Jakab Ferenc virológus szerint ellaposítottuk a járványgörbét

WEBBeteg
megjelent:

A koronavírus-kutató akciócsoport vezetője, Jakab Ferenc professzor szerint most úgy tűnik, hogy látszik az eddigi intézkedések eredménye. A virológus videóinterjúban beszélt az immunitás kialakulásáról és a gyógyszerkísérletek helyzetéről is.

A megtett intézkedések és az emberek hozzáállása alapján azt mondta, hogy „úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk” - jelentette ki Jakab Ferenc a pécsi univTV-nek adott élő videointerjújában.

Ez azt jelenti, hogy sikerült érdemben lassítani a vírus terjedését, azonban nincs szó arról, hogy végéhez közeledne a járvány. A virológus azt hangsúlyozta, hogy a járvány tetőzésével kapcsolatosan egyelőre csak a matematikai számításokra tudnak támaszkodni. Hogy meddig fog tartani ez az időszak, az nagyon sok tényezőtől függ, jelenleg nem lehet megmondani.

Kialakul az immunitás?

A kutató szerint az ezzel ellentétes hírek ellenére nagyon kicsi annak az esélye, hogy a fertőzésen átesett, gyógyult beteg másodszor is megbetegedjen. "Nagyon keveset tudunk a vírusról, de az eddigi szakirodalmi adatok alapján úgy tűnik, hogy 1-3 évig minimum védettek vagyunk a vírussal szemben."

Ígéretes gyógyszerkísérletek

A folyamatban lévő gyógyszerkísérletek - elsősorban a meglévő, forgalomban lévő készítmények alkalmazásának lehetősége a koronavírusos esetekben - ígéretesek. Bár még egyikről sem bizonyosodott be, hogy valóban hatékonyak, mivel a klinikai tesztsorozat még folyamatban van, vannak biztató eredmények. Jelenleg a "fél világ" folytat gyógyszerkísérleteket.

A virológus szerint az új típusú koronavírus genetikai kódjának megismerése az alap és alkalmazott kutatásokban is nagyon fontos lépés. Ezáltal nyomon követhető annak terjedés, esetleges mutálódása, az eredmények pedig felhasználhatóak a gyógyszerkutatásokban is.

Tartsuk ba a szabályokat!

"Tudom, hogy nehéz időszak mindenkinek, de csak ezzel tudjunk a járványt lelassítani, és az egészségügyi ellátórendszerünket a legjobban védeni a túlterhelésről" - hangsúlyozta a kutatócsoport vezetője.

A professzor mindenkit arra kért, továbbra is legyenek türelemmel és tartsák be a szabályokat, minimalizálják a találkozásokat, kontaktusokat.

A teljes interjú ide kattintva nézhető meg.

(WEBBeteg.hu/univTV)

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.