A gyomorsavhiány
A gyomorban termelődő gyomorsav alapvetően vizet, lúgos vegyhatású nyákot és sósavat tartalmaz. Ebbe választódnak ki az emésztőenzimek. Mindkettő jelenléte szükséges a táplálék emésztéséhez és felszívódásához, illetve természetesen a bekerülő kórokozók elleni védelemhez (elsősorban a sósav végzi ezt).
A termelődött gyomorsav segíti a további emésztőenzim kiválasztást is. A gyomorsav aktiválja a pepszinogén-pepszin átalakulást, mely emésztőenzim kulcsfontosságú a táplálék emésztésében.
A gyomor bizonyos részében termelődő hormon, a gasztrin szabályozza a gyomor sósavtermelésért felelős fősejtjeinek működését. Magas szintje fokozza, alacsony szintje csökkenti a gyomor sósav elválasztását. A hormon termelődését alapvetően a bevitt táplálék szabályozza. Fontos annak mennyisége, de minősége is. Bizonyos ételek fokozott gyomorsav-termelődést váltanak ki (pl. vörösbor, keserű csokoládé). 24 órán belül 2-4 liter gyomorsav termelődik, ennek mértéke ténylegesen az étkezésektől függ, de nyugalomban is van gyomorsav termelődés, pl. éjszaka is.
Közismert probléma a fokozott gyomorsavtermelés és annak visszaáramlása (refluxbetegség) a nyelőcsőbe, de vannak olyan esetek is, amikor a panaszokat a csökkent gyomorsav okozza.
Bővebben A refluxbetegség
A gyomorsavtermelés csökkenésének lehetséges okai
A leggyakoribb gyomorsav-termelődés csökkenést kiváltó ok a gyomorsavat termelő sejtek számának csökkenése.
A sejtszám csökkenésének hátterében a gyomornyálkahártya bármilyen formájú sérülése állhat.
- Lúg, sav sérülés okozta hegesedés, gyomorműtét, sugárkezelés, pajzsmirigy alulműködés, nyálkahártyasorvadás, krónikus, elhúzódó betegségek vagy fertőzések következtében.
- Gyakori a Helicobacter pylori baktérium okozta krónikus fertőzés.
- Elégtelen cinkbevitel, cinkhiány is okozhat hypaciditást, viszont a csökkent gyomorsav termelés még tovább rontja a cink felszívódását.
- Idős korban fokozatosan csökken a gyomorsavtermelés.
- Autoimmun eredetű anaemia perniciosa esetén is nyálkahártya sorvadás alakul ki.
- A túlzásba vitt, elhúzódóan alkalmazott savlekötő és sósavtermelést csökkentő gyógyszerek is okozhatnak gyomorsav-hiányt.
- Ritkán hormonális szabályozási zavar részeként csökkent gasztrin elválasztás vezethet gyomorsav-termelődés csökkenéséhez.
A gyomorsavhiány tünetei
A kialakult tünetek súlyossága függ a megmaradt gyomorsavtermelés mértékétől, és az étkezési szokásoktól is.
- Lehet akár teljesen tünetszegény az állapot.
- Étkezések kapcsán fájdalom, hányinger, hányás jelentkezik.
- Étvágytalanság, fogyás, tápanyaghiányos állapot, emésztési zavar, puffadás, elhúzódó teltségérzet is felvetheti a gyanút.
- Nyomelem- és vitaminhiány okozta tünetek, vérszegénység is felhívhatják a figyelmet a gyomorsav-hiányra.
- Visszatérő, nehezen kezelhető gyomorfertőzések.
- Hasmenés vagy tartós székrekedés.
A betegség diagnózisa
A betegség igazolására gyomortükrözés történik, mely során a vett mintából lehetőség van a gyomorsav koncentrációjának akár a nyelőcsőben észlelhető ph érték mérésére. Láthatóvá válik a nyálkahártya állapota is, de mintavétel mellett ezt szövettani vizsgálat is igazolja.
A csökkent gyomorsavtermelés kezelése, megoldási lehetőségei
A betegség kezelésében törekedni kell az oki kezelésre. Az elsorvadt nyálkahártya végleges állapotnak is tekinthető, tehát ennek megakadályozása szükséges. A sorvadt nyálkahártya csökkenti a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet is, és hosszú távon növeli a daganatos elváltozás kialakulásának esélyét is.
- Ha a kiváltó ok Helicobacterpylori fertőzés, annak megszüntetése gyakran megoldja a panaszokat is.
- Vészes vérszegénység (Anaemiaperniciosa) esetén B12 vitamin pótlás segíti a további nyálkahártya sorvadás megakadályozását.
- Kiegészítésképpen cink bevitel is javíthatja a panaszokat.
- Emésztőenzim tartalmú gyógyszert is írhat fel kezelőorvosa, súlyosabb, nehezen uralható panaszok esetén.
Mit tehet a beteg a panaszok csökkentésére?
Az oki kezelés mellett a beteg is tehet a gyógyulásért, vagy oki kezelés nélkül is a kellemetlen mellékhatások elkerüléséért. A megfelelő étkezési szokások betartásával tünetileg segíthetjük a panaszok csökkenését. A gyakori, kis mennyiségű étkezés, savanyúságot vagy citromot tartalmazó ételek, citrommal ízesített víz fogyasztása is segíti a gyomorsav termelést, illetve a táplálék emésztését.
Tovább Emésztőrendszeri megbetegedések a WEBBetegen
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus