Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?
Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.
Azonban megelőző intézkedésekkel és megfelelő, célzott kezeléssel elérhető, hogy ritkábban alakuljon ki herpesz, illetve hogy a tünetek csillapodjanak és a betegség fellángolásainak lefolyása jelentősen enyhüljön.
Mit tehet a herpeszes fellángolások megelőzése érdekében?
- Aludjon eleget!
- Folytasson egészséges életmódot!
- Próbálja meg kerülni a stresszt!
- Erősítse immunrendszerét!
- Védekezzen az UV sugarakkal szemben!
A herpeszt kiváltó tényezők következetes kerülésével, kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, valamint rendszeres testmozgással minimálisra csökkenthető a herpesz fellángolásának esélye, illetve gyakorisága.
A bőrvédelem szerepe
A napozás, az UV sugarakkal szembeni nem megfelelő védelem és az intenzív szoláriumozás a herpesz fellángolását okozhatja. Nagyon fontos az ajkak (illetve az arcbőr) megfelelő hidratálása és UV sugarakkal szembeni védelme magas faktorszámú fényvédő készítményekkel. Az ajkak védelmére kifejezetten erre a célra készült UV-szűrővel rendelkező ajakíreket használjon! A hosszas napozások kerülendők!
Az immunrendszer erősítésének szerepe
Tény, hogy ha az immunrendszer valami miatt legyengül, akkor a herpesz előtör. Ez bekövetkezhet intenzív napozás hatására, ilyenkor az immunrendszer gyengül és ezáltal a szervezet különösen sérülékeny, a fertőzésekre fogékony lesz. Azonban a náthavírusok és influenzavírusok által okozott heves fertőzések, valamint az egyoldalú, illetve hiányos (különösen a C-vitamin-hiányos) táplálkozás is kedvez a herpesz fellángolásának.
Tudományos tesztekkel igazolták, hogy bizonyos élelmiszerek a herpeszes fellángolások intenzitását és időtartamát befolyásolni tudják, és ezáltal elkerülhető a herpesz előtörése vagy legalábbis csökkenthető a fellángolások gyakorisága. Különösen a lizint tartalmazó élelmiszerekkel érhetők el jó eredmények, melyeket az egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe lehet iktatni.
Lizint tartalmaznak a következő élelmiszerek:
- Halak: lazac, szardínia, tonhal, tőkehal
- Tejtermékek: sajtok, túró
- Hüvelyes zöldségek: lencse, bab
Ez a cikk is érdekelheti Lizinnel a herpesz ellen
Forduljon orvoshoz!
Sajnos néhány esetben az említett óvintézkedések betartása mellett is, minden felismerhető kiváltó ok nélkül előtörhet a herpesz. Ha Önnél gyakran alakul ki herpesz vagy megterhelő tünetekkel jár, fájdalmas, esetleg nagy kiterjedésű, feltétlenül forduljon orvoshoz és kérjen tanácsot tőle a megelőzést és kezelést illetően.
Tovább Az ajakherpesz kezelése
Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; beobachter.ch/gesundheit, herpes.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos