Ételintolerancia: tünetek és vizsgálatok
Puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal százezrek küszködnek Magyarországon is, próbálva ilyen-olyan tüneti kezeléssel enyhíteni panaszaikat.
A gasztroenterológiai kutatásokban egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia vizsgálatok, amelyek révén olyan tünetekre tudnak a szakorvosok magyarázatot adni, amelyeknek az okát a korábbi kivizsgálások nem találták meg. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Sok ember jár orvosról-orvosig évek óta emésztési panaszai miatt, esik át számos emésztőrendszeri vizsgálaton, ám nem találnak nála kimutatható betegséget, mivel a puffadásos, székrekedéssel vagy hasmenéssel, máskor gyomorfájdalmakkal, étvágytalansággal járó tünetek mögött nincs szervi elváltozás. Az orvosi szakirodalomban néhány éve bukkantak fel azok a hipotézisek, amelyek szerint ételintolerancia is állhat a gyötrő panaszok mögött.
A gasztroenterológiai terület kutatását az tette lehetővé, amikor kifejlesztették a laboratóriumi vizsgálat módszertanát: a szakterületnek az adott lökést, amikor a vérből már ki tudták mutatni, hogy a páciens termel-e valamilyen ellenanyagot adott élelmiszerféleségekkel szemben. Amennyiben igen, a megoldás abban rejlik, hogy az adott ételt ki kell hagyni az étkezésekből.
Ételallergia vagy ételintolerancia?
Amíg az ételallergiát viszonylag egyszerű beazonosítani, hiszen a tünetek azonnal, olykor igen heves formában jelentkeznek, az ételintolerancia sokkal alattomosabb betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, a panaszok pedig csak órákkal vagy egy-két nappal később alakulnak ki, ezért nagyon nehéz a mindennapokban az ok-okozati összefüggést felismerni. Amíg az ételallergiát az immunrendszer okozza, az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki – világítja meg a két betegségtípus közötti alapvető különbséget dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetőségi tagja. Megjegyzi: az alapvetően jóindulatú, ám sok panaszért felelős betegség életkortól függetlenül férfiaknál és nőknél egyaránt jelen lehet.
– Új kutatási területről van szó, a szakmai publikációk is csak a közelmúltban kezdtek megjelenni, ezért ma még sem a betegek, sem a szakorvosok nem gondolnak rá, hogy a megmagyarázhatatlannak tűnő emésztési gondok, gyomor- és bélbántalmak mögött ételintolerancia is állhat. Fontos, hogy panaszok esetén először az általános gasztroenterológiai vizsgálatokat kell elvégezni, ám ha nincs magyarázat az okokra, illetve a páciens hosszabb időn át marokszámra szedi a tüneteit enyhítő tablettákat, fel kell vetni és ki kell vizsgálni az ételintolerancia eshetőségét is – érvel Takáts Alajos.
Gyomorpanaszok |
A gyomorégés, gyomortáji fájdalom kiváltó okaiként korábban a rossz étkezési szokásokat és a stresszt tartották felelősnek. Azóta számos kutatási eredmény igazolta, hogy a tüneteket nem kizárólag az egészségtelen életmód okozza. Égő érzés a gyomorban - mit tegyünk ellene? Élete folyamán mindenki tapasztal enyhébb vagy erősebb, rövid vagy tartós felhasi- illetve gyomorpanaszt. Ennek oka leggyakrabban átmeneti gyomorhurut, melyet okozhat stressz kiváltotta savtúltengés, vírusos vagy bakteriális fertőzés. Gyomorpanaszok - milyen betegségekre utalhatnak? |
Gyógyíthatatlan ételintolerancia?
Bár az ételintolerancia mértéke a szervezetben idővel változhat, ám a tapasztalatok szerint gyógyítása nem lehetséges. A panaszoktól viszont teljes mértékben és véglegesen meg lehet szabadulni abban az esetben, ha a páciens kiiktatja az étrendjéből azokat az összetevőket – ezek lehetnek egyes gabonafélék éppúgy mint a tej, a hüvelyes növények, adott gyümölcsök vagy egyes halfélék –, amelyek irritálják a bélrendszerét.
A főorvos kiemeli: mivel a tünetegyüttest mindig egységében kell kezelni és oda kell figyelni a beteg esetleges kísérőbetegségeire is, a diétát szakorvosi felügyelet mellett szabad csak folytatni. Nem koplalni kell, hanem a laboratóriumi vizsgálat során kimutatott ételféleségeket, illetve alapanyagokat kerülni. Amint Takáts Alajos hangsúlyozza, akár 5-10 hét leforgása alatt enyhülhetnek a gyötrő tünetek, amelyek hosszabb távon teljesen meg is szűnhetnek.
(Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság)