Gyógynövények az aranyér kezelésében

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Az aranyér egy nagyon gyakori jelenség, melynek számos oka lehet a bekeményedett széklettől a nem elegendő testmozgáson át a terhességig. Kellemetlen tünetei közül a legjellemzőbbek a fájdalom, viszketés, a végbélnyílás körüli repedezett bőr, illetve súlyosabb esetben a vérzés. Ezek megkeseríthetik az ember mindennapjait, ezért kezelésük és a kiújulás megelőzése nagyon fontos.

Az aranyér kezelésére ma már számos lehetőség áll az érintettek rendelkezésére, rengeteg gyógyszerkészítmény, alternatív gyógymód és házi praktika ismert a panaszok enyhítésére. Ezek közül most a gyógynövényes kezelési módokkal szeretnénk foglalkozni.

Megfelelő széklet – viszlát, aranyér!

Az aranyér egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő székelés. Ha valakinek tartósan nincs széklete, akkor az belül megkeményedik, nehezen távozik a szervezetből, és az erőlködés aranyér kialakulásához vezethet. Megfelelő mennyiségű víz, gyümölcsök, zöldségek (rostos élelmiszerek), illetve olajos magvak fogyasztásával ez a probléma (székrekedés, kemény széklet) könnyen orvosolható, viszont ha hashajtásra van szükség, egyes gyógynövények is nagy segítséget nyújthatnak a székelési problémák megoldásában, és ezáltal az aranyeres panaszok enyhítésében.

Jótékony hatású a szilva, illetve minden olyan növény, melynek hatása a vízelvonáson, és ezáltal a széklet fellazításán alapszik, így aranyér kezelésére szánt készítményekben gyakran találkozunk például akácvirággal is. Az erősebb hatású hashajtó növények, mint pl. a szennalevél alkalmazása azonban meggondolandó, mivel egy hevesebb székelési roham súlyosbíthatja az aranyér tüneteit.

Ugyanakkor az olajos növényi részek, mint pl. a lenmag, jótékony hatásúak lehetnek azáltal, hogy síkosabbá teszik a székletet, és ezáltal könnyítik annak távozását.

Ha az aranyér sebes…

A legtöbb gyógynövénytartalmú aranyér elleni készítmény olyan növényeket tartalmaz, melyek jótékony hatásait főként repedezett bőrrel járó sebes, vérző aranyér esetén tudjuk kihasználni. A legismertebb és leggyakrabban előforduló ilyen gyógynövények a közönséges cickafark, a körömvirág és a kamilla. Főként sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és hámosodást elősegítő hatásuknak köszönhetően általában kenőcs formában találhatóak meg, de ülőfürdők kedvelt gyógynövényei is. Mindezek mellett a körömvirág vérzéscsillapító, a kamilla pedig antibakteriális hatással is rendelkezik.

A sebgyógyulásban számos más növény is segítségünkre lehet. Ilyen például a diólevél, melyet borogatás formájában érdemes alkalmazni, vagy a szintén külsőleg alkalmazható kocsányostölgy-kivonat, mely érösszehúzó, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, kalciumtartalmának köszönhetően pedig segít a hajszálerek falának erősítésében. Szintén borogatásként érdemes alkalmazni a varázsmogyorót, mely nyugtatja és hűsíti a bőrt, és hatékonyan képes csökkenteni az aranyér duzzanatát.

A vadgesztenye aktív összetevői, az eszkulin és az eszcin segítenek az érfalak erősítésében, emellett gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatással is bírnak. Magas csersavtartalma miatt azonban szintén főként külsőleges készítményekben fordul elő.

Mindezek mellett semmiképpen sem szabad megfeledkezni a számos egyéb panasz kezelésében is nagy népszerűségnek örvendő aloéról és teafaolajról sem. Az aloé hatóanyagai külsőleg alkalmazva hatékony sebgyógyító hatással rendelkeznek és nyugtatják a bőrt, míg az aloé gélt belsőleg alkalmazva annak hashajtó hatását használhatjuk ki. Emellett egyes készítmények teafaolajat is tartalmazhatnak, mely jól ismert fertőtlenítő, sebgyógyító gyógynövény antibakteriális, antivirális és antifungális hatásokkal.

Egyéb, az aranyér kezelésére szánt készítményekben megtalálható gyógynövények, melyeket főként gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatásuk és antioxidánstartalmuk miatt használnak aranyér elleni készítményekben (a teljesség igénye nélkül): ázsiai gázló, párlófű, zsálya, közönséges orbáncfű, orvosi szemvidítófű, mezei zsurló, erdei mályva, szőlő, aranyvessző, indiai tömjénfa-kivonat.

Fontos tudni!

Egyes készítmények tartalmazhatnak mentolt és kámfort vagy ezen vegyületeket tartalmazó gyógynövényeket. Azt azonban mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a vegyületek csípnek és irritálhatják a bőrt és a nyálkahártyát, így sebes, vérző aranyérre semmiképp se alkalmazzuk őket!

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
Aranyér
Az aranyér (aranyérbetegség, aranyeresség) a végbél és a végbélnyílás körüli vénák kóros kitágulása és gyulladása, amely fájdalmat, viszketést és vérzést okozhat. Tünetei az aranyér típusától és az elváltozás stádiumától függnek.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.