Krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg táplálkozása
Míg az akut hasnyálmirigy-gyulladást kórházi körülmények között kell figyelemmel kísérni, a krónikus állapot diétás terápiáját hosszú távon, egész életen át tartani kell. Csak így érhető el, hogy a betegség kiújulását, rosszabbodását elkerülje a beteg.
A hasnyálmirigy-gyulladás téma cikkei |
1/5 A heveny hasnyálmirigy-gyulladás tünetei, okai 2/5 A heveny hasnyálmirigy-gyulladást követő diéta 3/5 A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás 4/5 Diéta krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén 5/5 Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél |
A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás során szükséges étrend legfőbb jellemzője a zsírszegénység és az alkohol szigorú tiltása. Az energiabevitel 55-58 százalékát szénhidrátok, maximum 30 százalékát zsírok és 12-17 százalékát a fehérjék teszik ki. Érdemes 30-40 g/nap zsírmennyiséggel kezdeni, majd fokozatosan emelve az adagot megállapítható az egyéni tolerancia.
Egyszerre kis mennyiségű ételeket fogyasszon a beteg, lehetőleg naponta 5-6-szor. A zsírban oldódó vitaminok felszívódása csökkenhet a hasnyálmirigy-gyulladás esetén, kiürülésük fokozódhat, ezért az A-, D-, E- és K-vitaminok pótlásáról gondoskodni kell. Az étrend összeállítása során figyelembe kell venni a tápláltsági állapotot, a laboratóriumi leletek értékeit, valamint az egyéni tűrőképességet is.
Mit szabad enni és mit nem krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén?
A nyersanyagok zsírszegények és könnyen emészthetőek legyenek. A zsiradékok közül a rövid láncú zsírsavakból álló kókuszzsír alkalmazható a leginkább, amellyel javítható a zsírfelszívódás a hasnyálmirigy fokozott igénybevétele nélkül, és a testtömeg növekedése is elérhető.
Nem ajánlott a vízben nem oldódó élelmi rostot tartalmazó ételek (pl. korpa, száraz hüvelyesek) és az erős, csípős fűszerek (pl. erős paprika, mustár, bors, chili, torma) fogyasztása, mert izgatják a hasnyálmirigyet.
Sütő- és tésztaipari termékek közül fogyasztható a rizs, búzaliszt, kenyerek, gabonapelyhek, száraztészták. Kerülni kell a magas zsírtartalmú finom pékáruk fogyasztását, pl. lekváros bukta, sajtos rúd, hájas tészta, kakaós csiga, tepertős pogácsa, briós.
A sovány tej- és tejtermékek (pl. kefir, sovány joghurt, sovány sajtok, sovány túró) fogyaszthatóak. Nem ajánlottak a zsírdús termékek (pl. tejszín, vaj, juhtúró, 20%-os tejföl, zsíros sajtok). A tojásból heti 2-3 ajánlott, zsírszegényen elkészítve, nem javasolt ettől több tojássárgája.
A húsok közül nem ajánlott a zsíros húsrészek, belsőségek, füstölt húsok, szalonna, kolbász, szalámi, disznósajt és a zsíros felvágottak. Fogyaszthatóak a sovány húsrészek (pl. csirke- és pulykamell, sertéskaraj). Halak közül javasolt a tonhal, busa, heck, sovány felvágottak (pl. sonka, párizsi).
Hasnyálmirigy diéta a konyhában |
Konyhatechnológia szempontjából a főzést, párolást, teflonedényben, sütőzacskóban, alufóliában való sütést kell előnyben részesíteni. El kell hagyni a bő zsírban való sütést, rántást, pácolást, füstölést, zsiradékban történő pirítást. |
A zöldségek és gyümölcsök az egyéni tolerancia figyelembe vételével fogyaszthatók, kivéve a szárazbab, borsó, lencse, kelkáposzta, vörös káposzta, dió, mogyoró, mandula. Az apró magvas gyümölcsök (pl. szőlő, kiwi, eper, málna, ribizli) prés vagy szűrt levét érdemes fogyasztani, mivel azok panaszt okozhatnak.
A folyadékok közül ajánlottak a szénsavmentes ásványvizek, teák, gyümölcslevek, viszont fontos kerülni az alkohol tartalmú italokat, szénsavas üdítőket, és az erős kávét.
Ezek a cikkek is érdekelhetik |
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember