A lisztérzékenységet kiváltó trió
Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.
A lisztérzékenység |
A betegség diagnosztizálása könnyű, ha gondolunk rá, de a szerteágazó, gyakran atípusos tünetek miatt sokszor akár egy évet is késhet a betegség felismerése. A lisztérzékenységről bővebben |
A lisztérzékenységet a glutén intolerancia okozza, mely az olyan élelmiszerekben található meg, mint például a kenyér, tészta, keksz. Körülbelül minden századik embert érintő betegségről van szó, mely főként a nőket érinti.
A glutén és a cöliákia közötti összefüggést, mintegy 60 évvel ezelőtt ismerték fel, ám a tudósok eddig nem tudták, pontosan a glutén mely összetevői felelősek a betegség kialakulásáért.
A kutatás során 200 lisztérzékeny beteget vizsgáltak Oxford és Melbourne klinikáin, az eredményről pedig a Science Translation Medicine című szakfolyóirat számolt be korábban.
A kutatásban résztvevő önkénteseket arra kérték, hogy kenyeret, rozs muffint vagy főtt árpát egyenek. Hat nappal később vért vettek tőlük, hogy megmérhessék az immunreakciójukat a több ezer különböző glutén alkotóelemre vagy peptidre.
Az irritábilis bél szindróma és tünetei |
Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla. Az irritábilis bél szindróma és tünetei |
A vizsgálat 90 olyan peptidet talált, mely valamiféle immunreakciót váltott ki, ezek közül is háromról derült ki, hogy különösen mérgező.
Bob Anderson professzor, a Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research vezetője szerint, ez a három összetevő felelős a lisztérzékenyeknél megfigyelhető, gluténre adott immunválaszok jelentős részéért.
Noha a lisztérzékenység gluténmentes diétával kezelhető, ez általában nagy kihívást jelent a betegek számára. A betegek közel felénél, a gluténmentes diéta megkezdését követő öt év múlva is fennáll a bélkárosodás.
Anderson professzor elmondta, hogy egy új lehetséges terápiát dolgoztak ki, mely az immunterápia segítségével, a három mérgező peptid kis mennyiségének teszi ki a lisztérzékeny betegeket.
A lisztérzékenységről röviden
-
A lisztérzékenység autoimmun betegség.
-
A búzában, rozsban, árpában található glutén, immunreakciót vált ki az arra érzékenyeknél.
-
Leginkább a vékonybél bélését károsítja, ám más szerveket is érinthet.
-
A tünetek enyhétől a súlyosig egyénenként változnak.
-
Leggyakoribb tünetek a hasmenés, hányás, hányinger, visszatérő hasi fájdalom, fáradtság, fejfájás, fogyás és szájfekélyek.
-
Egyes tüneteket tévesen az irritábilis bél szindrómával, vagy a búza intoleranciával kevernek.
Forrás: WEBBeteg
Cs.K., fordító; BBC
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos