A szalmonella okozta hasmenés

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A szalmonellafertőzés (szalmonellózis) gyakori, elsősorban nyáron előforduló, súlyos hasmenéssel járó fertőző megbetegedés. Legfőbb veszélye a hasmenés, hányás miatt kialakuló kiszáradás, ami rövid idő alatt vérnyomásesést, keringési zavarokat okozhat.

A szalmonellafertőzés kialakulása

A szalmonellafertőzés Magyarországon a leggyakoribb szezonális ételmérgezés, nem helyesen elkészített vagy tárolt élelmiszerek elfogyasztása esetén gyakoriak a tömeges, járványszerű megbetegedések. Bár a legtöbb szalmonellajárvány nyáron alakul ki, bármely évszakban okozhat fertőzést vagy járványt a baktérium.

A szalmonella kórokozói a Salmonella baktériumok. Több altípusuk létezik és többféle megbetegedést okozhatnak, a leggyakoribb forma a köznyelvben egyszerűen szalmonellának nevezett bélfertőzés, amit elsősorban a Salmonella enteritidis és a Salmonella typhimurium okoz.

Típusos szalmonellafertőzés esetén a Salmonella baktériumok a vékonybélben megtelepedve bélnyálkahártya-gyulladást okoznak, a hasmenéssel és hányással járó bélhurut (enterocolitis) pedig nagyfokú ion- és folyadékvesztéshez vezet. A betegség kialakulásához nagy mennyiségű baktériumnak kell a szervezetbe jutnia.

Leggyakrabban állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak Salmonellát: húsok (elsősorban baromfi, amelyben természetes viszonyok között is megtalálható a baktérium, de más húsfélék is), tengeri állatok, tojás. A fertőzés közvetítésében más élelmiszerek is szerepet játszhatnak, amelyek kapcsolatba kerültek a baktériummal. Az elmúlt években például szezámmag és paradicsom is okozott járványt, de akár a víz közvetítésével is átkerülhet egyik élelmiszerről a másikra, leggyakrabban pedig az étel készítése során a konyhai eszközök és a kezek közvetítik azt.

A fertőzött személy (akár beteg, akár tünetmentes ürítő) is továbbadhatja a szalmonellafertőzést. Erre leggyakrabban akkor kerülhet sor, ha a hordozó személy nem most kezet megfelelően WC-használat után, így a kórokozó átjut a használati tárgyakra, ételekre, más személyekre, végül bekerül a táprendszerbe. Könnyen elkapható a fertőzött személy ápolása során is.

A Salmonella baktérium szaporodása és a hőmérséklet
A Salmonella 5°C és 60°C között életképes, és 35-37°C körül - például a nyáron a szabadban hagyott ételeken - szaporodik a leggyorsabban. A hűtő hőmérsékletén rendszerint nem pusztul el, de szaporodása jelentősen lelassul. Fagyasztott állapotban a baktériumok inaktiválódnak, de felengedés után ismét szaporodásnak indulnak. Az ételek 70°C körüli 2-3 perces hőkezelése (főzése, sütése) esetén a baktériumok elpusztulnak, többé nem fertőzőképesek. Az emberi szervezetben ideális számukra a hőmérséklet, ezért a tápcsatornába jutva gyorsan elszaporodhatnak és hirtelen, súlyos megbetegedést okozhatnak.

A szalmonellafertőzés tünetei

A szalmonella rendszerint hasmenéssel járó megbetegedés, de más Salmonella-típusok okozhatnak más lefolyású megbetegedést, így előfordulhat szepszis (vérmérgezés), vagy hasmenéssel nem járó enterális láz. A fertőzés lehet tünetmentes is, amikor a fertőzött személy hosszú időn át üríti és - nem megfelelő higiénia esetén - terjeszti a kórokozót.

A szalmonellózis tünetei a fertőzött élelmiszer fogyasztását követően pár órával, vagy legkésőbb 1-2 nappal alakulnak ki.

A szalmonellafertőzés jellemző tünetei:

  • vizes, nyákos hasmenés;
  • hányinger, hányás;
  • hasi fájdalom, görcsök;
  • elesettség;
  • láz, hőemelkedés, hidegrázás.

A panaszok 2-10 napig tartanak, de bizonyos esetekben kialakulhat krónikus hasmenés is.

A fertőzés szövődményei

A szalmonellafertőzés elsősorban a nagyfokú folyadékveszteség miatt jelent veszélyt, különösen gyermekekre és idősekre, de krónikus betegeknél más súlyos kórképekhez is vezethet.

