A vírus sikeres legyűrése után - Tom Hanks felesége számolt be gyógyulásukról

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

COVID-19 beteg lett Ausztráliában az amerikai színész, Tom Hanks (forgatáson vett részt Baz Luhrmann Elvis Presley-ről készülő filmjében) és felesége, Rita Wilson, aki turné körúton járt ott. Az énekesnő a The Guardian című brit lapnak számolt be az elmúlt hetekről.

Mivel a színész és párja azonos időben lettek rosszul, az orvosok úgy vélik, ugyanaz a személy lehetett a fertőzés forrása. Ők azonban nem hallottak senki ismerős megbetegedéséről, így máig rejtély számukra, kitől, hogyan kaphatták el.

Az énekesnő ráadásul különös pedantériával próbálta meg távol tartani magától a vírust. Riportereknek elmondta, hogy amikor a társadalmi távolságtartás fogalma még szinte benne se volt a köztudatban „én már március elején mellőztem a kézfogást, nem öleltem át senkit, hiába furcsállották sokan. Ausztráliába menet, a légi utaskísérők úgy néztek rám, mintha én lennék a begolyózott Lady Macbeth. Semmit nem tudtam eléggé és elégszer ledörzsölni, fertőtleníteni. A közelembe került minden egyes tárgyat alkoholos kendővel alaposan megtörölgettem. De a vírus mégis utolért bennünket…” (Ha magyar lenne, az énekesnő Ágnes asszonyhoz hasonlíthatta volna magát).

Tüneteik március 9-én jelentek meg, másnap tesztelték őket, az eredmény pozitív lett (március 12.). Bevitték őket a Gold Coast University kórházába (Queensland). „Mindkettőnk láza magasra szökött. Minden porcikánk iszonyúan fájt. Én elvesztettem íz- és szagérzékelésemet, állandóan háborgott a gyomrom, úgy reszkettem a hidegrázástól, mint életemben még soha. El se tudtam volna képzelni, hogy ilyen lehetséges. Meg voltam ijedve, féltem. Miután nem akart múlni a lázam, klorokint kaptam.

A napokon át nem csökkenő 39 fokos láz a kezelés hatására lement, de a gyógyszert – szavai szerint – extrém rosszul tolerálta. „Folyamatosan hányingerem volt, szédültem, olyan gyenge voltam, hogy nem bírtam felállni, mintha izmaim helyén főtt tészta volna.” A kórház sajtósa elismerte, a súlyosabb esetek kezelésére a többféle szer (hydroxychloroquine, lopinavir-ritonavir) között valóban volt klorokin is. A Covid-19 ellen most kísérletképpen alkalmazott szert malária ellen szokták bevetni, ám hatékonyságát, Covid esetében, szakértők ma is vitatják.

Ausztrál kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a klorokin, mellékhatásként, életet fenyegető szívkárosodást idézhet elő. A sürgősségi ellátást felügyelő szakértői bizottság (Australian Health Protection Principal Committee) nemrégiben azt javasolta, legfeljebb a rendkívüli súlyos esetekben, szigorú felügyelet, állandó ellenőrzés mellett használják az orvosok ezt a szert a kórházak sürgősségi osztályain.

A karanténban

Az amerikai házaspár, a lábadozás idején jóformán csak a szűk családdal tartott kapcsolatot. „Arra koncentráltunk, hogy megpróbáljunk mielőbb túl lenni az egészen” – jellemezte hangulatukat Rita, akinél a 2015-ben felfedezett mellrákja miatt kettős masztektómiát végeztek (mindkét mellét eltávolították.). Akkoriban mondta férjének, fiainak, hogy halála esetén mit tegyenek. „Kértem őket, legyenek sokáig szomorúak, de azért ne annyira, hogy ne jusson idejük mielőbb egy nagy bulit rendezni az emlékemre.

Most, a Covid-19 kapcsán, fölmerült-e a halál közelségének gondolata, kérdezte Ritát egy riporter. „A halál nem került szóba, de még a diagnózis felállítása előtt volt egy különös beszélgetésünk Tommal. Mielőtt mellrákos lettem, mindig másokról hallottam azt, hogy tumoros. A rák, az mindig mások baja, jegyeztem meg neki. Viszont, mikor rólad derül ki, egyből megérted, hogy átkerültél a ’mások’ dobozába. Erre emlékezve mondtam most férjemnek, semmi okunk azt képzelni, hogy velünk ez nem fordulhat elő. Hogy mi nem kapjuk meg a koronavírust. Hiszen bárki megkaphatja, így mi is. Hát, meg is történt!

Wilson és Hanks 32 éve házas, Hollywoodban úgy tartják, övék az egyik legszilárdabb kapcsolat. De a Covid-19 betegségen átesni, az otthontól, a családtól távol, bármelyik pár számára próbatétel lehet. Hogy tudták megtartani lelki békéjüket? – faggatták őket újságírók.

Könnyített a helyzetünkön, hogy egyszerre fertőződtünk meg. Egy időben zajlott le mindkettőnknél ugyanaz. A szó szoros értelmében átéreztük, min megy át a másik. Más lett volna, ha fáziseltolódásban vagyunk, és egyikünk ki van téve annak a nyomásnak, hogy míg a másikat gondozza, vele senki nem foglalkozik. Elvégre az ápoló is nehéz helyzetbe kerül – érzelmileg, fizikailag. De nálunk, kórházi kezelésünk során, ilyesmiről szó nem lehetett.

Napokkal később eltávozhattak a kórházból, hogy hotelszobájukban lábadozzanak. Ott kártyáztak, tévéztek. Megnézték Ken Burns dokumentumfilmjét az amerikai country zenéről. Minthogy Rita Wilson szellemileg kissé tompának érezte magát, úgy döntött, megtornáztatja az agyát, memóriáját. Megtanulta a film egyik dalát, videóra vett előadását pedig felrakta az Instagramra. Így akarta tudatni követőivel, hogy jól vannak, még az ausztráliai karanténban is.

Sok híresség koronavírus fertőzöttségét állapították meg azóta is, történetük újságok vezető anyaga. Sok cikkben azt is leírják, bezzeg náluk azonnal készül teszt, míg a tömegek, világszerte, csak nehezen jutnak hozzá, ha egyáltalán, még úgy is, ha esetükben indokolt volna. A Hanks páros betegsége kapcsán persze nem ezt firtatták, inkább az a kérdés merült föl a sajtóban is, hogy miért nem kímélte meg legalább kedvenceiket a vírus. Rajongóik szimpátiája közepette tértek haza otthonukba, Los Angeles-be, ahol házi karanténba vonultak. Azóta is azt az üzenetet küldik tisztelőiknek, a közvéleménynek, hogy a Covid-19-en is túl lehet lenni, ha a szerencsések csoportjába tartozik a vírusfertőzött személy…

Felépülésük után vérmintát vettek tőlük. A vizsgálattal azt kívánják meghatározni, hogy mekkora a termelődött ellenanyag szintje. Így végül esetükből a tudomány is profitálhat.

(Fazekas Erzsébet; Az eredeti angol nyelvű cikk: The Guardian)

Ajánlott tudnivalók a koronavírus-járványról

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.