A fertőzött oltottak kevésbé terjesztik a vírust

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A védőoltás ellenére megfertőződöttek kisebb mértékben adják tovább az infekciót, mivel kevesebb fertőzőképes koronavírus van a szervezetükben - állítják egy friss kutatás eredményei alapján egy mostanában megjelent tanulmány szerzői.

Azok a beoltottak, akik a vakcináltságuk ellenére a későbbiekben mégis megfertőződnek a koronavírussal, bár lehet, hogy orrukban, garatjukban magas csíraszámban megtalálható a vírus, ám e vírusok közül nem mindegyik rendelkezik fertőzőképességgel.

A hollandiai próbában 24.706 beoltott egészségügyi dolgozó vett részt. A vizsgálatba vontak közül mindössze 161 egyénnél alakult ki enyhe, vagy tüneteket nem mutató fertőzés – mégpedig leginkább a koronavírus delta-variánsa miatt. Az ilyen páciensek orr-garat kenet mintavételéből megállapítható volt, hogy náluk a vírus mennyisége (a virális terhelés) pontosan olyan magas volt, mint a tavalyi, a vírus eredeti törzsével megfertőződött, nem beoltott egészségügyieknél volt.

A laboratóriumi vizsgálatok ugyanakkor azt mutatták, hogy a vakcináltaktól származó vírus a kémcsőben kevésbé hatékonyan tudta reprodukálni magát, mint az a vírus, amely a be nem oltottakból származott. Méghozzá, a kutatók feltevése szerint azért, mert a vakcina hatására kialakult ellenanyag náluk a vírusok egy részét már neutralizálta.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy bár az ilyen – elvileg védetten – megfertőződött egyének kevésbé terjesztik a vírust, azért ők maguk továbbra is ragályt keltőnek minősülnek.

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: Covid Science - Breakthrough cases may be less infectious (Yahoo News)

Koronavírus aktuális kérdések

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.