Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?
Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.
A probléma gyökere
A következő tanácsokat különösen akkor érdemes megfogadnunk, ha családban már előfordult pajzsmirigybetegség. Az öröklődés ugyanis nagymértékben hozzájárul a tünetek megjelenéséhez – hívja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba, endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.
Amennyiben a családtagok közt jelentkezett endokrin, illetve immunológiai betegség, akkor az évenkénti komplex ellenőrzés - nem csak laboratóriumi vizsgálat - indokolt. A terhesség esetén vagy súlyos stressz bekövetkezése, fertőzés elindíthatja a kóros folyamatot, ezért ezekben az esetekben is célszerű kontroll vizsgálatra elmenni.
Káros anyagok a környezetben
A pajzsmirigybetegségek nagyszámú elterjedéséért részben a jódban szegény táplálkozás, részben pedig a környezeti ártalmak tehetők felelőssé. Az EDC anyagokról ma már tudjuk, hogy az endokrin- és immunrendszer működését károsítják, ezen belül is külön csoportot alkotnak az ún. TDC „thyroid disrupter chemicals” azaz a pajzsmirigyet károsító anyagok, melyek gátolják a pajzsmirigy hormonjainak, a jelátvivő receptorhoz történő kötődését. Ráadásul kedvezőtlen, az immunrendszert károsító hatásuk miatt fokozzák az autoimmun gyulladásokat is. Mindez a pajzsmirigy csökkent működéséhez, golyva kialakulásához vezethet.
A megelőzés érdekében, az étrendben a mérgező anyagok kiszűrésére és elkerülésére kellene törekedni. Főzés során is számos káros anyag keletkezhet. A perfluor-oktánsav (PFOA) és származékai például a teflonbevonatban találhatók és pajzsmirigybetegséget okozhatnak.
A környezetre és az egészségünkre is jelentős veszélyt jelentenek a mosószerek, lágyítók, ugyanis ezek több ezer tonnányi mennyiségben szennyezik a természetet. Az EDC-hatású mosó- és mosogatószereket gyakran mutatták ki ivóvízből is.
Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy az egyébként kitűnő ásványvizek, tej és tejtermékek műanyag csomagolásban kerülnek a piacra és nehezen ellenőrizhető a kioldódó vegyszerek mennyisége.
Vissza a természethez
Nagyon fontos a környezettudatos szemléletváltás és gyakorlat. Tanácsos ezért a műanyagban tárolt ételeket és a teflonbevonatú edények használatát elkerülni.
A friss zöldségekről, primőrökről azt gondoljuk, hogy minden esetben hasznosak. Valójában számos vegyi anyagot, rovarirtó szer maradványt hordozhatnak felületükön. Fogyasztásuk előtt ezért mosás és alapos tisztítás javasolt!
Törekedjünk a hazai élelmiszerek fogyasztására! Az itthoni monitoring rendszer jobb, mint a külföldi, másrészt a hazai élelmiszerek lényegesen kisebb mértékben szennyezettek.
Támogatni kell a bioélelmiszerek előállítását. A tudatos vásárlási szokást kell erősíteni, ami azt is jelenti, hogy nem azt kell megvenni, ami egyszerűen olcsó, hanem minőségileg jobb.
Szánjunk időt magunkra!
A manapság sokat hangoztatott, de gyakran megvalósíthatatlannak tűnő mondat bizony döntő szerepet játszik egészségünk megőrzésében – magyarázza a professzor. Elsőként érdemes felhagynunk a dohányzással, a dohányzók között ugyanis gyakrabban fordul elő pajzsmirigybetegség és rendszerint a lefolyása is súlyosabb.
A szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól való megszabadulást segíthetik a komplex egészségmegőrző terápiák, így ha tehetjük, használjuk ki a wellness, a szauna kezelések jótékony hatását. E célból a szabad gyökfogók - szelén, E-vitamin - kiegészítő alkalmazása is javasolt.
A megelőzés fontos része a rendszeres önvizsgálat, melynek segítségével az elváltozások korai stádiumban észlelhetők.
Amennyiben a betegség tünetei kialakultak, akkor minél előbbi és oki kezelésre kell törekedni. A gyógyulás után különös tekintettel kell kerülni a károsító anyagokat, stresszszituációkat. A kiegyensúlyozott életmód, étkezés és rendszeres testmozgás szintén fontos, hogy a betegség kiújulását megelőzzük.
Részletesen A pajzsmirigy-önvizsgálatról
(Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus)