Szputnyik V: az első négy hónapban fokozatosan erősödik a védettség

MTI
megjelent:

Az antitestek semlegesítő ereje jelentősen megnőtt négy hónappal a Szputnyik V oltás után, a beadást követő 42 nappal mért szinthez képest.

Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerda este, Argentínában elvégzett vizsgálatok és a medRxiv portálon preprint cikkben közölt eredmények alapján közölte, hogy a Szputnyik V oltóanyag beadását követő fél évben fokozatosan erősödik a COVID-19 elleni védettség az antitestek érése miatt, amelyek így megerősödnek az immunrendszer általi felismerést elkerülni képes vírusmutációkkal szemben.

Háttér Mit jeleznek az ellenanyagszintek az oltás után?

A felmérést több argentin intézet és egészségügyi intézmény, köztük a Buenos Aires-i Egyetem, valamint az amerikai Missouri államban lévő St. Louis Washington Egyetemének tudósaiból álló kutatócsoport végezte. A vizsgálat 1800 Szputnyik V-vel beoltott páciens 2021 januárja és augusztusa között nyert szérummintájának elemzésén alapult. A szakemberek az alfa, a béta, a gamma, a delta és a lambda változattal szembeni szérumrezisztenciát vizsgálták.

Megállapították, hogy a koronavírus tüskefehérjéje elleni IgG-antitestek számának fokozatos csökkenése ellenére a rezisztencia növekedett, különösen a béta (dél-afrikai) és gamma (brazil) változatokkal szemben, amelyek a leginkább képesek az immunrendszer "megkerülésére".

Oroszországban azonban az elmúlt napon 820 ember életét követelte a koronavírusos fertőzés, ami a legnagyobb emberveszteséget jelenti a járvány kezdete óta. A halálos áldozatok száma ezzel 179 243-ra nőtt. A teljesen beoltott népesség aránya Oroszországban mindössze 24%.

(MTI)

Szputnyik V

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.