Megérkezett a koronavírus FLiRT variánsa - Mit kell tudni róla?

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta megjelent:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ július elején közzétett adatai szerint Magyarországon is kimutatták a koronavírus KP.2 (FLiRT) jelű alvariánsát.

Mi a FLiRT-variáns?

A hivatalosan KP.2 jelű FLiRT koronavírus-mutáció az omikron BA.2.86 típus (Pirola) alvariánsának tekinthető, közvetlenül abból kifejlődve, hasonlóan a téli járványhullámot okozó JN.1 jelzésű omikron-variánshoz. Szintén a FLiRT csoportba sorolják a rokon KP.1.1, illetve a legutóbb megjelent KP.2.3 jelzésű, kisebb mértékben elterjedt variánsokat is. A koronavírusnál mutáció elsősorban a vírus tüskefehérjéiben jelentkezik, ami lehetővé teszi, hogy a vírus az immunrendszer védelmét kikerülve behatoljon a szervezetbe.

A FLiRT-variáns tavasz óta növekvő számban mutatható ki a nemzetközi járványügyi jelentésekben és számos országban a vezető variánssá vált, a KP.2 április/május környékén vált a FLiRT család kiemelkedő tagjává. Magyarországon első alkalommal a 26. heti szennyvízadatokban igazolták a megjelenését.

A FLiRT név egy szójátékból ered, amely a mutációk helyére utal a tüskefehérjében: ezek a változások tipikusan az F456L, R346T és V1104L helyeken láthatók.

Hol tart a magyarországi járvány és mire számíthatunk?

Magyarországon az év 23. hete óta intenzíven emelkedik a koronavírus szennyvízben kimutatott előfordulása. A koncentráció jelentősen meghaladja a 2023 azonos időszakában mért adatokat.

COVID szennyvízkoncentráció 2024. 26. hét NNGYK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elemzése szerint a közeljövőben a COVID-19 esetszámok növekedésére kell számítani, a szakemberek a korábbi tapasztalatok alapján a mentőhívások számának növekedésére is számítanak.

Miben más az új variáns?

A KP.2 nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket, veszélye inkább a magasabb esetszámokban rejlik, mivel az újabb mutációknak köszönhetően ismét fertőzőbb, mint elődjei.

Mivel a FLiRT nagyon közel áll a JN.1-hez, a tünetei gyakorlatilag ugyanazok. A FLiRT vezető tünetei a korábbi mutációkhoz hasonlóan

  • a láz, hidegrázás,
  • az orrfolyás és orrdugulás,
  • a torokfájás,
  • a fáradtság.

Ezen kívül jelentkezhet köhögés, fejfájás, izomfájdalom, emésztési panaszok (hasmenés, hányinger vagy hányás), az íz- és szagérzékelés elvesztése, súlyos esetben légzési nehézség.

A médiában megjelent egyes cikkek szerint a FLiRT-variáns jellegzetessége az emésztőszervi panaszok dominanciája a korábbiakhoz képest, ez azonban nem teljesen helytálló. Egyrészt már a korábbi mutációk esetében is megfigyelhető volt, hogy a köhögés, valamint az íz- és szagérzékelés elvesztése kevésbé volt intenzív, mint a COVID-19 járvány első hullámaiban. Másrészt a szakmai összesítések szerint a tünetek terén továbbra sem az emésztőszervi panaszok vezetnek, és a jellemző tünetek terén nincs különbség a legutóbbi omikron-variánsokhoz képest. Az ugyanakkor előfordulhat, hogy aki évekkel ezelőtt volt covidos, ezúttal más tüneteket tapasztalhat, mint a legutóbbi megbetegedése során.

A betegek többségénél a panaszok enyhék, ám egyes esetekben súlyos lefolyású megbetegedést is képes okozni. Az enyhe lefolyás valószínűbb azoknál, akik korábban már átestek a fertőzésen vagy oltásban (különösen, ha már az omikron variánsra kifejlesztett vakcinákkal) részesültek. Az új vírusvariáns nem különbözik annyira a korábbi csoportoktól, hogy a kialakult immunitás teljesen hatástalan lenne.

A CDC (az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) szerint a betegség lefolyása elsősorban nem az elkapott koronavírus-variánstól függ, hanem a korábban kialakult védettség és az általános egészségi állapot függvénye.

A COVID-19 ezen formája a korábbiakhoz hasonlóan elsősorban a 65 évnél idősebbeket, az elhízottakat és a krónikus betegséggel (tüdőbetegségek, szívbetegségek, vesebetegség) élőket veszélyezteti leginkább. Ausztrál megfigyelések szerint aggasztó módon az új esetek jelentős része 90 éves vagy annál idősebb emberekben fordult elő, illetve a kórházba került COVID-19 betegek 47 százaléka 75 éves vagy annál idősebb volt.

Az elmúlt hetekben megjelent a KP.3, valamint az LB.1 SARS-CoV-2 variáns is, az eddigi korlátozott adatok alapján ezek is a korábbiakhoz hasonló tulajdonságokat mutatnak.

WEBBeteg
Források:
Nemzeti Népegészségügyi Központ, Yale Medicine, Everyday Health
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.