A kalcium csökkentheti a vastagbélrák kockázatát
A kalcium feltehetően csökkenti a vastagbélrák és az emésztőszervi daganatok kockázatát férfiak és nők esetében egyaránt egy kiterjedt amerikai tanulmány szerint, amelynek eredményeit az Archives of Internal Medecine című amerikai folyóiratban tették közzé.
"A tejtermékek, a kalciumban gazdag más élelmiszerek és kalciumpótlók fogyasztása férfiak és nők esetében is együtt járt az emésztőrendszeri rák kockázatának csökkenésével" - írják a tanulmány szerzői.
Az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet felmérése 293 907 férfire és 198 903 nőre terjedt ki.
A nők esetében a több kalciumot (napi 1881 milligrammot) fogyasztók egyötödénél 23 százalékkal volt kisebb a rák kockázata, mint a kisebb mennyiséget (napi 494 milligrammot) fogyasztóknál.
A kockázat csökkenése különösen megfigyelhető volt a vastagbélrák esetében. A férfiaknál a nagyobb mennyiségű kalciumot (napi 1530 milligrammot) fogyasztók 20 százalékánál 16 százalékkal csökkent a vastagbélrák kockázata a kevesebb (napi 526 milligrammot) kalciumot bevivők egyötödéhez viszonyítva megjelent tanulmány szerint.
A kalcium és a tejtermékek rendszeres fogyasztása nem mutatott semmilyen kapcsolatot a prosztata-, a mellrák vagy az emésztőszervekét leszámítva az összes más daganatos megbetegedéssel - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.
A kalciumról bebizonyosodott, hogy csökkenti a kóros sejtburjánzást és előidézi a gyomor és bélrendszer, valamint a mellkas sejtjeinek regenerálódását. A kalcium ezenkívül semlegesíti az epét és a zsírsavakat, potenciálisan csökkentve így a vastagbél nyálkahártyájának sérülését.
(MTI)