Vakbélműtét a vaginán keresztül

WEBBeteg
megjelent:

Egy újfajta sebész eljárásnak köszönhetően a hasfalon ejtett seb nélkül is kivitelezhető a vakbélműtét. Hogy a hason megmaradó műtéti heget elkerüljék, nők esetében a vakbelet a vaginán keresztül is el tudják távolítani.

Eileen erős hasfájással jelentkezett a szászországi Aue városának klinikáján. A diagnózist hamar felállították: akut vakbélgyulladás.

Dr. Roland Albrecht egy újfajta sebészi eljárást alkalmazott Eileenen: az operálandó területre (a hasüregbe) nem a hasfalon keresztül, hanem valamilyen természetes testnyíláson át jut el az orvos az endoszkóppal (természetesen szükség van valamilyen optikai eszközre, Eileen esetében ezt a köldökön át vezették be). Ez a nyílás lehet a szájüreg, a végbél vagy a hüvely, a lényeg, hogy a hasfal sértetlen marad.

Eileen ugyanolyan altatásban részesült, mint bárki más, ezért semmiféle fájdalmat nem érzett. A 30 perces műtét után néhány órával már ihatott és sétálhatott, két nappal a beavatkozás után pedig hazamehetett. Felmerül a kérdés, hogy az operáció kihat-e a lány szexuális életére, erre Albrecht határozott nemmel felelt.

Eileen nagyon lelkes a szokatlan műtét után: "egy normál vakbélműtét után most egy heg éktelenkedne rajtam a bikiniszezon közepén".

Mint arról már beszámoltunk, hasonló műtétet végeztek Jeff Scholz San Diego-i lakoson: ő volt az első olyan beteg, akinek a száján át vették ki a vakbelét. A műtétet a Kaliforniai Egyetem San Diego-i centrumának orvosai végezték el.

A vakbélműtétről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

(WEBBeteg, Forrás: Bild)

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.