D-xilóz felszívódási teszt

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A D-xilóz felszívódási teszt során egy meghatározott mennyiségű xilóz elfogyasztását követően mérik a cukorvegyület szintjét a vérben illetve a vizeletben. A teszt segítségével meg lehet állapítani, hogy a vékonybél milyen jól képes felszívni és hasznosítani a tápanyagokat. Ez a vékonybél elváltozásaival és a tápanyagok felszívódási zavaraival kapcsolatos betegségek kiszűrését segíti.

Mi a D-xilóz felszívódási teszt?

A szénhidrát-felszívódás vizsgálatára, azok plazmakoncentrációjának és vizelettel történő ürítésének mérésére számos tesztet fejlesztettek ki, ezek egyike a D-xilóz szint vizsgálata.

A D-xilóz egy monoszacharid, amely természetes módon előfordul a növényi sejtfalakban, édesítőszerként és táplálékkiegészítőként is használják az élelmiszeriparban, mivel kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a glükóz. Normál esetben könnyen felszívódik a belekben, azonban felszívódási zavar esetén csökkent mennyiségben mutatható ki a vérből és a vizeletből. Ez a tulajdonsága tette alkalmassá arra, hogy vér- vagy vizeletvizsgálatokkal kimutatott szintjével hozzájáruljon a felszívódási zavarok diagnosztizálásához.

A D-xilóz felszívódásának vizsgálatára a vér- és a vizeletvizsgálat is alkalmas. 12 év alatt a vérteszt pontosabb eredményt ad, mint a vizelet teszt.

Napjainkban a vékonybél biopszia csökkentette a laborvizsgálatok szerepét a felszívódási zavarok kivizsgálásában, mivel pontosabb diagnózist tesz lehetővé, azonban a D-xilóz felszívódási teszt szűrő jelleggel továbbra segíti a kivizsgálást.

Mikor végeznek D-xilóz tesztet?

Felszívódási zavarok kiszűrésére alkalmazható, amelynek tünetei a krónikus hasmenés, testsúlycsökkenés és gyengeség. Felszívódási zavar esetén a beteg szervezete képtelen a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bélrendszerből való felszívására, így azok nem hasznosulnak az anyagcserében.

Gyermekeknél a testsúlygyarapodás elmaradásának kiderítésére végezhető el a D-xilóz vizsgálat, különösen akkor, ha a gyermek látszólag elegendő mennyiségű ételt fogyaszt.

Hogyan készüljön fel a vizsgálatra?

A D-xilóz teszt előtt 24 órával ne fogyasszon olyan élelmiszereket, melyek pentóz tartalma (a D-xilózhoz hasonló öt szénatomos cukor) magas. Ide tartoznak a gyümölcsök, lekvárok, ezeket tartalmazó sütemények, gyümölcslevek.

8-12 órával a teszt elvégzése előtt csak víz fogyasztása megengedett, ugyanez érvényes a 9 évnél fiatalabb gyermekekre a teszt elvégzését megelőző 4 órára.

Az aszpirin és indomethacin tartalmú gyógyszerek befolyásolhatják a D-xilóz vizsgálat eredményét, ezért érdemes ezek szedését felfüggeszteni a teszt előtt.

A teszt előtti órákban ne végezzen intenzív testmozgást.

A D-xilóz teszt elvégzése hosszadalmas lehet, ezért jó, ha visz valamit (pl. egy könyvet), amivel elfoglaja magát a várakozási idő alatt.

A felszívódási zavarokról

Felszívódásnak nevezzük azt a bonyolult és összetett folyamatot, amikor az elfogyasztott táplálék összetett szénhidrát, fehérje és zsír komponensét a szervezetünk felszívódásra alkalmas alkotóelemeire bontja, majd a hasznos összetevők felszívódnak. Ez közel 80 százalékban a vékonybélben történik.
A felszívódási zavarokról: jellemző panaszok, gyakori fajták

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat lényege, hogy a vér, illetve a vizelet D-xilóz tartalmát egy D-xilózt tartalmazó oldat elfogyasztása előtt és után is megmérik. Ehhez először reggeli vér- vagy vizeletmintát vesznek. Ezt követően kell elfogyasztani a D-xilóz oldatot, ami egyeseknél émelygést, hányingert okozhat. Az oldat elfogyasztása után gyermekeknél 1, felnőtteknél 5 órával később vesznek újra vérmintát.

