A Pfizer-BioNTech-vakcina a brazil mutáció ellen is hatásos laboratóriumi vizsgálatok szerint

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcinája fertőzőképtelenné teszi a brazil vírusvariánst.

A Brazíliában gyorsan terjedő variánssal szembeni eredményes vakcinavédelemről szóló tanulmány jelent meg a napokban a New England Journal of Medicine című tudományos szaklapban. Az ismertetett vizsgálatot a Texasi Egyetem orvoskarának tudósai végezték. A próba során a vakcinázott egyénektől vett vérben lévő ellenanyag semlegesítette a vírusnak azt a manipulált (mesterségesen szerkesztett) változatát, amelyben ugyanazok a mutációk voltak jelen, amiket az először Brazíliában azonosított, nagyon erősen fertőző P.1-nek a tüskefehérjéjét kódoló gének hordoztak.

A vakcina brazil vírusvariánst semlegesítő hatása (képessége) nagyjából megegyezett azzal, állítják a tudósok, mint amit a vírus előző, kevésbé fertőző változatával szemben fejtett ki.

A fehérjetüske, amit a vírus az emberi sejtbe való bejutáshoz használ, sok COVID-19 elleni védőoltás elsődleges célpontja, alapvetően ez áll a tudományos érdeklődés előterében, s erre irányítják a ’támadást’.

A korábban publikált tanulmányok szerint a Pfizer szakértői úgy találják, hogy vakcinájuk semlegesítőképessége hatékony, eredményes több fertőzőképesebb variánssal szemben is, így az elsőként az Egyesült Királyságban azonosított és a Dél-Afrikában talált vírusváltozatokkal szemben is – bár ez utóbbi esetében kevesebb lehet a vakcina által kiváltott ellenanyag mennyisége. Azonban a cégnél mégis úgy vélik, hogy a jelenlegi vakcina igen nagy valószínűséggel védelmet nyújt a dél-afrikai variánssal szemben (is). A gyógyszergyártónál dolgozó tudósok azt tervezik, hogy egy harmadik megerősítő dózis tesztelésébe fognak, illetve kifejlesztik vakcinájuk kifejezetten adott variáns ellen hatásos verzióját, miközben próbálják jobban megérteni az immunválaszt.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccine neutralizes Brazil variant in lab study (finance.Yahoo)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.