Pontosan mikortól, meddig és mennyire fertőző a koronavírus?

WEBBeteg
megjelent:

A COVID-19 megbetegedést okozó vírus fertőzőképessége a tünetek meglétekor a legnagyobb, de előfordulhat a tünetek jelentkezése előtt is, még a lappangási időszakban.

A vírus lappangási ideje - azaz a megfertőződés és a tünetek jelentkezése közötti idő - 2-14 nap között változhat, de jellemzően 5-6 nap. Ismereteink szerint a légúti mintákból a tünetek megjelenését megelőző 1-2 napban mutatható ki. Ez azt is jelenti, hogy a tesztek nem képesek kimutatni a fertőzés tényét az első néhány napban, mindössze 1-2 nap az az időtartam, amikor a teszt segítségével a még tünetmentes, ám már fertőzőképes hordozók kilétére is fény derülhet.

A fertőzőképesség a tünetek súlyosságával arányos a jelenlegi ismeretek szerint; az enyhébb lefolyású esetekben némileg kisebb az esély a vírus továbbadására. Közepesen súlyos megbetegedés esetén 7-12 napig, súlyos esetben akár 2 hétig is kimutatható a vírus a légúti mintákban, így a beteg fertőző marad.

A vírus RNS-e az ötödik naptól 4-5 héten keresztül kimutatható a székletben, a vérben, vizeletben is. Az RNS jelenléte azonban nem jelent automatikusan fertőzőképességet, így ismereteink szerint a vírus légúti mintában történő kimutatása jelzi, hogy fertőzőképes-e a beteg.

A fertőzöttek többségének tünetei is vannak

Igaz, hogy az érintettek jelentős részénél (kb. 80%) enyhék vagy középsúlyosak a panaszok, és a beteg nem szorul kórházi ellátásra, azonban megfertőződés esetén a legtöbb emberben kialakul a megbetegedés! A nyolcvan százalékos arány tehát - a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint - nem a tünetmentes vagy alig észrevehető panaszokkal járó esetekre vonatkozik, hanem beletartoznak olyanok is, akiknél akár enyhébb tüdőgyulladás is kialakulhat.

Mindössze háhány százalékra becsülik azok arányát, akiknél teljesen tünetmentesen zajlik le a COVID-19 fertőzés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tartja ezeket az eseteket a járvány lényeges mozgatórugójának, alapvetően nem a tünetmentes hordozók által továbbadott fertőzés miatt terjed ilyen gyorsan a járvány a világban.

Fontos, hogy a vírussal és a megbetegedésekkel kapcsolatos megfigyelések tudományos elemzése napjainkban is zajlik, a megállapítások a jelenlegi ismereteken alapulnak, ám további szakmai információk esetén nem kizárt, hogy módosulnak a fenti megállapítások.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma - Magyar Koronavírus Kézikönyv
WEBBeteg.hu feldolgozás

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.