Hosszú COVID: Korai felismerés vérteszttel

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Túljutni a koronavírus-fertőzés akut szakaszán, és ennek ellenére még hónapokon keresztül betegnek maradni - ezt jelenti a hosszú COVID (long COVID).

A megterhelő állapot tekintetében nem csak a kezelési lehetőségekre vonatkozó ismereteink szűkösek, azt sem tudjuk még, miért van az, hogy egyesek hosszasan fennálló tünetektől szenvednek, miközben másoknál a fertőzés aktív szakaszának lezárultával elmúlnak a panaszok.

A korai felismerés segíthet elejét venni a tünetek elhúzódásának?

Dr. Wendy Heywood és csapata a Londoni Egyetemen felfedezett egy olyan eljárást, amelynek segítségével már a fertőzés korai szakaszában megjósolható, kiről valószínűsíthető, hogy hosszasan elhúzódó tünetektől fog szenvedni. Ez utat nyithat a felé a lehetőség felé, hogy idejekorán lépéseket lehessen tenni – például antivirális gyógyszerek alkalmazásával – az ellen, hogy a koronavírus-fertőzés hosszú COVID-ba forduljon át.

A kutatók 6 héten át ellenőrizték 54 olyan egészségügyi dolgozó egészségi állapotát, akiknél 2020 tavaszán SARS-CoV-2-fertőzést diagnosztizáltak, ez idő alatt rendszeresen vért vettek tőlük és a vérplazmájukat analizálták. A tanulmányban 30 és 47 év közötti személyek vettek részt, közülük idővel 11-nél alakult ki hosszú COVID.

Célzott tömegspektrometriával vizsgálták a vérplazmában lévő fehérjék (proteinek) mennyiségében beálló változásokat, ez egy olyan eljárás, amely rendkívül érzékenyen képes a plazafehérjék mennyiségének apró eltéréseit is kimutatni. A kutatók jelen vizsgálatban 91 különböző proteinre fókuszáltak.

12 fehérjénél találtak jelentős eltérést

Normál esetben a vérplazmában lévő proteinek mennyisége stabil, a kutatócsoport viszont azt találta a koronavírus-fertőzött alanyoknál, hogy a megfertőződésüktől számítva legalább hat héten át 12 protein mennyisége jelentősen eltért a normál értéktől. Az eltérés mértéke pedig közvetlen összefüggésben állt a tünetek súlyosságával. A 12 plazmafehérje mennyiségi eltérése számos fontos biológiai folyamatban kelthet zavart – hangsúlyozzák a kutatók.

„A kutatásunk fényt derített rá, hogy az enyhe vagy tünetmentes COVID-19 is képes megzavarni a vérplazma fehérjeprofilját. Ez azt jelenti, hogy még az enyhe lefolyású COVID-19 is drámai módon befolyásol alapvető biológiai folyamatokat legalább hat héten át a fertőzés kezdetétől számítva” – írja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Gaby Captur.

Milyen jellegzetességek fedezhetőek fel azok vérében, akiknél hosszú COVID fog kialakulni?

Az előzőeknél is érdekesebb az a felfedezés, hogy a plazmafehérje-profilja annak a 11 vizsgálati alanynak, akinél idővel hosszú COVID alakult ki, már a betegsége kezdeti szakaszában jellegzetesen eltért azokétól, akiknél nem alakultak ki hosszan elhúzódó tünetek. Az érintett fehérjék legtöbbje gyulladáscsökkentő vagy gyulladásgátló folyamatokban játszik szerepet.

További vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a plazmafehérjék eltéréseit időben felismerve megfelelő intézkedésekkel – például virosztatikumok (vírusok szaporodását gátló szerek) alkalmazásával – megakadályozható-e, hogy a COVID-19 betegség hosszú COVID-ba forduljon át.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Long Covid: Früherkennung per Bluttest (NetDoktor)

Cikkajánló

A hosszú COVID: amit tudunk, és ami még kérdéses

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Hosszú COVID
A hosszú COVID valós jelenség, amelynek valódi hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a koronavírus-fertőzésből felépülő emberek számára. Diagnosztizálása és kezelése bonyolult lehet, mivel a hosszú COVID tünetei átfedésben vannak más kórállapotok tüneteivel, és ezek a tünetek jelentkezhetnek akár az intenzív osztályon töltött nehéz időszakból való lábadozás után is.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.