COVID-19 elleni védőoltás - Az immunitás jellegzetességei idősebb és fiatalabb oltottaknál

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A vakcina nyújtotta védelem magasabb életkorban idővel fokozatosan csökken, némelyeknél esik (olykor zuhan), a fiatalabbaknál azonban hatékonyan van jelen továbbra is - áll az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) közleményében.

A CDC által nemrégiben kibocsátott új adatok arra utalnak, hogy az idősebb felnőttek egy részénél, másokhoz képest, nincs meg olyan fokon az a védelem, ami megóvhatná őket a kórházba kerüléstől. E téren a 75 felettieknél a vakcina hatékonysága csak 75%-os, miközben a 75 alattiaknál mintegy 90%-os – olvasható egy új tanulmányban. Az említett adatok imponálóan meggyőző erejűek azon érvek alátámasztására, hogy az idősebbeknek miért érdemes felvenni a harmadik oltást. Erre hivatkozva szólítják fel őket arra amerikai egészségügyi tisztségviselők, hogy a közeli hetekben álljanak készen a soron következő oltásra.

A CDC által megosztott adatsorok arra is utalnak, hogy az eredeti COVID-19 elleni vakcinázástól nyert immunitás a 65 felettieknél nagy valószínűséggel apadóban van. A csökkenés a 75 évnél idősebbeknél a legszembeszökőbb, ami egyben megnöveli náluk a COVID-19 miatti kórházba kerülés, sőt az esetleges halálozás kockázatát is, még a teljesen beoltottak esetében is – írja a CDC jelentése.

Mindent egybevetve persze, az adatok alapján nyilvánvaló, az összes vakcina azért még mindig jól teljesít. Elsődleges célját tekintve leginkább: a 65 alattiakat távol tudja tartani a kórházi kezelés szükségességétől, de legfőképpen: képes megóvni őket az elhalálozástól. Az adatok arra is utalnak, hogy az öregebbeknél nem olyan erős a védelem. Az eredmények érvként szolgálnak arra, hogy miért kell a lakosság idősebb tagjainak hamarosan felajánlani a megerősítő oltást. Az is világos ma már, hogy bár a 65 feletti amerikaiak több mint 80%-a teljesen beoltott, ez esetleg még nem elég ahhoz, hogy a súlyos betegségtől védve legyenek.

A tanulmányok azt is nyomon követték, hogy a védőoltások mennyiben (milyen hatékonyan) óvnak meg a kórházba kerüléstől, a súlyos állapottól. Az egyik próbába az USA öt különböző, leszerelt katonákra szakosodott (VA) egészségügyi központjában ápolt 1.175 veteránt vontak be – életkoruk, oltottsági státuszuk alapján csoportosítva őket. Ebben a tanulmányban a Pfizer-, illetve a Moderna-vakcina két-két adagjával teljesen beoltott veteránok vehettek csak részt. Mindazokat kizártak, akik keverten kapták, vagy Johnson & Johnson-vakcinát vettek fel. Csaknem minden résztvevő (93%) férfi volt, leszerelt katonákról lévén szó, akik az átlagnépességgel összehasonlítva ugyanakkor „idősebbek voltak, etnikailag jóval többfélék”, és náluk gyakrabban fordult elő valamilyen alapbetegség, olvasható a CDC tanulmányában. A vizsgálatokban ők nagyon fontos szerepet töltenek be, mert esetleg ők jelentik az egyik leginkább sebezhető beoltott páciensi csoportot.

Reményt keltő eredmény, hogy a tanulmány úgy találta, hogy e veteránok körében is – a 65 év alatti, teljesen beoltottak esetén – magas (95%-os) maradt a vakcina biztosította védelem a kórházi kezelés szükségességének elkerülésében. Még úgy is, hogy a nyár folyamán mindvégig a delta-variáns volt a domináns, náluk csak enyhe fertőzés fordult elő. A 65 feletti veteránoknál ugyanakkor jóval alacsonyabb (mintegy 80%-os) eredményességgel sikerült megúszni a kórházi kezelést, ami arra utal, hogy a korosabbaknál még 2 oltás birtokában sem olyan erős az infekcióval szembeni védettség.

A második vizsgálat összehasonlításban mérte, hogy az USA-ban engedélyezett és használatba vett három vakcina (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) hogyan védi meg az embereket attól, hogy a COVID-19 miatt kórházba jussanak. Erre vonatkozóan több mint 32 ezer kórházi, illetve sürgősségi osztályon feljegyzett nyári felvételi adatot néztek meg, az USA 9 államában. A tanulmány szerint végül is a vakcinák összességében mintegy 86%-ban hatásosnak bizonyultak a kórházba kerülés szükségességétől való megvédésben, ám ez az arányszám a 75 éves kor felettieknél 76%-ra esett vissza. Amikor ez utóbbi korcsoportot kihagyták az egyenletből, a védőoltások csaknem 90%-os hatékonyságúnak bizonyultak a kórházba kerülés megelőzésében. A korábbi, még a delta-variáns dominánssá válása előtt végzett vizsgálatokban nem lehetett látni az idősebb felnőtteknél ezt a fajta oltásbeli hatékonyságromlást.

Nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy vajon mi okozza ezt a hanyatlást. Egyfelől, mint említettük, talán az, hogy az idősebbekben, akiket az oltási programok legelején vakcináltak, gyengül az oltás kiváltotta immunitás. De az is lehetséges, hogy „mindez a delta-variáns következménye. További, egyelőre nem ismert tényezők együttesen is okozhatják a hanyatlást” – vélik a CDC-jelentés szerzői. „Valójában nagyon nehéz nekünk azt tisztázni, hogy mekkora a vakcináció óta eltelt időnek, illetve a delta-variáns hatásának a szerepe. Főleg a lakosság azon részénél, akikről tudjuk, hogy korábban oltották be őket” – mondta nemrégiben Sarah Oliver, a CDC vakcinaügyi tanácsadóival tartott megbeszélésen.

Érvek az idősek emlékeztető oltása mellett

Mindenki jogosult a booster (emlékeztető, megerősítő) oltásra, aki 8 hónappal korábban vette fel a COVID-19 elleni vakcinát, közölték az amerikai elnök környezetében. Elsőként az idősek kapják, majd szeptember végén az egészségügyben dolgozók. „Amint megszületik erre a jóváhagyás, több tízezernyi helyszínen megkezdődik vakcinálásuk” – nyilatkozta Joe Biden. De a hivatalos döntést nem ő hozza meg arról, hogy mikor és ki kerül sorra – egyrészt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (Food and Drug Administration (FDA)), másrészt a CDC feladata lesz ez a döntés. Az immunszuprimáltak számára egyelőre még csak ajánlottnak tartják az USA-ban a booster oltást, ennek alátámasztására további adatok szükségesek, vélik szakemberek.

Összegezve: a napjainkig legfrissebb két jelentés azt mutatja, hogy az idősebbeknél hamarosan szükség van egy következő (booster) oltásra, náluk ugyanis általában semmiféle vakcina esetén nem jelenik meg kiugróan magas immunválasz – annak következtében, hogy immunrendszerük már nem olyan erős, mint a fiatalabbaké.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: The CDC says vaccine protection is tumbling for older Americans, though they still work very well for younger people (Business Insider)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.