Miért tűnik úgy, hogy a koronavírus súlyosabban érinti a férfiakat, mint a nőket?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A nők erőteljesebb immunválasszal reagálnak a fertőzésre - állítják a tudósok. Valamint Kínában a férfiak sokkal nagyobb számban dohányoznak.

A Kínából eredő új típusú koronavírus félelmet és aggodalmat terjeszt világszerte. De míg az új vírus nagyrészt megkímélt egy kiszolgáltatott csoportot – a gyermekeket –, addig úgy tűnik, hogy különösen veszélyes lehet a középkorúak vagy az idősebb felnőttek, különösen a férfiak esetében.

Ezen a héten a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) közzétette a koronavírusos eseteket feldolgozó ezidáig legátfogóbb elemzését. Habár a férfiak és a nők hozzávetőlegesen azonos számban fertőződtek meg, a kutatók megállapították, hogy a halálozási arány a férfiak esetében 2,8%-os, míg a nők esetében 1,7%-os volt.

A számadatok a betegek orvosi nyilvántartásaiból származtak, és a minta nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a fertőzött területeket. Eltéréseket tapasztalhattunk azonban a múltban is.

A férfiakat a koronavírus okozta SARS és MERS járványok is aránytalanul érintették. Egy az ’Annals of Internal Medicine’ folyóiratban közzétett tanulmány szerint a SARS-vírus több nőt fertőzött meg Hongkongban 2003-ban, azonban a halálozási arány a férfiak körében 50%-kal magasabb volt.

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttessel (MERS) megfertőződött férfiak mintegy 32%-a meghalt, míg a nők esetében ez az arány csak 25,8%. A fiatal felnőtt férfiak az 1918-as influenzajárvány idején is magasabb arányban haltak meg, mint nő társaik.

Milyen tényezők állhatnak az eltérő arányok háttérben a jelenlegi járvány során?

Számos tényező dolgozhat a férfiak ellen a jelenlegi járvány során, mondják a tudósok, beleértve biológiai és életmódból eredő tényezőket is.

Amikor a fertőzésekre adott immunválaszról van szó, a férfiakat tekinthetjük a gyengébbik nemnek.

„Ez egy olyan mintázat, amit számos vírusos légúti fertőzés esetén megfigyelhetünk – a férfiak esetén rosszabb kimenetelre lehet számítani”, – mondta Sabra Klein, a Johns Hopkins Egyetem Népegészségügyi Karának tudósa, aki a vírusfertőzések és a védőoltásokra adott immunválasz esetén előforduló nemek közötti különbségeket kutatja.

„Már megfigyeltük ezt más vírusok esetén is. A nők könnyebben legyőzik őket” – tette hozzá.

A nők a védőoltásokra is erősebb immunválasszal reagálnak, és könnyebben emlékeznek az immunválaszokra, ami védelmet nyújt a felnőttek számára azokkal a kórokozókkal szemben, amelyeknek gyermekként ki voltak téve.

„Van valami extra a nők immunrendszerében” – mondta Dr. Janine Clayton, az Országos Egészségügyi Intézetek Női Egészségügyi Kutatási Hivatalának igazgatója. Ezért azonban nagy árat kell fizetni, tette hozzá: a nők sokkal fogékonyabbak az autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis és a lupus iránt, amely során az immunrendszer kimerül és a szervezet saját szerveit és szöveteit támadja meg. Az autoimmun betegségekben szenvedők közel 80%-a nő, jegyezte meg Dr. Clayton.

Az okai annak, hogy miért erősebb a nők immunálasza, nem egészen egyértelműek, és a kutatás még korai szakaszában tart, figyelmeztetnek a szakértők.

Az egyik feltevés az, hogy a nők erősebb immunrendszere túlélési előnyt biztosít az utódok számára, akik az anyatejjel magukba szívják azokat az antitesteket, amelyek segítenek megelőzni a betegséget, amíg a csecsemő immunrendszere még fejlődésben van.

