Svédország vallomása a nyájimmunitásról

portfolio.hu
megjelent:

Annak ellenére, hogy nem vezetett be teljes lezárásokat, a koronavírussal szembeni immunitás messze nem éri el azt a szintet Svédországban, hogy a jövőben ne okozhatna a járvány komoly károkat - adta hírül a portfolio.hu.

Svédországban sokkal több teszt mutatott ki fertőzést eddig, mint bármely más skandináv országban, de messze vannak attól a svédek, hogy elérjék az úgynevezett nyájimmunitást. „Tudjuk, hogy a lakosság hatalmas részei védtelenek, hiszen meg sem fertőzödtek” – nyilatkozta a hatóság mikrobiológiai osztályának vezetője, Karin Tegmark Wisell. Ez azt jelenti, hogy hatalmas a népesség fogékonysága a vírusra – mondta a Bloomberg beszámolója szerint.

Erős kérdőjelek övezik a nyájimmunitás létezését

A skandináv ország legfertőzöttebb régiójában, Stockholmban a népesség mintegy 10%-ának szervezete fejlesztett ki eddig antitestet a kórokozóval szemben. Az elmúlt négy hétben az antitest-vizsgálatra jelentkező több mint 140 ezer polgár 17,6%-ában hozott pozitív eredményt a teszt.

Ugyanakkor erős kérdőjelek övezik még magának a nyájimmunitásnak a létezését is. Maria Van Kerkhove, a WHO egyik vezetője a héten azt nyilatkozta, hogy az adatok arra utalnak, a fertőzöttek szervezete kifejleszt valamiféle immunitást a vírussal szemben, de nem tudják, mennyire erős védelmet jelent ez.

A King's College London tudósai is arra jutottak, hogy a fertőzés után mindössze három hónap alatt elveszítik a páciensek az immunitásukat.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-járványról

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.