Újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett

MTI
megjelent:

Tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés (pertussis) gyanús esetek száma, hétvégén újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett hazánkba - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) .

Tájékoztatásuk szerint már 226 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés, a laboratóriumi vizsgálatok 90 esetben erősítették meg a betegséget. Az NNGYK "az újszülött gyermekek védelme érdekében javasolt védőoltási ajánlását követő fokozott érdeklődés miatt egyeztetett a gyógyszer-nagykereskedőkkel nagyobb mennyiségű pertussis komponenst tartalmazó védőoltás beszerzésére.

Európában a nagy érdeklődés miatt az oltóanyag átmenetileg nehezebben elérhető, azonban hazánkba az elmúlt hét végén újabb nagyobb szállítmány Adacel polio oltóanyag érkezett, amely a hét második felében országos szinten elérhető lesz a patikákban" - írták.

Az oltóanyag-ellátás biztosított

A szamárköhögés elleni vakcinát a háziorvos írja fel, ezt követően a készítmény a recepttel a gyógyszertárakban kiváltható - tudatták.

Az oltatlan és részlegesen oltott csecsemők védelme érdekében az a legfontosabb, hogy időben megkapják az esedékes védőoltásukat, azok indokolatlanul ne halasztódjanak - hangsúlyozták, hozzáfűzve, az oltóanyag-ellátás biztosított, a kötelező védőoltási programhoz az NNGYK központilag vásárolja az oltóanyagot.

A csecsemők védelmében az NNGYK továbbra is ajánlja a védőoltás beadását a 3. trimeszterben lévő várandós édesanyáknak, valamint a közeli családtagok újraoltását is. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben, ezért az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását.

Tovább

(MTI)

Cikkajánló

A szamárköhögés (pertussis)

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Szamárköhögés
A szamárköhögés egy igen fertőző betegség. Lefolyása változó súlyosságú lehet, komoly veszélyt jelenthet kisgyermekek és csecsemők esetén. Sem a védőoltás, sem a betegség átvészelése nem eredményez élethosszig tartó védettséget a fertőzéssel szemben.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Sándor Éva infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.