Óvjuk a férfiak egészségét szűrővizsgálattal, megelőzéssel

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A teremtés koronái is elismerik, hogy a nőkhöz képest kevésbé élnek egészségtudatosan, s csekély figyelmet fordítanak a szükséges szakorvosi és szűrővizsgálatokra. A házasságban, kiegyensúlyozott párkapcsolatban élők szerencsésebb helyzetben vannak, mint az egyedülálló férfiak, s többségük egészségesebbnek is mondhatja magát hazánkban.

A hölgyek gondoskodásának köszönhető, akik óvják párjuk testi-, lelki épségét, nyomon követik a szükséges vizsgálatok időpontját, s ha a helyzet megkívánja, időben szakorvos segítségét kérik párjuk számára. Figyelmet fordítanak társuk helyes, kiegyensúlyozott gyógyszer-, vagy épp vitaminszedésre, étkezésére, és figyelemmel kísérik mentális állapotukat is. Nem véletlenül mondják, hogy a nők kezében van a család egészsége, akkor is, ha ezt a férfiak nem szívesen vallják be.

A férfiak átlagosan hat évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők, ami nem csupán hazánk lakosságára jellemző, hanem világszerte a legtöbb ország lakóira. Ennek egyik oka a tudatosság hiányával magyarázható. A férfiak kevésbé figyelnek az egészségi állapotukra, a betegségek megelőzésére, sajnos kevesen szakítanak időt a szűrővizsgálatokra, sokan elhanyagolják a rendszeres sportolást, testmozgást, elkényelmesednek, és a szenvedélybetegség rabjává is könnyebben válnak, mint a nők – tudtuk meg dr. Papp Zoltán háziorvostól.

A feszültségoldó alkoholfogyasztás, a dohányzás, a „liter számra” megivott feketekávé, az egészségtelen táplálkozás, a túlsúly ellenére sem mernek szembe nézni mindezek veszélyes mellékhatásaival, következményeivel, az esetlegesen kialakult függőségeikkel. Ennek okán, a helyzet javításáért sem tesznek szinte semmit, vagy csak akkor, ha tartós panaszok, tünetek jelentkeznek, és pánikba esnek a következmények miatt. Orvoshoz fordulni azonban csak kevesen mernek, vagy akkor, amikor a következményként kialakult szervi elváltozás, krónikus betegség kialakult. Ez természetesen nem általános jelenség a férfiak körében, vannak szép számmal, akik mértékkel hódolnak a fenti szokásoknak, vagy egyáltalán nem is dohányoznak, alkalmanként isznak alkoholt, és az egészségmegőrző, hagyományos gyógymódokat is előszeretettel alkalmazzák.

Ha tartós fájdalommal járó panaszuk, betegségük van, akkor elfogadják az orvos által felírt gyógyszert, s ha szükséges további kivizsgálásra is elmennek, mivel a fájdalomtűrő képességük sok esetben sokkal alacsonyabb, mint a nőké.

Jellemző-e a férfiakra, hogy a betegségüket eltúlozzák, felnagyítják, vagy épp titokban tartják a környezetükben?

Ha hosszabb ideig kellemetlen, rossz a komfort érzetük, nyugtalanok lesznek, és könnyen kétségbe esnek, sokan téves betegségelméleteket gyártanak. Attól nagyon tartanak, hogy esetleg tartósan orvoshoz kell járniuk, netán kórházba feküdniük, kiszolgáltatottak lesznek, és nem utolsó sorban, kiesnek a munkavilágából. Valóban jellemző rájuk a betegség eltitkolása, a segítségkérés odázása. Az ismeretlentől való félelem aztán elhatalmasodik rajtuk, de csak a legvégső esetben fordulnak orvoshoz. Akkor is így van ez, ha a munkakörnyezetük miatt fokozottabb fizikai, vagy szellemi megterhelésnek vannak kitéve.

Számos olyan páciensem van, aki ágyéki-, vagy nyakigerinc sérvvel végez fizikai munkát hosszú évek, évtizedek óta, de szakorvoshoz semmiképpen nem megy el. Mások a végtelenül stresszes, túlórákkal terhelt munkakörükben „tipródnak” mindaddig, amíg infarktust, vagy agyvérzést nem kapnak, netán kiszakad a kezeletlen gerincsérvük, és leesnek a lábukról.

Olyan ez mintha nem lenne veszélyérzetük a férfiaknak, örökös bizonyítási kényszerben élnének, vagy egyszerűen csak nem hiszik el, hogy a saját életükben is előfordulhat valamilyen átmeneti, vagy krónikus, esetleg gyógyíthatatlan betegség.