Számos biológiai tényező lehet felelős, beleértve az ösztrogén női nemi hormont, ami a jelek szerint szerepet játszik az immunitásban, és a tényt, hogy a nők két X kromoszómával rendelkeznek, amelyek immunitással összefüggő géneket tartalmaznak. A férfiak természetesen csak egy X kromoszómával rendelkeznek.

Az egészséghez kapcsolódó viselkedésformák, amelyek egyes társadalmakban nemenként eltérőek, szintén szerepet játszhatnak a fertőzésekre adott válaszok különbözőségében.

A világon Kínában a legnagyobb a dohányzó népesség – 316 millió ember, ami a világ összes dohányosának közel egyharmadát és a világ dohányfogyasztásának 40%-át teszi ki. Azonban a kínai nőknek csak a 2%-a dohányzik, viszont a férfiaknak több mint a fele.

A kínai férfiaknál a nőkhöz képest nagyobb arányban fordul elő 2-es típusú cukorbetegség és magas vérnyomás is, melyek közül mindkét betegség növeli a koronavírus-fertőzés szövődményeinek rizikóját. A kínai férfiak körében közel kétszer nagyobb arányban fordul elő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), mint a nők esetében.

Az Egyesült Államokban a nők sokkal proaktívabban fordulnak orvoshoz egészségügyi ellátásért, mint a férfiak, és néhány kisebb vizsgálat kimutatta, hogy ez az általánosítás alkalmazható az USA egyetemein tanuló kínai diákokra is.

Nem közzétett vizsgálatokban kínai kutatók hangsúlyozták, hogy nagyobb volt a halálozás kockázata azoknál a betegeknél, akiknél később került sor a diagnózisra, vagy akiknek már súlyos tüdőgyulladása volt az első diagnózis időpontjában.

Egy 4 021 koronavírusos beteg részvételével készített vizsgálat a korai felismerés fontosságát hangsúlyozta, különösképp az idősebb férfiak esetében. Ugyanakkor a férfiak a betegség sokkal előrehaladottabb állapotával kerülnek kórházba.

A kínai CDC elemzése alapján azonban a járvány epicentrumának tartott és az érintettek nagy részét magába foglaló kínai Hubei tartományon kívüli területeken a mintázatok eltérőek: a betegség halálozási rátája úgy tűnik, hogy drasztikusan alacsonyabb és a férfiak nagyobb arányban fertőződtek meg, mint a nők.

Elképzelhető, hogy a férfiaknál „hamis biztonságérzet” alakul ki a koronavírussal kapcsolatban - mondta Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológiai professzora, aki azt kutatja, hogy bizonyos vírusok miért érintik súlyosabb mértékben a nőket.

A szakértők véleménye szerint mind a tudósok számára, akik tanulmányozzák azt, mind a lakosság számára fontos az új vírussal kapcsolatos adatokat nemenkénti bontásban összegyűjteni és elemezni.

Például a járványkitörés kezdete óta a közegészségügyi hatóságok a fertőzés megelőzése céljából a megfelelő és gyakori kézmosás jelentőségét hangsúlyozzák. Több tanulmány kimutatta azonban, hogy a férfiak – még az egészségügyben dolgozók is – kisebb valószínűséggel mosnak kezet vagy használnak szappant, mint a nők – mondta Dr. Klein.

„Nagy általánosságban azt feltételeztük, hogy a férfiak és a nők egyformán viselkednek a társbetegségekkel kapcsolatosan, élettani szempontból és az immunrendszer tekintetében, azonban ez korántsem igaz” - mondta Dr. Klein.

Tovább Új típusú koronavírus - Hogyan védekezhetünk ellene?

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Why the Coronavirus Seems to Hit Men Harder Than Women (nytimes.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Frissítve: 2020.03.06. 11:06, Megjelent: 2020.03.06. 11:06
Címkék: Koronavírus téma

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.