A gyomorsavhiány

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A gyomorban termelődő gyomorsav alapvetően vizet, lúgos vegyhatású nyákot és sósavat tartalmaz. Ebbe választódnak ki az emésztőenzimek. Mindkettő jelenléte szükséges a táplálék emésztéséhez és felszívódásához, illetve természetesen a bekerülő kórokozók elleni védelemhez (elsősorban a sósav végzi ezt).

A termelődött gyomorsav segíti a további emésztőenzim kiválasztást is. A gyomorsav aktiválja a pepszinogén-pepszin átalakulást, mely emésztőenzim kulcsfontosságú a táplálék emésztésében.

A gyomor bizonyos részében termelődő hormon, a gasztrin szabályozza a gyomor sósavtermelésért felelős fősejtjeinek működését. Magas szintje fokozza, alacsony szintje csökkenti a gyomor sósav elválasztását. A hormon termelődését alapvetően a bevitt táplálék szabályozza. Fontos annak mennyisége, de minősége is. Bizonyos ételek fokozott gyomorsav-termelődést váltanak ki (pl. vörösbor, keserű csokoládé). 24 órán belül 2-4 liter gyomorsav termelődik, ennek mértéke ténylegesen az étkezésektől függ, de nyugalomban is van gyomorsav termelődés, pl. éjszaka is.

Közismert probléma a fokozott gyomorsavtermelés és annak visszaáramlása (refluxbetegség) a nyelőcsőbe, de vannak olyan esetek is, amikor a panaszokat a csökkent gyomorsav okozza.

Bővebben A refluxbetegség

A gyomorsavtermelés csökkenésének lehetséges okai

A leggyakoribb gyomorsav-termelődés csökkenést kiváltó ok a gyomorsavat termelő sejtek számának csökkenése.

A sejtszám csökkenésének hátterében a gyomornyálkahártya bármilyen formájú sérülése állhat.

  • Lúg, sav sérülés okozta hegesedés, gyomorműtét, sugárkezelés, pajzsmirigy alulműködés, nyálkahártyasorvadás, krónikus, elhúzódó betegségek vagy fertőzések következtében.
  • Gyakori a Helicobacter pylori baktérium okozta krónikus fertőzés.
  • Elégtelen cinkbevitel, cinkhiány is okozhat hypaciditást, viszont a csökkent gyomorsav termelés még tovább rontja a cink felszívódását.
  • Idős korban fokozatosan csökken a gyomorsavtermelés.
  • Autoimmun eredetű anaemia perniciosa esetén is nyálkahártya sorvadás alakul ki.
  • A túlzásba vitt, elhúzódóan alkalmazott savlekötő és sósavtermelést csökkentő gyógyszerek is okozhatnak gyomorsav-hiányt.
  • Ritkán hormonális szabályozási zavar részeként csökkent gasztrin elválasztás vezethet gyomorsav-termelődés csökkenéséhez.

A gyomorsavhiány tünetei

A kialakult tünetek súlyossága függ a megmaradt gyomorsavtermelés mértékétől, és az étkezési szokásoktól is.

  • Lehet akár teljesen tünetszegény az állapot.
  • Étkezések kapcsán fájdalom, hányinger, hányás jelentkezik.
  • Étvágytalanság, fogyás, tápanyaghiányos állapot, emésztési zavar, puffadás, elhúzódó teltségérzet is felvetheti a gyanút.
  • Nyomelem- és vitaminhiány okozta tünetek, vérszegénység is felhívhatják a figyelmet a gyomorsav-hiányra.
  • Visszatérő, nehezen kezelhető gyomorfertőzések.
  • Hasmenés vagy tartós székrekedés.

A betegség diagnózisa

A betegség igazolására gyomortükrözés történik, mely során a vett mintából lehetőség van a gyomorsav koncentrációjának akár a nyelőcsőben észlelhető ph érték mérésére. Láthatóvá válik a nyálkahártya állapota is, de mintavétel mellett ezt szövettani vizsgálat is igazolja.

A csökkent gyomorsavtermelés kezelése, megoldási lehetőségei

A betegség kezelésében törekedni kell az oki kezelésre. Az elsorvadt nyálkahártya végleges állapotnak is tekinthető, tehát ennek megakadályozása szükséges. A sorvadt nyálkahártya csökkenti a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet is, és hosszú távon növeli a daganatos elváltozás kialakulásának esélyét is.

  • Ha a kiváltó ok Helicobacterpylori fertőzés, annak megszüntetése gyakran megoldja a panaszokat is.
  • Vészes vérszegénység (Anaemiaperniciosa) esetén B12 vitamin pótlás segíti a további nyálkahártya sorvadás megakadályozását.
  • Kiegészítésképpen cink bevitel is javíthatja a panaszokat.
  • Emésztőenzim tartalmú gyógyszert is írhat fel kezelőorvosa, súlyosabb, nehezen uralható panaszok esetén.

Mit tehet a beteg a panaszok csökkentésére?

Az oki kezelés mellett a beteg is tehet a gyógyulásért, vagy oki kezelés nélkül is a kellemetlen mellékhatások elkerüléséért. A megfelelő étkezési szokások betartásával tünetileg segíthetjük a panaszok csökkenését. A gyakori, kis mennyiségű étkezés, savanyúságot vagy citromot tartalmazó ételek, citrommal ízesített víz fogyasztása is segíti a gyomorsav termelést, illetve a táplálék emésztését.

Tovább Emésztőrendszeri megbetegedések a WEBBetegen

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Mi okozza a savproblémákat? A gyomorégés okai

Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Gyomorsav
Régen azt gondoltuk, hogy a gyomorégés, a felső hasi diszkomfortérzés, vagy a korai teltségérzés hátterében sok vagy kevés gyomorsavtermelés áll. Ez az elképzelés mára már megdőlt.
A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Tamássy Klára

Dr. Tamássy Klára

Gasztroenterológus, Belgyógyász

Budapest