A rettegett NCD

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A globális halálozás 68 százalékáért felelősek a nem fertőző betegségek, leginkább a 60 év alattiak esetében négy kórképtípus jelenti a leggyakoribb problémát. Melyek ezek a krónikus betegségek? Miért okoznak problémát a férfiaknál is?

Az NCD (non-communicable diseases) a járványszerűen terjedő, nem fertőző betegségek közös elnevezése: daganat, diabétesz, szív-és érrendszeri megbetegedés, valamint krónikus légzőszervi betegség tartoznak ide. Ezek a kórképtípusok felelősek a globális halálozás 68 százalékáért, leginkább a 60 év alattiakat és nagyon sok férfit veszélyeztetve. Ráadásul hatalmas gazdasági terheket rónak a betegekre, családjukra és a társadalomra - adta hírül az NCD Szövetség.

Több férfit érint a rák, a májbetegség, valamint a tüdőtágulat és az asztma, mint nőt. Közel 18 ezer férfi hunyt el hazánkban valamilyen rosszindulatú daganatban (vezet a tüdőrák és a prosztatarák), a heveny szívizomelhalás és az egyéb ischaemiás szívbetegség összesen 15 ezer beteg halálát okozta, májbetegségben összesen 2296 férfi halt meg, a tüdőtágulat vagy az asztma pedig 3292 halálesetet jelentett. Amennyiben megnézzük a 2017-es halálozási statisztikát, kiderül: az összes férfi halálozás (64 025) több mint felét teszik ki ezek a betegségek, és még nem is vettük számításba a 2-es típusú cukorbetegség krónikus szövődményei által okozott haláleseteket.

Minden, mindennel összefügghet!

A 4 közellenség, azaz az NCD hátterében a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellett az elhízás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás található, ezek a rizikótényezők külön-külön is problémát jelentenek, számos betegséget előidézve, de amint látható, mindegyik összefügg egymással, hiszen a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás elhízáshoz vezethet, amely idővel kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve a szívinfarktus kialakulásához.

  • A dohányzással összefüggésbe hozható tüdőrák (a betegek 90-95 százaléka dohányos, több férfi hal meg tüdőrákban, mint nő) mellett olyan rosszindulatú daganatok, mint a húgyhólyag-, vese-, gége-, szájüregi-, nyelőcső-, gyomor- és hasnyálmirigy daganatok kialakulása is kapcsolatba hozható a káros szenvedéllyel.
  • Az alkohol túlzott mennyiségű fogyasztása (800 ezer alkoholista országa vagyunk) növeli a szájüreg, a gége, a nyelőcső, a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos betegségeinek kockázatát.
  • Az elhízás egyebek mellett a 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető oka. A szervezetben található nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetét az inzulinnal szemben, így a cukor - nem tudván belépni a sejtekbe - a vérben marad, vagyis magasabb lesz a vércukorszint. A megemelkedett vércukorszint számos negatív következménnyel jár.
  • A mozgáshiány jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A mérsékelt intenzitású, rendszeres edzéssel, egészséges életmóddal csökkenthető a rizikó. Ráadásul a mozgáshiány gyakran túlsúllyal kombinálva 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.
  • A világ népességének felének az egészségére jelent fenyegetést a nem megfelelő étrend. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya a szívbetegség, a magas vérnyomás, a diabétesz, valamint olyan táplálkozással összefüggő betegségek előfordulását növeli, amelyek csökkentik a teljesítőképességet.
Fontos célkitűzések!
A dohányzás, a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás, a nagymértékű sóbevitel, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás és az emelkedett vércukorszint az a 6 legfontosabb kockázati tényező, ezek célzott befolyásolásától az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az idő előtti elhalálozás mintegy 25 százalékos csökkenését reméli 2025-re.

A programban részt vevő államok mindegyike vállalta, hogy a dohányzást és a túlzott konyhasó-fogyasztást 30-30 százalékkal, a káros alkoholfogyasztást és a fizikai inaktivitást (mozgásszegény életmód) pedig 10-10 százalékkal csökkenti a következő évtizedben. A magas vérnyomás előfordulási gyakoriságát 25 százalékkal kívánják levinni, ami várhatóan megfékezi az elhízás és a cukorbetegség növekvő gyakorisági trendjét. Amennyiben a kitűzött célok minden kockázati tényező esetében megvalósulnak, valóban sikerül 25 százalékkal csökkenteni az NCD korai halálozását, ehhez természetesen nem elegendőek a különböző programok, a lakosság aktív részvétele is fontos.

Forrás: KSH, WHO Akcióterv, Dr. Hidvégi Tibor: Civilizációs betegségek (SpringMed - 2017)

TovábbAz egészséges életmód döbbenetes hatásai

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró; Rákregiszter, Eurostat, KSH

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Emberi Erőforrások Minisztériuma - Dr. Zsuga Judit
Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
Orvostkeresek Egészségmagazin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.