Javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás várandósoknak

Nemzeti Népegészségügyi Központ
megjelent:

A várandós kismamáknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi. A legveszélyeztetettebbek ugyanis a csecsemők, akik 2 hónapos korban kapják meg a szamárköhögés elleni oltást. Ezért első 6-8 hétben most különösen kerülendő a kisbabával vendégségbe avagy zsúfolt helyekre menni.

Európa néhány országában (pl. Ausztria, Dánia, Norvégia) már 2023-ban megkezdődött a szamárköhögés (pertussis) esetek számának emelkedése, míg számos további országban csak 2023 végén, vagy 2024 tavaszán. Hazánkban 2024. 20. hetétől kezdődően emelkedett a bejelentett pertussis gyanús esetek száma, az elmúlt öt hétben a heti esetszám 16 és 21 között változott. 2024-ben eddig összesen 153 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés. Az eddig rendelkezésre álló laboratóriumi vizsgálatok 65 esetben megerősítették, 37 esetben nem támasztották alá a klinikai diagnózist, a többi esetben a vizsgálatok még nem fejeződtek be. Hazánkban a legtöbb eset szórványosan fordul elő, néhány esetben családon belüli halmozódást tapasztaltak, országos járványról nem beszélhetünk. Mivel a szamárköhögést baktérium okozza, a betegség antibiotikummal jól kezelhető.

Az újszülött immunrendszere még részben védtelen

A felnőtteknél és az oltottak körében jellemzően enyhén zajlik a betegség, azonban az újszülöttek és csecsemők védelme a legfontosabb, mivel náluk a betegség lefolyása nagyon súlyos, olykor a légzéskimaradás miatt halálos is lehet. Hazánkban két otthonából kórházba szállított, védőoltásban még nem részesült csecsemő esetében igazolódott, hogy a halál oka a szamárköhögés és annak következtében kialakult szövődmények voltak. Az oltatlan újszülöttekre a legnagyobb kockázatot a vele találkozó és az ellátásában részt vevő családtagok jelentik, akik saját maguk is hordozhatják a baktériumot.

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben.

Az NNGYK felhívja a lakosság figyelmét, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában részt vevők számára is javasolt a védőoltás. Jelenleg a szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza.

Tovább Visszatér a szamárköhögés - Miért terjed ismét a betegség?

(Nemzeti Népegészségügyi Központ)

Cikkajánló

A szamárköhögés (pertussis)

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Szamárköhögés
A szamárköhögés egy igen fertőző betegség. Lefolyása változó súlyosságú lehet, komoly veszélyt jelenthet kisgyermekek és csecsemők esetén. Sem a védőoltás, sem a betegség átvészelése nem eredményez élethosszig tartó védettséget a fertőzéssel szemben.
Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Sándor Éva infektológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.