Müller Cecília: a fiatal kor nem garancia a tünetmentességre

portfolio.hu
megjelent:

Mindannyiunk felelőssége, hogy éberek maradjunk és betartsuk a koronavírus elleni védekezési szabályokat, hiszen sajnos a koronavírus miatti halálozási szám Magyarországon már megközelíti a tavaszi rekordokat. A fiatal kor nem garancia a tünetmentességre, a mostani elhunytak közt is voltak 40 évesek - mondta el mindezt Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján - írja a portfolio.hu.

25 idősotthonban van jelen a járvány

25 idősgondozási intézményben van jelen a koronavírus, ebből 2 olyan intézmény van, amely az első hullámban is érintett volt.

Egy intézményben átlagosan 1-5 igazolt fertőzést diagnosztizáltak. Mindössze 4 olyan intézmény van, ahol a pozitív ápoltak vagy ápolók száma 20 feletti.

Ne essen pánikba senki!

Ha valaki beteg, ne ijedjen meg, hanem forduljon orvoshoz és mondja el a tüneteit. Ha a háziorvos úgy ítéli, szükséges a PCR-teszt, ezt el tudja rendelni, az OMSZ kiszáll, hogy díjmentesen mintát vegyen a potenciális betegtől. A pontos diagnózis előtt 3 órával sem enni, sem inni nem szabad, hiszen ez befolyásolhatja az eredményt.

Ha netán pozitív lesz a teszt, akkor sem érdemes pánikba esni. Ha enyhe a betegség, házi karanténban kell tartózkodnia a betegnek, erről megkapja a hatósági határozatot, melyen szerepel a kezdete és a vége is a karanténnak.

A tünetmentesség után 10 nap kell, hogy kiszabaduljon valaki a karanténból, nem kell újabb teszt. Ez a WHO iránymutatása. Otthonelhagyás idején célszerű a hatóságot értesíteni és a háziorvost is.

Ha súlyosbodnak a tünetek, erről is tájékoztatni kell az orvost, hiszen intézményi ellátásra szorulhat a beteg. Fontos, hogy ebben az esetben sem hagyhatjuk el az otthonunkat, hiszen tovább adhatjuk a betegséget.

A rekordközeli halálozás bizonyítja, hogy a védekezés mindenki felelőssége

Müller Cecília beszélt a rekordközeli halálozási számról is, tegnapról mára 16-an haltak meg, amely megközelíti az eddigi legmagasabb, 17 fős napi halálozási számot.

A közösségi terjedésnek a lényege, hogy nem tudjuk megmondani, hogy ki lehet a fertőzött, ezért a felelősség mindenkié, hogy a járvány terjedését megfékezzük - mondta Müller Cecília.

Ez a 16 elhunyt honfitársunk arról tanúskodik, hogy nagyon ébernek kell maradnunk - mondta Müller Cecília, aki részvétét is nyilvánította az elhunytak családtagjainak.

Elkezdődött a lázmérés az iskolákban

Müller Cecília országos tisztifőorvos az idősek világnapja alkalmából köszönetet mondott az idősebb korosztályoknak, viszont hozzátette: minden korosztálynak felelősséget kell viselnie a másik iránt, ezért tartsuk be a rendszabályokat.

A mai napon elkezdődött az oktatási, nevelési intézményekben a testhőmérséklet-növekedés. Közlésre került a 37,8 fokos limit, efölött már lázas állapotot feltételezünk. Ez persze nem biztos, hogy koronavírus, hanem számos más betegség is lehet, de feltételezhet koronavírus-fertőzést is.

A 37,8 fok felnőttekre és gyerekekre is vonatkozik. Azért nem 38 fok lett, ahonnan a láz számít, mert benne hagytak egy kis tévedési puffert.

Müller Cecília reméli, hogy megtalálták az intézmények a megfelelő eljárásmódot és nem alakulnak ki torlódások.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.