  • A folyadékveszteség és elégtelen folyadékpótlás miatt kialakulhat kiszáradás, amire a kevés vagy sötét színű vizelet, szájszárazság, szédülés hívhatja fel a figyelmet.
  • A dehidratáció alacsony vérnyomáshoz, keringési zavarokhoz, ájuláshoz vezethet.
  • Vesebetegségben vagy más súlyos betegségben szenvedőknél vesefunkció romlás, vagy akut veseelégtelenség is kialakulhat..
  • Súlyos generalizált vérmérgezést (szepszist) okozhat krónikus betegeknél, immunhiányos személyeknél, idős- vagy kisgyermekkorban. Ennek tünete lehet a magas láz, a kiütések, az aluszékonyság vagy a zavartság.
  • A gyulladás ritkán a szívbelhártyát, agyhártyát, mellhártyát és az ízületeket is érintheti.

A szalmonellózis diagnózisa

A hányinger, hasmenés panasza esetén először valamilyen fertőző betegséget kell feltételezni. Fizikális vizsgálat és a beteg részletes kórtörténete (mit evett, megbetegedtek-e az azonos ételt fogyasztók közül mások is, stb.) segít a diagnózis (salmonellosis) felállításában. Krónikus hasmenés esetén a nem fertőzéses okoktól való elkülönítés fontos.

Nem minden étkezést követő hasmenéses panasz áll összefüggésben ezzel a kórokozóval. A szalmonellát el kell különíteni

A kórokozó egyértelmű azonosításához széklettenyésztésre van szükség, illetve lázas állapot esetén érdemes mintát venni a beteg véréből is tenyésztésre. A laboratóriumi vizsgálatok között ellenőrizni kell a gyulladásos paramétereket, ionszinteket és a vesefunkciót. Rutinszerűen nem szükséges hasi ultrahang vizsgálatot kérni.

A szalmonellafertőzés kezelése

Szalmonella esetén a legfontosabb a tüneti kezelés, az elvesztett folyadék pótlása, a kiszáradás megelőzése. A szájon át történő folyadékpótlás megfelelő, ha a beteg nem hányja ki az elfogyasztott vizet. Adható speciális rehidratációs folyadék, amely a vízen kívül a szervezet működéséhez szükséges ásványi sókat, ionokat is tartalmazza. Ez gyermekek és idősek számára különösen ajánlott.

Mivel a kisgyermekek és idősek könnyen kiszáradhatnak, gyakran kórházi körülmények között infúzió adására van szükség a súlyosabb következmények megelőzéséhez.

A bélmozgást csökkentő és hasmenés esetén szedhető ún. „hasfogó” gyógyszerek csökkentik a kórokozó kiürülését, ezzel elhúzva a megbetegedést. Használatuk ezért csak átmenetileg, indokolt esetben javasolt.

A beteg ápolása során különösen fontos a megfelelő higiénia, a rendszeres kézmosás, alapos tisztálkodás és széklettel érintkező ruházat, ágynemű fertőtlenítése.

A szalmonella általában néhány nap alatt magától is gyógyul, az antibiotikumhasználat nem rövidíti le számottevően a betegséget.

Antibiotikus kezelésre csak indokolt esetben, súlyos, elhúzódó betegség, legyengült állapot, idős betegek, csecsemők esetén kerül sor. Szepszis gyanúja esetén fontos a kezelés azonnali megkezdése.

A szalmonella megelőzése

A betegség elkerülésében a legfontosabb a megfelelő személy- és élelmiszer higiénia betartása, amely az alábbiakból állhat.

  • Az ételek megfelelő előkészítése, sütése, főzése, átforralása. A Salmonella baktérium hónapokig életképes, fagyasztás sem pusztítja el, így fagyasztott élelmiszerek esetén is fontos a hőkezelés.
  • A nyers élelmiszerek (húsfélék, tojás) lejárati idejének ellenőrzése, és - különösen meleg napokon - az élelmiszerek gondos hűtése, elkészítés utáni azonnali fogyasztása.
  • A konyhai folyamatoknál a nyers hús, tojás előkészületeinek, feldolgozási folyamatának elkülönítése a többi élelmiszertől. Ne használja ugyanazt a vágódeszkát, edényt pl. a nyers tojás és a zöldségek előkészítésére.
  • Gondos kézmosás a nyers élelmiszerrel történő érintkezés után.

Bővebben Tanácsok a nyári ételmérgezések megelőzéséhez

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
További felhasznált forrás: Heat resistance of Salmonella... (ScienceDirect)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Tamássy Klára

Dr. Tamássy Klára

Gasztroenterológus, Belgyógyász

Budapest