Fertőzéseket terjeszthetnek a vizes homokzsákok

MTI
megjelent:

Az árvíz elleni védekezés során felhasznált, homokkal töltött zsákok, amelyek a vízzel is érintkeztek, komoly fertőzésveszélyt jelentenek. A későbbiekben sem a zsákok, sem a homok nem használható fel újra - hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az átázott homokot egy erre a célra kijelölt helyen kell gyűjteni, és csak teljes kiszáradás után lehet építkezéshez felhasználni.

Fertőzésveszély és megelőzés
Árvíz idején jelentősen megnőhet az enterális fertőzések kialakulásának (hastífusz, szalmonella, hepatitisz A-vírus, Calici-vírus) lehetősége. Árvíz - Fertőzésveszély és megelőzés

Játszótereken, homokozókban, egyéb olyan területeken, ahol a homok közvetlenül emberi bőrfelülettel érintkezik, a fertőzöttnek minősülő homokot tilos alkalmazni - olvasható a közleményben.

Emellett a kiürített homokzsákokat élelmiszerek - burgonya, zöldségek, alma - gyűjtésére, tárolására szintén tilos felhasználni.

A kiszárított homokzsák hulladékok, építési törmelékek gyűjtésére, tárolására alkalmazható - közölte az ÁNTSZ.

A tisztiorvosi szolgálat felhívja a figyelmet a vízzel nem érintkezett, száraz homokzsákokkal és homokkal kapcsolatos teendőkre is: a homokzsákokból a homokot lehetőleg vízzel nem átázott, száraz talajra kell kiüríteni.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Benő Brigitta, Feövenyessy Krisztina
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.