A CDC új jelentést adott ki az arcmaszkok hatékonyságára vonatkozóan

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Miközben egyre több állam szünteti meg a COVID-19 miatt érvényben lévő korlátozásokat, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) március 5-én, jelentést adott ki, ami arról számol be, hogy a koronavírusos esetek száma akkor csökkent, amikor az államok kötelező érvényűvé tették az arcmaszkok használatát.

Dr. Rochelle P. Walensky, a CDC igazgatója szerint ez jó ok arra, hogy az államok óvatosan álljanak a biztonsági intézkedésekhez, főként ebben az időszakban, amikor új vírusváltozatok jelennek meg.

„Csökken az esetek száma és a halálozások száma, amikor maszkot viselünk, és nő az esetszám és a halálozások száma, amikor éttermekben étkezünk” - mondta Dr. Walensky egy március 5-i sajtótájékoztatón. „Mi biztosan támogatjuk a korlátozó rendelkezések fenntartását, míg ilyen magasak az esetszámok.”

A kötelező maszkviselésnek nagy szerepe van a megelőzésben

A CDC által kiadott morbiditási és mortalitási heti jelentés (MMWR) szerint a tavaly bevezetett kötelező maszkviselés hatására csaknem 2%-kal csökkent az új COVID-esetek száma a rendelet bevezetését követő 100 napon belül.

A korlátozások feloldásának következményei

Amikor az állami és helyi hatóságok feloldották az éttermen belüli étkezésre vonatkozó korlátozásokat, akkor azt tapasztalták, hogy 1,1%-kal növekedett az új koronavírusos esetek száma, és 3%-kal növekedett a koronavírussal összefüggő halálesetek száma ezen szabályok megszüntetését követő 100 napon belül - derült ki a vizsgálatból.

Sokan elhamarkodottan már fel is oldották a korlátozásokat

Az utóbbi időben több állam is enyhített a koronavírus miatt érvényben lévő bizonyos korlátozásokon, többek között Texas, Mississippi, Nyugat-Virginia, Alabama, Arkansas, Louisiana, Michigan, Massachusetts, Illinois, Pennsylvania, Virginia és Wyoming.

Texas egyike volt a világjárvány által egyik leginkább sújtott államoknak, Greg Abbott kormányzó azonban a március 2-i, keddi sajtóközleményében a következőket nyilatkozta: „Most többet kell tennünk azért, hogy helyreállítsuk a texasiak megélhetését és a normális életét azáltal, hogy 100%-ban megnyitjuk Texast. Tévedés ne essék, a COVID-19 nem tűnt el, de a gyógyulások, oltások, csökkenő számú kórházi kezelések és a texasiak által alkalmazott biztonságossági intézkedések alapján egyértelmű, hogy az állami rendeletekre már nincs szükség.” A kormányzó ugyanakkor azt is elismerte, hogy ugyan Texasban nem kötelező a maszkviselés, ő személy szerint továbbra is viselné, és azt javasolta, hogy mások is tegyenek ugyanígy.

Az Amerikai Éttermek Szövetsége kedvezőtlenül fogadta a CDC beltéri éttermi fogyasztásra vonatkozó értékelését.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító; Forrás: CDC Issues New Report on Face Mask Effectiveness (webmd.com)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.