Ebben sok igazság van, azzal együtt, hogy a kényszer nagyúr az életükben, mivel sokan családfenntartók, egyszerűen nem mernek táppénzre menni, vagy nevetségesnek éreznék magukat, ha orvosi segítséget kérnének a panaszaik esetén. Bármennyire ők képviselik az erősebb nemet, mégis jobban félnek attól, ha szembe kell nézniük egy kedvezőtlen diagnózissal, betegséggel, mint a nők, így inkább homokba dugják a fejüket, mintha ezzel a problémájuk is orvoslásra kerülne. Sokat számít, hogy a háziorvos mennyire lelkiismeretes, és miképpen követi az életkorokhoz kapcsolható szűrővizsgálatok sorát a páciensei körében. Szűkre szabott sajnos a rendelési időnk, és sok a beteg.

Számomra mégis főszabály, hogy bizonyos időközönként ellenőrizzem, kinek milyen kontroll -, vagy szűrővizsgálatra van szüksége. A vérnyomás-, vércukorszint mérést, a laboratóriumi ellenőrzést, a tüdőszűrést, indokolt esetben a kardiológiai vizsgálatot, a 35 évnél fiatalabb férfiak esetében a herék szakorvos által végzett vizsgálatát, 45-50 év körül a prosztatarák-, és a vastagbélszűrést elengedhetetlennek tartom. Felhívom erre a férfiak figyelmét, de kézen fogni nem tudom őket, hogy el is menjenek ezekre a vizsgálatokra.

Erre szoktam mondani, hogy generációk gondolkodását kellene megváltoztatni a férfiak közt, és megértetni azt is, hogy nem a prosztatarákról kell első körben beszélnünk, hanem a prosztata egészségéről. Nem az agyi-, és a szívinfarktusról, hanem a szív-, és érrendszer egészségének megőrzéséről, a helyes életmódról. Sajnos sokan csak közhelyes kijelentésnek tekintik, hogy a rendszeres testmozgással, egészséges táplálkozással-, és életmóddal, az optimális testsúly megtartásával a krónikus betegségek 60-65 százaléka megelőzhető lenne.

Igaz-e, hogy a kiegyensúlyozott szexuális élet megvédheti a férfiakat a prosztata betegségeitől?

Prevenciós szűrőprogram

Magyarországon 74 szakmai szervezet összefogásával napjainkban is folytatódik az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram, melyeket speciális, egészségügyi eszközökkel, és készülékekkel felszerelt kamionokban is végeznek. Hazánk lakosságának megbetegedési-, és halálozási statisztikája az elmúlt évtizedekben sajnos nem mutattak jelentős javulást. Egyes betegségtípusok előfordulása pedig folyamatosan nő a férfiak körében is. Ezek a szív-, és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek, melyek közül a hasnyálmirigyrák, a tüdő-, gége-, szájüregi-, nyelőcső rák, a vastagbél-, és gyomorrák aránya emelkedik.

A hazai összlakosságot tekintve 60- 64 éves kor között: 100 ezer lakosonként 390 férfi halálát okozzák rákos betegségek, míg 595 férfi a szív-, ér-, és keringési betegségben hal meg. 65 éves kor felett a férfiak körében az utóbbi betegségek állnak a vezető halálokok sorában, míg 75 év felett ez az arány a kétszeresére nő.

A prevenciós szűrő programban már hatmillió vizsgálatot végeztek el hazánkban. A program 2020-ig, közel tíz esztendőn át vizsgálta, és vizsgálja jelenleg is a magyarországi lakosság egészségügyi állapotát. Nyolc év alatt 1500 helyszínen több mint hatmillió szűrést-, és vizsgálatot végeztek el, 500 ezer páciens jelent meg a felhívásokra, a kitöltött kérdőívek példányszáma elérte a 15 milliót.

Ezek a speciálisan felszerelt egészségszűrő-, és ellenőrző kamionok egészségügyi dolgozói, a kisebb településeken, a férfiakat nagyobb számban vonják be a szűrésbe, mint akik a nagyobb városokban, a jól felszerelt egészségügyi intézményekbe, háziorvosi beutalóval, elmehetnének az életkoronként ajánlott, életet mentő szűrővizsgálatokra.

A férfiak többségére jellemző érdektelenség, közöny az adott életkor szűrővizsgálatai iránt, visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy nem csak akkor kell a gyógyító orvosok segítségét kérni, amikor a tünetek, és a fájdalom elhatalmasodik a betegen, hanem az ajánlott szűrővizsgálatok alkalmával lehetőséget adni a prevencióra, a komolyabb betegség, kórság megelőzésére.

A genetikai háttér-, és örökség meghatározó lehet a betegségek kialakulásában, a gyógyulás folyamatában, s annak esélyében. Az egészséges prosztatához valóban hozzátartozik a kiegyensúlyozott szexuális élet, mivel a prosztata nem elsősorban a vizelet kiválasztás rendszeréért felel. A vizeléssel kapcsolatos problémák ugyanis csak egy tünete a prosztata betegségnek. Alapvetően egy mirigyről van szó – dülmirigy -, ami az ondóváladék termelésének 90 százalékáért felelős. Ahogyan korábban már említettem, a kiegyensúlyozott párkapcsolatban élő férfiak egészsége többnyire sokkal jobb, stabilabb, mint a magányosan élőké.

