Indiai variáns: 2,61-szer fertőzőbb, az Egyesült Királyságban ismét nő az esetszám

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az először Indiában azonosított - B.1.617.2 jelzésű, azaz delta - koronavírus-variánssal való megfertőződés növelheti a kórházba kerülés kockázatát, hangsúlyozzák a brit egészségügyi hatóság képviselői. A delta-esetek 73 százaléka a nem vakcináltak körében fordul elő.

Az angol közegészségügyi intézet (Public Health England (PHE)) szakértői a napokban arról beszéltek, hogy a ma hozzáférhető (korai) evidencia azt sejteti, hogy az Angliában korábban detektált vírustörzsekkel összehasonlítva, ez jelentősen megnöveli a fertőzöttek kórházi ápolásának szükségességét.

A közegészségügyi intézet arra is felhívja a figyelmet, hogy több adatra van szükség. De első megfigyeléseik szerint a B.1.617.2 (azaz „delta”) variáns jóval nagyobb valószínűséggel okoz súlyos betegséget, mint az Egyesült Királyságban korábban domináns „alfa” (B.1.1.7 ). – Csaknem 40 ezer (38.805) angliai eset elemzése alapján arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy az újabb variánssal fertőzöttek az infekciót követő 14 napon belül, csaknem háromszor (2,61-szer) nagyobb eséllyel szorulnak kórházi ápolásra, összehasonlítva a korábbi változat okozta következményekkel – figyelembe véve az életkort, nemet, rasszhoz való tartozást és a vakcinálási státuszt is.

A legutóbbi héten mintegy 278 delta-variánssal fertőzött került kórházi sürgősségi osztályra szerte a királyságban, közülük 94 embert azonnal fel is kellett venni. Néhány adat, hogy képbe kerüljünk a növekedést illetően: előző héten 201 delta-variánsos kereste föl a sürgősségit, akkor 43 volt az azonnali osztályra fektetés – a PHE által közölt adatokból az is kiderül, hogy „a kórházba fölvettek többsége nem volt beoltott”.

Az említett adatok ismeretében súlyos kérdések merülnek fel a kormányzati tervekkel kapcsolatban: sor kerülhet-e június 21-én a koronavírus-járványra vonatkozó még fennálló korlátozások megszüntetésére. Az eredeti tervek szerint erre készültek a hatóságok, de mára elbizonytalanodtak.

Napjainkban ismét egyre több a koronavírusos eset Angliában. A pozitív tesztet produkáló emberek száma elérte az utóbbi 6 hét folyamán mért legmagasabb csúcsot.

Új koronavírussal fertőzöttek napi esetszáma az Egyesült Királyságban

A megelőzésben a vakcináé a főszerep

Nyilvánvaló továbbra is, hogy „az oltások vannak fékező hatással a vírus terjedésére, mindaz, ami ma zajlik, azt igazolja, hogy a megelőzésben a vakcináé a főszerep” – hangsúlyozza Meaghan Kall, a PHE epidemiológusa. Az intézet adatai szerint a delta-esetek 73%-a a nem vakcináltak körében fordul elő – összehasonlításképpen tegyük ide: a mindkét oltást megkapottaknál ez az arány 3,7%. Ehhez hasonló adat, hogy azok körében, akik teljesen oltottak voltak, a megerősítetten delta-eseteknek csak 5%-át (7 fertőzöttet) kellett hirtelen, egyik napról a másikra váratlanul kórházba szállítani, és 2 haláleset fordult elő.

Aggasztó a helyzet

A PHE adataiból az is kiderül, hogy a variánsok az iskolákban (is) terjednek Angliában. Június első hetében a delta-variánshoz köthetően 140 fellángolást jeleztek nevelési intézetekből. Ugyancsak a delta-esetek tették ki az elmúlt hetekben az iskolákból jelentett ismert esetek mintegy felét.

Egy londoni klinikai kutató egység (University College London) vezetője, Christina Pagel a PHE jelentésére reagálva, meglepődését fejezte ki azon, hogy ennyire "rózsásan" interpretálják, túlságosan lazán veszik a helyzetet: „Bárcsak magam is optimista lehetnék, de nem tehetem, mert ha kisebbítjük az adatok súlyát, ha nem vesszük őket elég komolyan, késlekedünk a közbelépéssel, az tovább rontja a helyzetet. Az esetszám exponenciális növekedése a vészjel” – húzza meg a vészharangot a kutatóegység igazgatónője. „Itt van előttünk a bizonyíték. Az evidencia azt mutatja, hogy a delta sokkal gyorsabban terjed, esetenként beoltottakat is megfertőz, és sokkal veszélyesebb. Eseteink 80%-át ma ez jelenti. A szellem tehát kiszabadult a palackból.”

Ez is érdekelheti

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Covid-19 variant identified in India may increase risk of hospitalization (CNN), UK reports 6,238 daily Covid cases amid fears over Delta variant infectiousness (The Guardian)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.