COVID-19 elleni antitesteket találtak 12 hónappal a fertőzés után

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A pandémia korábbi szakaszában megfertőződött COVID-19-túlélők szervezetében még most, egy évvel később is megtalálhatók a vírus elleni antitestek - foglalja össze egy új tanulmány kutatók tudományos megfigyeléseit.

Amerikai orvosok vérmintát gyűjtöttek 250 páciensüktől, akik között 58 olyan súlyos beteg volt, hogy a COVID-19 miatt kórházba került, 192 állapota pedig kórházi ellátást nem indokolt. A korábban kórházban ápoltak mindegyikénél és az otthon lábadozók 95%-ánál találtak neutralizáló antitesteket 6-10 hónappal a diagnózis után – foglalták össze megfigyeléseiket a május 2-án megjelent cikkükben.

A 250 megfigyelt közül egy kisebb vizsgálati csoportot egy éven át nyomon követtek az orvosok. A kórházban ápoltak közül nyolcan kerültek ebbe az alcsoportba, mindnyájuknál még ekkorra is megmaradt az ellenanyag. A korábbi járó betegek közül 11 pácienst követtek, 9 esetében találtak még antitestet. Az ellenőrző vizsgálatok során mért ellenanyagszint összhangban volt (korrelált) az egyének életkorával, illetve a lezajlott COVID-19 súlyosságával. Az idősebb kor esetén magasabb neutralizálóantitest-szint mutatkozott, miközben a 65 év alatti résztvevők körében, akik az enyhébb lefolyású betegségük miatt nem kerültek kórházba, az ellenanyagszint „alacsonyabb és változóbb volt” – jelentették a kutatók. „Bölcs döntés beoltani a COVID-19 túlélőit”, mert az a vírus elleni védelem, amit a vakcina vált ki, minden bizonnyal hosszabb időtávon át marad fenn, mint az, amit az enyhe betegség során alakítanak ki az antitestek – fogalmazták meg a tapasztaltak alapján tanácsukat a vizsgálatot végző kutatók.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Antibody drug neutralizes virus variants in lab study; COVID-19 antibodies detectable 12 months after infection (Yahoo News)

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.