Milyen vizsgálatokra van szükség egyes életkorokban?

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint egyes szűrővizsgálatokat – az önvizsgálatok mellett -, már a férfiak 20 - as éveiben el kell végeztetni. Ezek sorába tartozik az: anyajegyek ellenőriztetése, a vérkép analízis, a vércukor-, koleszterin-szint-, és a vérnyomás mérése, valamint a hererák szűrése. Utóbbi elsősorban a fiatal férfiak betegsége, ami 35 éves kor felett ritkán fordul elő.

Az alábbi vizsgálatokon évente minden férfinak kötelező lenne túlesnie akkor is, ha a páciens panaszmentes:

  • hasi-, és kismedencei ultrahang vizsgálat
  • a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata
  • kétirányú mellkas röntgen
  • bármilyen eltérés esetén, csökkentett sugárdózisú mellkas CT- kontroll
  • a nyaki erek doppleres ellenőrzése
  • rutin laborvizsgálat, PSA, vizelet ellenőrzés
  • a PSA a prosztata specifikus antigén, amely valójában egy, a prosztata szövetben termelődő fehérje, s vérből mutatható ki a PSA magas szintje, amely nem minden esetben jelent prosztata megnagyobbodást, vagy a prosztatarák kialakulásának folyamatát

Negyven esztendős kortól a fentebb felsorolt szűréseket ki kell egészíteni:

  • a vastagbél vizsgálatával, melynek menetét a szakorvos határozza meg
  • a bőrrák szűrésével
  • a vércukorszint mérésével

Az ötvenes éveikbe lépő férfiaknak az addigiak mellett, újabb, kiegészítő szűrővizsgálatot határoznak meg, melyekre saját érdekükben el kell menniük:

  • vastagbél-, és prosztatarák szűrés a szakorvos előírása szerint
  • az urológusoknak fel kell ajánlani a PSA- szűrést, és a végbélen át, az ujjal végzett vizsgálatot
  • azoknak, akiknek az édesapja, vagy a testvére prosztatarákban szenvedett, már 40-45 éves korban ajánlott ez a vizsgálat
  • szemészeti kontroll, amit panasz esetén korábban is kérni kell
  • a fogászati-, és a szájüregi vizsgálat meghatározó, de érdemes fiatalabb korban is orvoshoz fordulni, s kérni ezeket a kontrollvizsgálatokat, főként akkor, ha valaki erős dohányos, és a fogazata elhanyagolt
  • a csontsűrűség-, és a mozgásszervi vizsgálatok ellenőrzése, prevenciója kihagyhatatlan
  • a mentális egészség érdekében figyelemmel kell lenni az életközépi válságra, ami a férfiak jelentős részét eléri, s ha nem kapnak kellő figyelmet, segítséget, szükség esetén terápiás kezelést: depresszióba, szorongásos betegségbe torkollhat a kezeletlen lelki probléma, ami a párkapcsolatokat is megmérgezheti

Hatvanéves kortól minden eddig felsorolt ellenőrzésre évente kell sort keríteni akkor is, ha nincsenek panaszok. 75 éves kor felett a szűrővizsgálatokat indokolt esetben, panaszok megjelenése esetében érdemes kérni, amihez szintén a háziorvos ad beutalót.

Léteznek a társadalombiztosító által nem támogatott, komplex szűrővizsgálatok, melyeket jól felszerelt magánrendelőkben, térítési díj megfizetése mellett, európai színvonalú módszerekkel végeznek hazánk számos magánklinikáján, várakozás-, és fájdalom nélkül.

Fontos az egészségtudatosság erősítése

Mindenki felelősséggel tartozik önmagáért, és a családjáért, ami nem engedi meg a férfiakra általában jellemző hanyagságot, ha orvosi ellenőrzésről, vizsgálatról van szó. Minden esetben a rizikófaktorok csökkentéséről, a megelőzésről van szó az aktuális szűrővizsgálatokon történő megjelenés alkalmával, amelyeknek a mellőzése végzetes lehet.

A magyar férfiak körében mindenképpen, és minél hatékonyabban kell erősíteni az egészségtudatosságot, és a szűrővizsgálatok alapvető, és meghatározó, életmentő fontosságát, mivel a családoknak, a gyermekeknek, a feleségeknek szükségük van szeretett édesapjukra, férjükre. Velük teljes és kerek a család, a baráti kör, a munkahely, és a társadalom egésze.

A családnak, a feleségnek, az élettársnak, a háziorvosnak, a szakorvosnak, a páciensnek egymásra hangolva, a közös cél érdekében kell óvni, védeni, szem előtt tartani a férfiak egészségét, soros orvosi vizsgálatait, melyet maguktól sajnos csak ritkán mernek kezdeményezni.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Papp Zoltán, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.