Fogamzásgátlás nyaralás alatt

szerző: Cs. K. fordító és Bak Marianna biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Utazáskor a megfelelő fogamzásgátlás különös figyelmet igényel. A fogamzásgátló tablettát szedő és a más módszert alkalmazó nőknek nyaralás alatt egyaránt többféle váratlan tényezővel kell számolniuk.

A menstruációs ciklus eltolása a nyaraláshoz időzítve

A menstruáció időpontja - noha nem javasolt - elvileg 7-10 nappal eltolható progeszteron készítménnyel, vagy amennyiben Ön szed fogamzásgátlót, akkor a fogamzásgátló tabletta szedésének módosításával, hogy a nyaralás napjait minden nő zavartalanul élvezhesse. Azonban mielőtt emellett a stratégia mellett dönt, gondolja át, hogy tényleg fontos-e beavatkoznia szervezete normál működésébe, és kérje ki nőgyógyásza véleményét!

Tovább A menstruáció késleltetése és előrehozása

Utazás és a menstruációs ciklus felborulása

Az utazás gyakran felborítja a menstruációs ciklust. Az időzónák eltérése, a jetlag, az utazással járó kimerültség is közrejátszhat ebben. A szokásosnál több testmozgás (úszás, városnézés) akár vérzéskimaradást is okozhat.

A ciklus megváltozására felkészülve mindig tartson magánál egészségügyi betétet, hogy szükség esetén elérhető legyen. A kockázat miatt kifejezetten nem ajánlott a természetes fogamzásgátlási módszerekre, például a naptár módszerre hagyatkozni nyaralás alatt sem.

Gondoskodjon elegendő fogamzásgátlóról!

Amennyiben spermicid hatású krémet, habot használnak, legyen Önöknél elegendő mennyiség, hiszen ezek a termékek nem biztos, hogy a világ bármely részén hozzáférhetőek.

Hasonló igaz akkor is, ha fogamzásgátló tablettát szed. Jó, ha van Önnél biztonsági tartalék arra az esetre, ha esetleg elfogyna, vagy elhagyná a megkezdett levelet, esetleg nem megfelelően használja és új adag kezdése szükséges. Nem biztos, hogy mindenhol hozzájuthat ezekhez.

Érdemes ettől függetlenül megjegyeznie vagy felírnia a fogamzásgátlója hatóanyagát, mert ha elvesztené azt, előfordulhat, hogy tud vásárolni helyben is azonos hatóanyagú tablettát.

Ajánlott óvszerrel is készülni

Mindenképpen csomagoljon az útra óvszert. Az óveszer ugyanis hasznos abban az esetben is, ha más megoldást is használ, mivel a váratlan helyzetek miatt szükség lehet kiegészítő fogamzásgátlásra. Ha új partnerrel utazik, beszéljék át előre a fogamzásgátlással kapcsolatos kérdéseket még az utazás előtt.

Egyedülállók számára az óvszer jelenti a legbiztosabb védelmet a nemi úton terjedő betegségek ellen – arra az esetre, ha a nyaralás alatt talál partnert és létesít szexuális kapcsolatot. Az óvszer védelmet nyújt a húgyúti és hüvelyi fertőzésekkel szemben is, melyek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő utazás alatt, mikor a higiéniás körülmények nem olyanok, mint otthon.

Az óvszer érzékeny a nyári hőségre, így hűvös, száraz helyen kell tárolni. Nem szabad kitenni magas hőmérsékletnek, napsütésnek, ezért nem ajánlott tartósan a kesztyűtartóban, pénztárcában vagy farzsebben tárolni.

Tévhitek

Azt hallottam, hogy a fogamzásgátló fokozza a hajlamot a hüvelyfertőzésre. Érdemes abbahagyni a tabletta szedését?

