Ételintolerancia: tünetek és vizsgálatok

Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság
megjelent:

Puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal százezrek küszködnek Magyarországon is, próbálva ilyen-olyan tüneti kezeléssel enyhíteni panaszaikat.

A gasztroenterológiai kutatásokban egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia vizsgálatok, amelyek révén olyan tünetekre tudnak a szakorvosok magyarázatot adni, amelyeknek az okát a korábbi kivizsgálások nem találták meg. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

Sok ember jár orvosról-orvosig évek óta emésztési panaszai miatt, esik át számos emésztőrendszeri vizsgálaton, ám nem találnak nála kimutatható betegséget, mivel a puffadásos, székrekedéssel vagy hasmenéssel, máskor gyomorfájdalmakkal, étvágytalansággal járó tünetek mögött nincs szervi elváltozás. Az orvosi szakirodalomban néhány éve bukkantak fel azok a hipotézisek, amelyek szerint ételintolerancia is állhat a gyötrő panaszok mögött.

A gasztroenterológiai terület kutatását az tette lehetővé, amikor kifejlesztették a laboratóriumi vizsgálat módszertanát: a szakterületnek az adott lökést, amikor a vérből már ki tudták mutatni, hogy a páciens termel-e valamilyen ellenanyagot adott élelmiszerféleségekkel szemben. Amennyiben igen, a megoldás abban rejlik, hogy az adott ételt ki kell hagyni az étkezésekből.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Amíg az ételallergiát viszonylag egyszerű beazonosítani, hiszen a tünetek azonnal, olykor igen heves formában jelentkeznek, az ételintolerancia sokkal alattomosabb betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, a panaszok pedig csak órákkal vagy egy-két nappal később alakulnak ki, ezért nagyon nehéz a mindennapokban az ok-okozati összefüggést felismerni. Amíg az ételallergiát az immunrendszer okozza, az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki – világítja meg a két betegségtípus közötti alapvető különbséget dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetőségi tagja. Megjegyzi: az alapvetően jóindulatú, ám sok panaszért felelős betegség életkortól függetlenül férfiaknál és nőknél egyaránt jelen lehet.

– Új kutatási területről van szó, a szakmai publikációk is csak a közelmúltban kezdtek megjelenni, ezért ma még sem a betegek, sem a szakorvosok nem gondolnak rá, hogy a megmagyarázhatatlannak tűnő emésztési gondok, gyomor- és bélbántalmak mögött ételintolerancia is állhat. Fontos, hogy panaszok esetén először az általános gasztroenterológiai vizsgálatokat kell elvégezni, ám ha nincs magyarázat az okokra, illetve a páciens hosszabb időn át marokszámra szedi a tüneteit enyhítő tablettákat, fel kell vetni és ki kell vizsgálni az ételintolerancia eshetőségét is – érvel Takáts Alajos.

Gyomorpanaszok

A gyomorégés, gyomortáji fájdalom kiváltó okaiként korábban a rossz étkezési szokásokat és a stresszt tartották felelősnek. Azóta számos kutatási eredmény igazolta, hogy a tüneteket nem kizárólag az egészségtelen életmód okozza. Égő érzés a gyomorban - mit tegyünk ellene?

Élete folyamán mindenki tapasztal enyhébb vagy erősebb, rövid vagy tartós felhasi- illetve gyomorpanaszt. Ennek oka leggyakrabban átmeneti gyomorhurut, melyet okozhat stressz kiváltotta savtúltengés, vírusos vagy bakteriális fertőzés. Gyomorpanaszok - milyen betegségekre utalhatnak?

Gyógyíthatatlan ételintolerancia?

Bár az ételintolerancia mértéke a szervezetben idővel változhat, ám a tapasztalatok szerint gyógyítása nem lehetséges. A panaszoktól viszont teljes mértékben és véglegesen meg lehet szabadulni abban az esetben, ha a páciens kiiktatja az étrendjéből azokat az összetevőket – ezek lehetnek egyes gabonafélék éppúgy mint a tej, a hüvelyes növények, adott gyümölcsök vagy egyes halfélék –, amelyek irritálják a bélrendszerét.

A főorvos kiemeli: mivel a tünetegyüttest mindig egységében kell kezelni és oda kell figyelni a beteg esetleges kísérőbetegségeire is, a diétát szakorvosi felügyelet mellett szabad csak folytatni. Nem koplalni kell, hanem a laboratóriumi vizsgálat során kimutatott ételféleségeket, illetve alapanyagokat kerülni. Amint Takáts Alajos hangsúlyozza, akár 5-10 hét leforgása alatt enyhülhetnek a gyötrő tünetek, amelyek hosszabb távon teljesen meg is szűnhetnek.

(Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság)

Cikkajánló

Hüvelyszárazság
Hüvelyszárazság

Melyek a leggyakoribb tévhitek, és mi az igazság?

Terhesség
Terhesség

Kockázatot jelentenek-e a terhességi visszerek?

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
Budai Allergiaközpont - Rajcsik Enikő, dietetikus, gyermektáplálkozási szakértő
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Tamássy Klára

Dr. Tamássy Klára

Gasztroenterológus, Belgyógyász

Budapest