Koronavírus után: a legfontosabb táplálkozási tanácsok
Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával.
A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a COVID esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20%-kal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz
Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén
- Rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását.
- Együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést.
- Részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát.
- Dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral.
- Fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk.
- Súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz.
Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén
- Nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket.
- Az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek.
- A változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni.
- Ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel.
- Fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket.
- Kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel.
- Szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása.
Tanácsok fáradtság esetén
- A puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében.
- Hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre.
- Ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz.
Tovább
- A COVID-19 kezelési lehetőségei
- Poszt-COVID szindróma - Hosszú távú hatások
- Koronavírus-kisokos - A legfontosabb tudnivalók
(Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)