Semmiképp se hagyja abba a fogamzásgátló szedését. Nem a fogamzásgátló okozza a hüvelyi fertőzést, hanem az, hogy mivel mellette óvszeres védelemre nincs szükség a nem kívánt terhességgel szemben, ezért a sperma bejut a hüvelybe. A hüvely vegyhatása savas, a sperma lúgos, ha a kémhatás eltolódik ebbe az irányba, a hüvelyben kórokozók nyerhetnek teret, és betegséget okozhatnak. Érdemes aktus után tejsavval irrigálni, illetve rendszeresen használni hüvelyi probiotikumokat. (Dr. Csuth Ágnes)

Fogamzásgátló tabletta és az időeltolódás

Az időeltolódás miatt a fogamzásgátló szedésének módosítására csak akkor van szükség, ha az országban, ahol szabadidejét tölti, a magyar időhöz képest több mint 12 óra az eltérés (vagy egyes mini fogamzásgátló tabletta szedésekor több mint három óra).

Ebben az esetben 12 órával az utolsó tabletta bevétele után – legkésőbb, mikor a nyaralóhelyre megérkezik – vegyen be egy pót tablettát (a tartalék dobozból). Ez bizonyos értelemben egy köztes tablettának tekinthető. Újabb 12 óra elteltével vegye be a következő tablettát. Ezután a megszokott 24 órás ritmust folytassa.

Ne feledje a tablettát!

A fogamzásgátló tablettát használó nők jelentős része számára a tabletta szedése terhet jelent a nyaralás alatt, ezért sokan elfelejtik bevenni. Hasznos lehet az is, ha emlékeztetőt állít be magának a megfelelő időpontban történő bevételre.

Ha elfelejtette bevenni a tablettát, 12 órán belül bepótolhatja, így megmarad a fogamzásgátló hatás. Ha átlépi a 12 órás határidőt, a megbízható védelem már nem szavatolható. A mini fogamzásgátló tablettával más a helyzet, azt ugyanis pontosan 24 óránként kell bevenni. Több készítménynél már akkor sem biztos a fogamzásgátló hatékonyság, ha csupán 3 órával később veszi be a tablettát. Ebben az esetben védekezzenek más kiegészítő módszerrel, például használjanak óvszert is.

A pontos útmutatás érdekében mindig olvassa el az adott fogamzásgátló gyógyszer betegtájékoztatóját is.

Együttlét a vízben

A vízben történő szexuális együttlét egy egzotikus helyen némi előre tervezést igényelhet. A spermicid tartalmú helyi fogamzásgátló módszerek nem alkalmasak a tengerben, medencében vagy jacuzziban való intim együttlétre, ilyen esetben a hormonális fogamzásgátló és az óvszer jelent megbízható védelmet a nem kívánt terhességgel szemben.

Fogamzásgátlás hányás és hasmenés után

Egy nyaralás alkalmával az idegen ételek fogyasztása, vagy valamilyen fertőzés következtében könnyen kialakulhatnak gyomor-bélrendszeri panaszok. A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek ez esetben a két alapszabály:

  1. Amennyiben a tabletta bevételét követő három órán belül hány, vagy megy a hasa, 12 órán belül vegyen be egy másik szemet. A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásolja a széntabletta bevétele is.
  2. Ha nem szűnnek meg a panaszok, szedje a maradék tablettát, ahogy szokta, de a biztonság kedvéért óvszert is használjanak minimum 7 napig!

Hormonális fogamzásgátlók és trombózisveszély

A hosszú utazásoknál fokozott a mélyvénás trombózis kockázata. A hormonális fogamzásgátlót használó nők esetében ez a kockázat még nagyobb, akár a több órás autós vagy buszos utazásoknál, akár a más kontinensekre történő repülőutaknál. Figyeljen arra, hogy utazás közben rendszeresen átmozgathassa a lábait, és fogyasszon sok folyadékot, ezekkel jelentősen csökkenthető a trombózisveszély.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító; Források: About.com, NetDoktor.de)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.