A fogamzásgátló szedése és a libidó kapcsolata

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A libidót a nemi hormonok befolyásolják, de hatással vannak a libidó szintjére a lelki tényezők, esetleg nőgyógyászati problémák is. Legtöbb esetben lelki tényezők állnak a libidócsökkenés hátterében, például párkapcsolati problémák, hangulatzavarral járó kórképek.

Amennyiben libidócsökkenés alakul ki egy tablettaszedő nő esetében, a lehetséges okokat ki kell vizsgálni, ha valóban a fogamzásgátló szerepe merül fel, akkor készítményváltás megoldhatja a problémát.

A libidócsökkenés okai legtöbbször pszichés tényezők

Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?

Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
A fogamzásgátló tabletta szedése>>

A fogamzásgátlók szedői között főleg azok esetében fordul elő libidócsökkenés, akik hangulatzavarban is szenvednek. Ezt külső tényezők sok esetben magyarázzák, beleértve a meghiúsult gyermek utáni vágyat, de vannak olyan esetek, amikor a hormonok okozta élettani hatás a felelős, és egyéb módszer mellett a panasz megoldódik. Ez utóbbi esetben az magyarázza a libidócsökkenést, hogy növekszik a nemi hormonokat megkötő fehérje szintje, és csökken a nőkben a férfi nemi hormonok szintje, ugyanis a nőknél az androgének felelősek a nemi vágy kialakításáért.

Az is előfordul, hogy a fogamzásgátlót szedő nőknél a libidó nő, ennek magyarázata lehet az, hogy a nőket nem nyomasztja a nem kívánt terhesség bekövetkezésének lehetősége, csökken a menstruáció előtti feszültség.

Mi a teendő, ha a fogamzásgátlót szedő nő libidója csökken?

A fogamzásgátlásról

Sok nő helytelenül azonnal abbahagyja a fogamzásgátló szedését, ha libidócsökkenést tapasztal, pedig legtöbb esetben nem a fogamzásgátló tabletta a felelős a problémáért, sőt, még ha igazolódik is szerepe, akkor is megoldható a probléma tablettaváltással. Először ki kell vizsgálni, hogy a libidócsökkenés oka pszichés tényező-e, ugyanis sok esetben lelki tényezők magyarázzák a libidócsökkenést, pszichológiai, szexuálpszichológiai vizsgálat feltárhatja a panasz pszichés hátterét, mely lehet hangulatzavar, párkapcsolati konfliktus. Szintén gyakori az, hogy a libidócsökkenés hátterében nőgyógyászati probléma áll, ilyen például a hüvelyszárazság, a hüvelygyulladás, a gátmetszés sebe. Érdemes megpróbálni vízalapú síkosítót is. A tablettaváltás is jelenthet megoldást, ilyenkor alacsonyabb gesztagén vagy ösztrogéndomináns fogamzásgátló készítményre való áttérés segíthet.

(WEBBeteg/Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.