A tej- és vöröshús-imádók érzékenyebbek az E. colira
Ausztrál kutatók szerint a vöröshús- és tejimádók sokkal érzékenyebbek az Escherichia coli (E. coli) baktériumra, amely komoly hasmenést, súlyos esetben akár halált is okozhat.
A Nature magazinban közölt cikk szerint a vöröshús és a tehéntej olyan cukormolekulákat tartalmaznak (Neu5Gc), melyek felhalmozódnak a belek és véredények belső falán, és vonzzák a Shiga toxigenic E. coli baktérium által termelt méreganyagokat.
Emberi belek és veseszövetek vizsgálata során azt tapasztalták, hogy az E. coliból származó méreganyagok csak azokhoz a szövetekhez kötődnek, melyekben megtalálható ez a cukormolekula.
A méreganyagok cukor nélkül nem tudnak a szövetekhez kapcsolódni, de amennyiben a sejtekben cukor található, sokkal nagyobb a méreganyagok sejtekhez való kötődése, illetve a fertőződésre való hajlam."- mondta Travis Beddoe, a kutatócsoport egyik tagja a Reuters Healthnek.
A cukor az emésztőrendszer bármely részén megtapadhat, ám leginkább a gyomorban és vesékben koncentrálódik, néha akár napokra is. Amennyiben tejet iszunk, vagy sok vöröshúst fogyasztunk, azzal újratöltjük a sejtek cukorszintjét. Míg a tehéntejben és vörös húsokban nagymértékben megtalálható a Neu5Gc, szinte teljesen hiányzik a halakból és a szárnyasokból.
(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reutershealth)