Koronavírus után: a legfontosabb táplálkozási tanácsok

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
megjelent:

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával.

A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a COVID esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20%-kal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz

Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén

  • Rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását.
  • Együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést.
  • Részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát.
  • Dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral.
  • Fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk.
  • Súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz.

Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

  • Nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket.
  • Az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek.
  • A változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni.
  • Ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel.
  • Fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket.
  • Kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel.
  • Szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása.

Tanácsok fáradtság esetén

  • A puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében.
  • Hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre.
  • Ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz.

Tovább

(Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Pétervári László

Dr. Pétervári László

Szülész-nőgyógyász

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Szlávik János

Dr. Szlávik János

Infektológus

Budapest