehet, amennyiben a puffadás mögött nem igazolódik betegség, és a panaszt a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza?
Napi egy pohár élőflórás natúrjoghurt elfogyasztása, ha az az egészséges életmódra való átállással párosul, bizonyítottan és hosszú távon az egészségünket szolgálja, és megoldást biztosít a kellemetlen puffadás kontrollálására is.
A probiotikumok legjobb természetes forrásai a fermentált ételek, úgymint pl. a joghurt, a kefir, a lágy sajtok és a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka. Azonban gyógyszertárakban, drogériákban kapható probiotikus készítmények, étrend-kiegészítők (tabletta, por, kapszula és ampulla) formájában is hozzájuk juthatunk.
Ha nő a bélrendszerben a jótékony probiotikus törzsek száma, az segít enyhíteni a tüneteket, mivel ezek a probiotikumok visszaszorítják a puffadásért, gázosodásért felelős rossz baktériumokat.
A prebiotikumok serkentik a jótékony baktréiumok szaporodását, tehát sok esetben célszerű a probiotikumok szedését ezekkel kombinálni, akár egyben szimbiotikumok formájában.
A pro-, pre- és szimbiotikumok használatának megkezdése előtt beszéljen orvosával, aki segít kiválasztani az Ön problémáira legmegfelelőbb készítményt!
Noha tagadhatatlan, hogy bizonyos élelmiszerek (pl. bab, kelt tészták stb.) puffadást és gázképződést okoznak, a kellemetlen tünetekért mégis legtöbbször a bélrendszerben található gáztermelő „rossz” baktériumok a felelősek, ha ezek túlszaporodnak, diszbiózis alakul ki, ekkor már komolyabb a baj, ami már gyógyszeres kezelést is szükségessé tehet.
A probiotikumok sok más esetben is segíthetnek a puffadás enyhítésében az alapbetegség terápiájának kiegészítéseként, van azonban, amikor tilos szedni ezeket!
A probiotikumok hasznosak lehetnek az olyan betegségekben, állapotokban is, amelyek a bélflóra egynesúlyának felborulásával járhatnak, de ez csak következményként jelentkezik. Ilyenkor mindig az alapbetegséget kell kezelni, viszont a kellemetlen tünetek enyhítéséhez a terápia kiegészítéseként hozzájárulhatnak a porbiotikumok is, így például laktózintoleranciában, iriritábilis bél szindrómában, bizonyos fertőzések, hasmenés, székrekedés, antibiotikumkúra esetén stb.
Vannak olyan betegségek, kórállapotok, amikor azonban nem ajánlott vagy egyenesen tilos probiotikumot szedni (pl. immunrendszert érintő betegségek és bizonyos fertőzések mellett). Ezért is fontos mindig egyeztetnie kezelőorvosával, mielőtt bármilyen készítény szedésébe fogna!
Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb készítményt!
Fontos még megemlíteni, hogy bár az emberi bélflóra összetétele specifikus, egyéni eltérések lehetnek, így előfordulhat, hogy akár azonos problémára sem mindenkinek válik be ugyanaz a készítmény, tehát ezért is jó, ha kezelőorvosunk, gyógyszerészünk tanácsára hallgatunk, illetve saját testünk jelzéseire is odafigyelünk!
Tovább
- Mikor szedhető probiotikum, és mikor nem?
- Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez
- Milyen probiotikumot vegyek be, melyik emésztőrendszeri tünetre melyik fajta jobb?
Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Livestrong
Lektorálta: Bak Marianna, biológus