Táplálkozási tanácsok aranyérre hajlamosak számára

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Korunk egyik leggyakrabban előforduló civilizációs megbetegedése az aranyér, de jó hír, hogy némi étrendi és életmódbeli odafigyeléssel nagymértékben enyhíthetővé és megelőzhetővé válnak a kellemetlen tünetek.

Miből áll a megfelelő étrend?

Rostokból

Az aranyér kiváltó oka legtöbbször a székrekedés, amely a kevés élelmi rostot tartalmazó étrend miatt is kialakulhat. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek fokozzák a bélrendszer aktivitását, a széklet lazább állagúvá válik, ezáltal könnyebben, erőlködés nélkül üríthető. Az élelmi rostok szinte minden növényi eredetű élelmiszerünkben megtalálhatók természetes formájukban. Forrásuk a zöldségek (brokkoli, káposztafélék, salátafélék, paprika, paradicsom), gyümölcsök (szilva, körte, őszibarack, meggy, aprómagvas gyümölcsök, birsalma, citrusfélék, avokádó stb.), olajos magvak (lenmag, napraforgómag, tökmag), diófélék, száraz hüvelyesek (bab, csicseriborsó, lencse), aszalványok (mazsola, aszalt szilva) és gabonafélék (zab, hajdina), álgabonák (quinoa). A bélrendszerünk a rostokat nem képes megemészteni, de a bélben élő jótékony baktériumok egészséges működéséhez nélkülözhetetlen táplálékul szolgálnak.

A rostoknak két típusát különböztetjük meg: a vízben oldódó és a vízben nem oldódó élelmi rostokat.

  • A vízben nem oldódó rostok nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, ezáltal növelik a széklet tömegét és víztartalmát, megfelelő mennyiségű folyadék egyidejű elfogyasztásával. Ha nem iszunk elegendő folyadékot, abban az esetben a bélrendszerben lévő folyadékot szívja magába a rost, ami szintén székrekedést okozhat.
  • A vízben oldódó rostok a bélrendszer folyadéktartalmában feloldódnak, ezáltal csökkentik a béltartalom tranzit idejét (bélben való áthaladás ideje), valamint a bélben élő baktériumok fermentálják azokat. Itt is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.

Bővebben Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

Az étrend összetételét tekintve felnőttek számára naponta 20-30 mg rost elfogyasztása ajánlott. Ez a mennyiség fedezhető, ha minden étkezésünk tartalmaz valamilyen növényi eredetű táplálékot, zöldséget, gyümölcsöt vagy teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert összesen körülbelül 40-80 dkg mennyiségben.

Különböző növényekből előállított rosttartalmú étrend-kiegészítő készítmények (például útifűmaghéj, inulin, konjac liszt) kaphatóak a gyógyszertárakban, gyógynövény- és bioboltokban, de ha valaki ezen termékek szedése mellett dönt, az ajánlott mennyiségű folyadék elfogyasztására mindenképpen figyelni kell, főleg akkor, ha az aranyeres panaszok fennállnak.

Folyadékból

Ahogy a rostoknál említettük, a széklet lazább állaga érdekében törekedni kell a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, ami naponta minimum 2-3 liter szénsavmentes ásványvíz, csapvíz, tea, cukrozatlan gyümölcslé, leves legyen. Az alkohol és a kávé vizet vonnak el a szervezetből, így ezek nem számítandók bele a napi folyadékfogyasztás mennyiségébe.

A gyógyteák fogyasztása is jótékony hatással lehet az aranyeres panaszok enyhítésében, mint például a kamillatea, a hársfatea, édesköménymag-tea, bodzatea, lenmagtea.

Fermentált élelmiszerekből

A savanyított tejtermékek, a savanyú káposzta és a kovászos uborka olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek egy egészséges felnőtt ember vastagbelében természetesen jelen vannak. A joghurt és a kefir fogyasztása emiatt nagyon ajánlott aranyér betegség esetén is. Aprómagvas gyümölcsökkel, lenmaggal, chiamaggal, vagy búzakorpával meghintve tökéletes reggeliként szolgálhatnak.

Bővebben Régi-új találmány: Erjesztett ételek

Vitaminokból, ásványi anyagokból

A cink elősegíti a sebgyógyulást, megtalálható a teljes kiőrlésű termékekben.

A magas C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök erősítik az érrendszert és csökkentik a gyulladást.

Nem csak az számít, hogy mit, hanem az is, hogy hogyan eszünk

A napi étkezések során egyszerre csak kis mennyiségű ételt érdemes fogyasztani 5-6 részletre elosztva.

Az ételeket alaposan meg kell rágni, és a lehetőségekhez képest nyugodt körülményeket javasolt biztosítani.

Elengedhetetlen a mindennapi testmozgás végzése, legyen szó sétáról, házimunkáról, bevásárlásról, sportolásról, mert a fizikai aktivitás hatására aktívabbá válik a bélrendszer is, és jobban fogja tudni ellátni feladatát.

Mit nem szabad fogyasztani?

A hasfogó vagy más néven székletfogó ételek, amelyeket érdemes kerülni, az alábbiak lehetnek: csokoládé, burgonya, banán, rizs.

A túl zsíros, fűszeres, magyaros, hagymás ételek, húsok irritálhatják a gyomor- és bélrendszert, és fokozhatják az aranyérrel járó kellemetlen panaszokat. A finomított lisztből készült ételek (például tészta, fehér kenyér, kifli, zsömle) kevés rostot tartalmaznak, viszont a bennük lévő keményítő lassítja az emésztési folyamatokat.

Az étrendi ajánlások enyhébb aranyeres fájdalmak esetén nagyobb sikerrel hozhatnak javulást, vagy akár teljes gyógyulást, mint hosszabb ideje fennálló aranyérbetegség esetén, amely során mindezek mellett orvosi javaslatra akár különböző kúpok, kenőcsök vagy gyógyszerek alkalmazása is szükségessé válhat.

Tovább

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Frissítve: 2024.08.23. 04:03, Megjelent: 2024.08.23. 04:03
Címkék: Aranyér téma

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
Aranyér
Az aranyér (aranyérbetegség, aranyeresség) a végbél és a végbélnyílás körüli vénák kóros kitágulása és gyulladása, amely fájdalmat, viszketést és vérzést okozhat. Tünetei az aranyér típusától és az elváltozás stádiumától függnek.
Pollenallergia
Pollenallergia

Szem- és bőrtüneteket is okozhat.

Aranyér
Aranyér

Miből áll a megfelelő étrend?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.