Ezért nem fertőz meg egyes embereket a koronavírus: A T-sejtek szerepe

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egyesek szervezetéből, a már régebb óta meglévő erős T-sejtes immunválasz nyomán, gyorsan eltűnhet a vírus, ezért is lehet náluk negatív a teszteredmény – erre a következtetésre jutottak egy mostanában megjelent tanulmány készítői.

Mindnyájan hallottunk már olyan esetről, hogy valakinek a tesztje annak ellenére nem lett pozitív, hogy a vele együtt (egy háztartásban) élő összes családtagja elkapta a COVID-19-et, közülük többen akár meg is betegedtek. A tudósok most megtalálták annak magyarázatát, hogy ez miért és miként lehetséges.

Azt feltételezik, hogy a lakosság egy részénél a bejutott vírus a gazdaszervezetben már az életciklusa elején elpusztul, nem fejlődik tovább. Vagyis, bár megfertőződnek, hiszen a vírus belépett a szervezetükbe, de ott – az immunrendszer T-sejtjeinek igen korai közbelépése miatt – nem szaporodik el. Ezért lehet mind a PCR, mind az ellenanyag-tesztjük negatív.

A tanulmány monitorozta a londoni egészségügyi dolgozókat a pandémia első hulláma alatt. A megfertőződés igen magas kockázata ellenére 58 résztvevő egyetlen időszakban sem produkált pozitív COVID-19 tesztet. Mégis, vérmintájukból kimutatták, hogy a koronavírusra adott válaszként T-sejtjeik száma megnövekedett (összehasonlítva a járvány előtt gyűjtött vérmintájukkal, illetve összevetve olyanokéval, akik egyáltalán nem voltak fertőzésnek kitéve).

A tanulmány azt igazolja, hogy az emberek egy csoportjának már korábbi – más szezonális koronavírusok, például a közönséges náthát jelentő koronavírusok okozta – fertőzésből eredően voltak emlékező T-sejtjeik, amelyek megvédték őket a COVID-19-től. „Ezek az előzetesen is meglévő T-sejtek készenlétben vannak a SARS-CoV-2 felismerésére” – összegzi tehát az immunológus Leo Swadling (University College London), a tanulmány egyik szerzője.

Új típusú vakcinák

Ez a jelenség lehet a tudományos alapja a vakcinák új, a T-sejtes válaszok létrehozására koncentráló generációjának kifejlesztéséhez. Az új típusú vakcina segítségével, a tudósok szerint, sokkal hosszabb ideig fennálló immunitást lehet biztosítani.

Az immunválasz egyik összetevője, a T-sejtes elem az antitesteknél hosszabban tartó – többnyire években és általában nem hónapokban mérhető – immunitást hoz létre.

Csaknem minden létező, ismert COVID-19 elleni vakcina arra fókuszál, hogy felkészítse az antitesteket a vírusnak azon része (a tüskefehérjéje) ellen, ami azt segíti elő, hogy a SARS-CoV-2 belépjen a humán sejtekbe. Ezek a semlegesítő (neutralizáló) antitestek kiváló védelmet biztosítanak a súlyos betegség ellen, ám védő hatásuk néhány hónapon belül csökkenni kezd, és a különböző vírusvariánsok is gyengíthetik neutralizáló hatásukat.

A T-sejtes válasz viszont nem halványul el olyan gyorsan, mechanizmusa pedig változatlan a különféle koronavírus-variánsokkal szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy az a vakcina, ami az immunrendszer ezen összetevőjének válaszát váltja ki, valószínűleg védelmet jelent az új változatok ellenében is, és esetleg még a teljesen új patogénekkel szemben is.

Az ismertetett vizsgálatból következtethető eredmények igen jelentősek lehetnek egy másfajta vakcina megtervezésében. Egy olyan vakcinára gondoljunk, ami a különféle vírus-fehérje célpontok ellen alakít ki T-sejtes immunitást, olyan célpontok ellen, amelyek hasonlóak lehetnek a sokféle, egymástól különböző koronavírusokban. Ezért ez a vakcina jó kiegészítő lehet a neutralizáló antitesteket létrehozó jelenlegi vakcinák mellett” – magyarázza el a legújabb study fontos eredményét Alexander Edwards orvos-biológus.

Ez is érdekelheti A koronavírus-fertőzés és a vakcina által kiváltott immunitás összehasonlítása

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró; Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász
Forrás: People testing negative for Covid-19 despite exposure may have immune memory (The Guardian)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.