A narancslé-fogyasztás ártalmasabb, mint a fogfehérítés
Nincs miért tartani a professzionális fogfehérítéstől, hiszen a legújabb kutatásokból kiderül, hogy a savas italok jobban károsítják a fogat, mint a szépítő eljárás. A fogfehérítésről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.
Fogfehérítés vs. narancslé?
Az Eastman Institute for Oral Health kutatói arra keresték a választ, vajon a 6 százalékos hidrogén peroxid – ez a professzionális fogfehérítésben gyakran használt anyag – gyakorol károsabb hatást a fogakra, vagy a savas narancslé. Kiderült, hogy a narancslé nagyobb mértékben csökkentette a fogak keménységét és érdesebbé is tette a fogzománcot.
A Journal of Dentistry című szaklapban megjelent cikk szerint, a fogak felszínét egy speciális, függőlegesen pásztázó mikroszkóppal vizsgálták, és így derült ki, hogy a sav szinte elmossa a fogakat. A narancslé, egyenesen 84 százalékkal csökkentette a zománc keménységét. Ugyanakkor a fogfehérítés után nem volt tapasztalható jelentős változás.
Meg kell óvni a zománcot
A zománc elvékonyodása és károsodása, felgyorsítja a fogromlást és növeli a szuvasodás kockázatát. Az üdítők és a gyümölcslevek természetesen mind savas hatásúak, vagyis rendszeres és hosszútávú fogyasztásuk káros a fogakra.
A fogzománc védelme |
A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink miatt, aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehetnek. A fogzománc védelme |
Az eddigi vizsgálatok csak a fogfehérítés hatásait, és esetleges károsító hatását vizsgálták, de sosem készült még olyan tanulmány, amely összehasonlítja azt a savas italokéval.
Ebből a friss dolgozatból kiderül, hogy a professzionális eljárásoknak nincs negatívabb hatása, mint a természetes gyümölcsleveknek – ismerteti dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista.
A fogzománc elvékonyodása komoly probléma, szinte minden felnőttet érint az évek előrehaladtával. Egyelőre nincs kifejezetten erre a problémára kidolgozott megoldás, bár a fluorid, a rendszeres fogmosás, a fejlett szájhigiénia, a megfelelő táplálkozás, és az időnkénti fogorvosi kezelés megállíthatja, lassíthatja a folyamatot.
Akik gyakran fogyasztanak üdítőket és gyümölcsleveket, érdemes odafigyelniük, hogy azok ne tartózkodjanak 20 percnél tovább a szájukban. A fogfehérítés, pedig – megfelelő szakmai háttérrel – nem jelent különösen károsodást a zománcnak.
A hatóanyag a lényeg
A fogorvos által végzett, és az otthoni fogfehérítés közti döntő különbség (az áron kívül), a hatóanyag koncentrációja. A rendelői eljárás során erősebb anyagokat alkalmaznak, hiszen a szakértők és a gondos ínyvédelem ezt lehetővé teszi – így az kezelés csak egy órát vesz igénybe.
Létezik olyan otthoni megoldás is, amely során egy fogorvos által ajánlott rugalmas sínt kell éjszakára felhelyezni, amelyben elhelyezhető a fehérítő gél. Így az eljárás természetesen több napig is eltart, már csak azért is, mert kimarad a rendelőkben elérhető speciális fénykezelés.
Ennél a megoldásnál rizikófaktor még, hogy mennyire vagyunk képesek pontosan betartani az utasításokat, például azt, hogy az kezelés menete során ne fogyasszunk színező hatású ételeket, italokat. Ez a megkötés a fogfehérítés után következő 10 napra is érvényes, mindkét esetben.
Az egyéb fogfehérítő fogkrémek, matricák, otthon használandó szerek, már csak a biztonsági szempontok miatt sem tartalmazhatnak annyi és olyan hatóanyagot, mint a fogorvos által alkalmazott, így hatásuk sem vetekedhet egy professzionális eljárással. Ráadásul az otthoni fehérítés hátránya, hogy az íny nem kap védelmet és emiatt könnyen begyulladhat, és ekkor abba kell hagyni a fehérítést.
(Orvostkeresek Egészségmagazin)