Amennyiben vizeletvétellel történik a D-xilóz teszt, az oldat elfogyasztását követő 5 órában minden vizeletet össze kell gyűjteni, de az is lehet, hogy az orvos 24 órás vizeletgyűjtést kér. Figyeljen arra, hogy WC-papír, fanszőrzet, menstruációs vér vagy egyéb idegen anyag ne kerüljön a vizeletmintába.

A teszt végéig nem szabad enni, illetve csak tiszta vizet szabad inni.

Kockázatok

Vérvétel esetén minimális az esélye annak, hogy bármiféle problémát okozzon a vénás vérvétel.

  • A vérvétel helyén kisebb bevérzés fordulhat elő, mely megelőzhető, ha néhány percig nyomást gyakorol a területre.
  • Ritkán előfordul, hogy a vérvétel helyén a véna megduzzad, begyullad (flebitis), ami meleg borogatással kezelhető.
  • Vérzékeny egyéneknél problémát jelenthet az elhúzódó vérzés. Beszéljen orvosával, ha véralvadási zavara van, mielőtt a vérvétel megtörténne.

Vizeletvizsgálat esetén előfordulhat dehidratáció, ezért figyeljen a tesztet követően a megfelelő folyadékbevitelre!

A D-xilóz oldat okozhat émelygést, hányingert, hasmenést és hányást is. Mindenképpen tudassa orvosával, ha ezek bármelyikét tapasztalja!

D-xilóz laboreredmények

A D-xilóz vérben mért értéke az oldat elfogyasztását követő második órában a legmagasabb, és 5 órán belül szinte az összes D-xilóz kiürül a szervezetből a vizelettel. Amennyiben a belek nem tudják felszívni a D-xilózt, annak mennyisége a vérben és a vizeletben is nagyon alacsony.

Normál értékek

Az alább felsorolt normál értékek csak irányadónak számítanak. Mivel számos egyéb faktor is befolyásolhatja a D-xilóz szintjét, az orvos ezek, illetve egészségügyi állapota figyelembevételével fog dönteni az esetleges további lépések szükségességéről.

D-xilóz normál értékek - Vérvizsgálat

Csecsemők (5-grammos dózis):

Több mint 15 milligramm per deciliter (mg/dl) vagy több mint 1,0 millimol per liter (mmol/l)

Gyerekek (5-grammos dózis):

Több mint 20 mg/dl vagy több mint 1,3 mmol/l

Felnőttek (5-grammos dózis):

Több mint 20 mg/dl 2 órán belül vagy több mint 1,3 mmol/l

Felnőttek (25-grammos dózis):

Több mint 25 mg/dl 2 órán belül vagy több mint 1,6 mmol/l

D-xilóz normál értékek - Vizeletvizsgálat, 5 órás vizeletminta

Gyerekek

16%–33% D-xilóz a vizeletben

Felnőttek

Több mint 16% D-xilóz vagy több mint 4 gramm (g) a vizeletben

65 év feletti felnőttek

Több mint 14% D-xilóz vagy több mint 3,5 g a vizeletben

Alacsony értéket okozó kórképek

Az alacsony értékeket - mind a vérmintában, mind a vizeletmintában - többnyire a vékonybél nyálkahártyáját károsító megbetegedések okozhatják:

Lásd még A vékonybél betegségei

Mi befolyásolja a teszt eredményét?

Az alábbiak befolyásolhatják a teszt eredményét, így lehetőség szerint kerülje ezeket, illetve jelezze orvosának.

  • Hányás a D-xilóz oldat elfogyasztása után.
  • Dehidratáció még a vizsgálat elkezdése előtt - A teszt további dehidratációt okozhat, ezért azelőtt és azt követően is fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot!
  • Magas pentóz tartalmú ételek fogyasztása a teszt előtt 24 órán belül vagy a vizsgálat alatt (lekvárok, gyümölcsök, sütemények, gyümölcslevek).
  • Baktériumtúltengés a vékonybelekben (SIBO), amely szintén rontja a tápanyagok felszívódását - Amennyiben túl sok a baktérium a vékonybélben, orvosa a teszt előtt egy-két nappal antibiotikumszedést javasolhat.
  • Vesebetegség vagy hólyagproblémák, melyek akadályozzák a hólyag teljes kiürítését.
  • Egyes gyógyszerek (pl. antibiotikumok, szívgyógyszerek).
  • Erőteljes fizikai aktivitás a teszt során.
  • Elhúzódó gyomorürülés (gasztroparézis) - Olyan állapot, amely hatására az étel sokáig marad a gyomorban.

WEBBeteg.hu logó

Szerző: CS. K., fordító - WEBBeteg
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.