Mit érdemes tudni a fehérítő hatású fogkrémekről?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Nincs mindenkinek ragyogó fehér fogsora. De az se keseredjen el, aki nem büszkélkedhet természetes fehér fogsorral.

Vannak különböző lehetőségek, melyek segítségével fehérebbé válhatnak fogai. Használhat például fehérítő hatású fogkrémeket, kérhet orvosi fogfehérítést, és számos egyéb módszer is létezik erre a célra.

Mitől színeződhetnek el a fogak?

Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok. Ez utóbbiért felelősek az ételeinkben, italainkban előforduló természetes és mesterséges festékanyagok: ezek közül a kávé, tea, kóla; de a dohányzás is, valamint okozhatják baktériumok anyagcseretermékei is. Emellett el kell fogadnunk azt a sajnálatos tényt is, hogy az életkor előrehaladtával fogaink színe egyre sötétebbé válik. Speciális problémát jelentenek a gyökérkezelt fogak, melyek az esetek nagy részében szinte mindig szürkés színt vesznek fel.

A fogesztétikai beavatkozások manapság nagyon népszerűek. Azonban sok módszer kockázatos, és csodát sem várhatunk tőlük, különösen, ha fogunk színe genetikailag nem vakítóan fehér, és egyébként is rendszeresen ápoljuk.

Mielőtt rászánnánk magunkat a komolyabb beavatkozásokra, érdemes előbb természetesebb módszerekkel próbálkozni. Bármilyen fogfehérítési technikát válasszunk is, az egészséges és szép fogak alapfeltétele a helyes fogápolás már a kezdetektől.

A legegyszerűbb és legkíméletesebb megoldást a fehérítő hatású fogkrémek jelentik. Ezek vagy a hagyományos fogkrémek kiegészítéseként, vagy azok helyett alkalmazandók. Ilyen szerek kaphatóak a gyógyszertárakban és a drogériákban is. A hagyományos fogkrémekhez hasonlóan kell alkalmazni őket. Nagy előnyük éppen a könnyű alkalmazásban és kedvező árukban rejlik.

Tudnunk kell, hogy ezek a fogkrémek nem változtatják meg a fogak alapszínét, de a lepedék okozta elszíneződéstől megtisztítják a fogakat. Gyerekeknek nem megfelelőek, mivel megsértenék a puha fogzománcot.

Melyik fehérítő fogkrém a legmegfelelőbb?

Különösen fontos, hogy napi rendszerességgel alkalmazza a fehérítő fogkrémet, melyeknek legalább 1400 ppm fluoridot kell tartalmazniuk, - ez különösen abban az esetben fontos, ha a hagyományos fogkrémek helyett használja a fehérítő fogkrémet.

Ez a módszer sem teljesen veszélytelen, ugyanis a fogkrém parányi, érdes tisztítószemcséket tartalmaz, melyek hasonló szerepet töltenek be, mint a csiszolópapír. Az RDA-értéket (ajánlott napi bevitel) ne lépjük túl! Szakértők azt ajánlják, hogy olyan terméket válasszunk, melynek RDA-értéke nem lépi túl a 150-et. Ha minden szabályt betartunk, látványos eredményeket érhetünk el. Ami e termékek árát illeti, itt is vannak különbségek, és nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. Csak klinikai teszteknek megfelelt fogkrémet vásároljon.

Ha minden próbálkozás ellenére sem tapasztal jelentős színbeli javulást, akkor se keseredjen el, és ne feledje, hogy a legszebb fog az egészséges fog, még ha nem is vakítóan fehér!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
Gesundezaehne24.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.