Újabb hatásos koronavírus-vakcina szolgálhatja a pandémia leküzdését

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az AstraZeneca gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem együttműködésében kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina (azonosító jelzése AZD1222) átlagosan 70 százalékban hatékony a vírusfertőzés megelőzésében - jelentették be november 23-án.

A 23 ezer brit illetve brazil önkéntesnél 30 esetben alakult ki COVID-19 a két dózissal beoltott alanyok körében, és 101 esetben a placebo ágon lévőknél, ennek alapján jelentették be az átlagosan 70 százalékos hatékonyságot.

Az átlag arra vonatkozik, hogy kétféle oltási módszert (sémát) alkalmaztak a próbák során. Az egyik dozírozásban az önkéntesek fél adagot kaptak a hatóanyagból, majd ezt követően, 1 hónappal később 1 teljes adagot – ekkor 90%-os hatékonyság mutatkozott. A másik dozírozásban 1 hónapos különbséggel 1-1 teljes adagnyi vakcinával oltattak, ekkor 62%-os volt az eredményesség. A kettő átlaga adja a 70 százalékot.

Egyik beoltottnál sem fordultak elő súlyos mellékhatások, nem volt megbetegedés, nem került sor kórházi ellátásra. Az AZD1222 vakcina minden dózisa jól tolerálhatónak bizonyult – amivel, szakértők szerint, a vakcina elérte az elsődleges hatékonysági végpontot a COVID-19 megelőzésében.

„Mindez azt mutatja, hogy olyan hatékony vakcina van a kezünkben, ami sok életet menthet meg. Nagyon izgalmas, hogy az egyik dozírozás 90%-os eredményt hoz, és ha ezt a metódust követjük a rendelkezésre álló készlettel, többeket fogunk tudni vakcinázni”– összegezte a közbülső eredményeket Andrew Pollard, az oxfordi vakcinapróba fő vizsgálója. Azt is kiemelte, hogy ez a közösen fejlesztett oltóanyag kifejezetten eredményes a COVID-19-fertőzés megakadályozására a kórházi kezelések és a súlyos esetek megelőzése szempontjából.

Hogyan működik a vakcina?

A vakcina a csimpánzokat megfertőző influenzavírus genetikai módosítását tartalmazza. A változtatás célja, hogy ne okozzon embernél fertőzést, és közben hordozza a koronavírus egy részének: a tüskefehérjének a tervrajzát. Amint ez a tervrajz a szervezetbe kerül, a sejtek tüskefehérjét kezdenek létrehozni, amit fenyegetésként fog fel az immunrendszer és megpróbálja elnyomni.

Az AstraZeneca és Oxfordi Egyetem oltásának előnyei

A bejelentésre egy sor reményt keltő egyéb közlemény nyilvánosságra kerülése után került sor: a múlt héten a Pfizer-BioNTech, majd a Moderna eredményéről szóltak a hírek. Miután a Pfizer és a Moderna vakcinája 95 százalékos védelmet kínál a COVID-19 ellen, a 70-es szám esetleg kiábrándítóan alacsonynak látszódhat a közvélemény szemében. Ám szakértők szerint, még egy hónappal ezelőtt is győzelemként tekintettünk volna bármire, ami 50%-nál magasabb védelmet kínál. Ehhez képest a 70% még a szezonális influenza elleni védőoltás hatékonyságát is túlszárnyalja.

Az AstraZeneca vakcinájának erőssége, hogy szállíthatják, tárolhatják „normális” hűtési (hűtőszekrényre jellemző) hőfokon: 2-8°C-on, legalább 6 hónapon át tárolható, és a jelenleg létező oltóközponti hálózat keretein belül beadható. Mivel egyszerű hűtőszekrényben is tárolható, a világ minden sarkába könnyedén szállítható, szemben a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinájával.

Az új vakcinajelölt előállítása ráadásul jóval olcsóbb, mint a versenytársaké: az Oxford vakcina előállítási ára 3 font körüli lesz (kb. 1200 Ft.), míg a Pfizer-é 15 font (6100 Ft.) és a Modernáé 25 font (10 100 Ft.) körüli.

A gyártás könnyen felfuttatható, engedélyezés esetén 2021 folyamán már 3 milliárd adagnyi előállítására lesz képes az AstraZeneca gyógyszercég.

Fontos mérföldkő

„A vakcina hatékonysága és biztonságossága alapján kijelenthető, hogy nagyon is hatásos eszköz lesz a COVID-19 ellen, és azonnali hatást mutat majd ebben a járványügyi szükséghelyzetben”– mondta Pascal Soriot (Astra Zeneca, ügyvezető igazgató) jelentős mérföldkőnek nevezve ezt a fejleményt a világjárvány, az egészségügyi krízis elleni küzdelemben. Fontos elemként emelte ki, hogy „a vakcina ellátási lánca igen egyszerű. A nonprofit elkötelezettségünk pedig a garancia arra, hogy széles körben, egyenlő arányban, és késlekedés nélkül lehet majd hozzájutni.

Az AstraZeneca haladéktalanul elkészíti a törzskönyvi dokumentációt és benyújtja az egészségügyi hatóságok számára világszerte, hogy megindulhasson a (korai) jóváhagyási folyamata. Az Európai Unióval kötött szerződésük szerint akár 400 millió adagot szállítanak az AZD1222 vakcinából a tagállamok számára.

A következő hetekben még több adat várható a folytatódó vizsgálatok alapján, ezek további elemzése megváltoztathatja a hatékonyságra vonatkozó eredményeket, miközben segíthet megállapítani a védelem, a védettség tartósságára vonatkozó kilátásokat is.

Minden jó hír ellenére le kell szögezni, hogy óriási kihívás elég vakcinát gyártani, és milliárdokat beoltani világszerte. Nem holnap lesz, amikor a világ visszatérhet a normális kerékvágásba, de hatalmas előrelépés, hogy a legnagyobb kockázattal élőket meg lehet óvni. „Talán nyáron már közelebb leszünk a megszokott élethez. De továbbra is figyelni kell magunkra, egymásra, míg mindenhová elér az oltóanyag” – figyelmeztet a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg összeállítás
Fazekas Erzsébet újságíró; Felhasznált források: Oxford-AstraZeneca Covid vaccine shows an average 70% effectiveness in preventing the virus (cnbc.com), Oxford University vaccine is highly effective (BBC), AstraZeneca sajtóközlemény

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.