A szokatlan szagú széklet lehetséges okai

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A széklet jellegzetességei, szaga, színe, állaga számos információt szolgáltat szervezetünkről. Mind az egészséges emésztésnek és a kóros emésztésnek, vagy betegségeknek is vannak járulékos székleteltérései.

Mitől függ a széklet szaga?

A széklet szaga alapvetően függ az elfogyasztott élelmiszerektől, a jelen lévő baktériumoktól, de bármely – elsősorban az emésztőrendszert érintő – betegség módosíthatja a széklet szagát. A széklet szaga a lebontási és erjedési folyamatok révén alakul ki. A tápanyagok aránya (pl. rost, szénhidrát, zsír) befolyásolja ezt.

Mi okozhat a megszokottól eltérő székletszagokat?

Nézzük át, milyen kórokok vezethetnek a megszokottól eltérő székletszagokhoz:

  • Bélgyulladás: mikor a normális bélflóra hiányzik, emellett gyulladás, akár gennyes, nyálkás váladék ürül a széklettel (pl. Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa).
  • Emésztőrendszeri vérzés: friss piros vér ürülése is jellegzetes, de a gyomorban már bomlásnak indult vérnek is erősen jellegzetes szaga van. A melaenas (vértől festett) széklet erősen jellegzetes szagú.
  • Szerzett vagy öröklött laktózintolerancia: laktázenzim hiánya vagy elégtelen működése következtében a tejtermékek fogyasztása során nem kerül bontásra a tej laktóztartalma. Emiatt erjedt, savanyú, rossz szagú – főleg hasmenéses – széklet jellemző.
  • Lisztérzékenység esetén is a sérült nyálkahártya gyakran elégtelen felszívódást eredményez, emiatt erjedés történik, bélben bomló élelmiszerek miatt bűzös széklettel jár.
  • Béleredetű daganat esetén mind a daganatszövet, mind a pangó széklet, elégtelen emésztés, esetleges vérzés is kellemetlen szaghoz vezet.
  • Cukorbetegség esetén nem ez az elsődleges eltérés, de a táplálék magas egyszerűszénhidrát-tartalma esetén vagy bélmozgászavar miatt is beindulhat erjedés.
  • Fertőző betegségeknél károsodott bélfal, a gyulladásos szövet, a kórokozó is eltérő szagú székletet eredményez.
  • Étrendi eltérés: magas kéntartalmú ételek lebontása kellemetlen, bűzös székletet, fokozott gázképződést eredményez. Ilyen ételek lehetnek húsok, tejtermékek, de bizonyos zöldségek is (kelbimbó, karfiol).
  • Magas szénhidráttartalmú étkezés, vagy magas zsírtartalmú étkezés, gyorsétkek fogyasztása, de magas fehérjetartalmú diéta esetén is kellemetlen szagú, bűzös széklet keletkezhet.
  • Alkoholfogyasztás, alkoholmérgezés: sok esetben fel nem dolgozott alkohol is ürül, jellegzetes szagú székletet okozva.
  • Bizonyos gyógyszerek, főleg amelyek valamilyen adalékanyag formájában szénhidrátot is tartalmaznak – pl. szorbitolt –, eltérő szagú széklet kialakulásához vezethetnek.

Minden esetben, főleg ha tartósan vagy ismétlődően eltérő szagú székletet észlel, forduljon háziorvosához. Főleg akkor, ha egyéb kísérő tünetek is vannak, pl. fogyás, székelési zavarok, hányinger, hányás, hasi fájdalom, puffadás, hasmenés vagy vérzés.

Tovább

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Láz, fájdalom?
Láz, fájdalom?

Csillapítsa tüneteit együtt, egyszerűen! (x)

A megfázás szövődményei
A megfázás szövődményei

Mik lehetnek ezek?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Tamássy Klára

Dr. Tamássy Klára

Gasztroenterológus, Belgyógyász

Budapest