Milyen ételek ártanak a fogaknak és mi tesz jót nekik?
Fogaink egészsége érdekében elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, a rendszeres fogápolás. A főétkezések utáni fogmosás, a fogselyem és az antibakteriális szájöblögetők használata mellett figyeljünk oda arra is, mit eszünk! Vannak fogaink egészsége szempontjából hasznos és ártalmas ételek is!
Amiket kerüljünk!
Cukrok
A fogszuvasodás az egész világon elterjedt, étkezési szokásokkal összefüggésben álló civilizációs betegség. Mihelyt a kisgyermek fogai áttörik az ínyt, a fogszuvasodásért felelős baktériumok támadásba lendülnek. De abban, hogy milyen eredménnyel, szerepe van az elfogyasztott ételeknek is. A szénhidrátok (cukrok) nagy veszélyt jelentenek a fogakra, ezzel szemben a zsírok és a fehérjék nem támadják meg a fogzománcot.
Számos élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat is, így például a ketchup és a chips is. Az élelmiszerek tudatos kiválasztása és elkészítése természetesen nem pótolja a rendszeres fog- és szájápolást, hanem ésszerű kiegészítése annak.
Savak
A cukrok nem közvetlenül károsítják a fogakat, mert először a foglepedéket képező baktériumok (Streptococcus mutans) kezdik lebontani őket. A baktériumok a cukrokat savakká alakítják, ezek támadják meg a fogzománcot és vezetnek fogszuvasodás kialakulásához. Foglepedék és baktériumok nélkül tehát a cukrok önmagukban nem árthatnának a fogaknak, ám ilyen helyzet a gyakorlatban nem fordulhat elő, mivel a baktériumok jelen vannak a szájüregben.
Normál esetben a szájüreg pH-ja 6 és 7 közötti érték. A cukortartalmú élelmiszerek ezt erősen a savas irányba tolják, tehát csökkentik a pH-t, kb. 5-re vagy 4-re. A savak kioldják a fogzománcban lévő ásványokat. A nyál lassan semlegesíti a savakat, és rendszeres fogápolás mellett a fogzománc regenerálódhat. Ám ha valaki egész nap édességeket eszik, újra és újra savassá válik a pH. Aki kímélni akarja a fogait, annak kerülnie kell a főétkezések közötti nassolást. Jobb, ha az édességet a főétkezések után fogyasztják el, és azután mosnak fogat. A fogmosás gyorsan csökkenti a savak mennyiségét, így azok nem tudnak ártani a fogaknak.
A savas ételek (pl. citrusfélék, ecetes fogások) ártanak a fogaknak, ezek fogyasztása után mindig öblögessen egy kis vízzel! És várjon fél órát, mielőtt fogat mosna.
Ragadós ételek
Különösen kedvezőtlen hatással vannak a fogakra azok az ételek, és maradékaik, amelyek hosszú időn át megtapadnak a szájüregben. Ilyenek például a vajas kekszek, a karamella, a frutti, az olvadós rágók, a pudingok és bizonyos sütemények.
Üdítők
Főétkezésekhez mindig igyon valamennyi vizet. Ez megakadályozza, hogy az ételmaradékok megtapadjanak a fogakon. A üdítőkről ajánlott lemondani, mert igen magas a cukortartalmuk. A cukrozott gyümölcslevekben is rengeteg a cukor. A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” felirat annyit jelent, hogy az adott gyümölcslé csak a gyümölcsökben lévő természetes cukrokat tartalmazza.
A citrusféléknek, a belőlük készült innivalóknak és sok sportitalnak magas a savtartalma. Ezek fogyasztása után igyon vizet!
A tej sok ásványi anyagot tartalmaz, ám ezek nem maradnak olyan sokáig a szájüregben, hogy a fogzománc regenerálódhasson belőlük. Ennek ellenére a csontok egészsége érdekében nem szabad lemondani a tejfogyasztásról.
Fogbarát táplálkozás
Az étrendünk gondos összeállításával, bizonyos élelmiszerek rendszeres beiktatásával is sokat tehetünk fogaink épségének megőrzéséért. Elsősorban a kalciumot és foszfort tartalmazó élelmiszerek vannak pozitív hatással a fogzománc remineralizációjára. Utóbbi egy természetes folyamat, ami az ásványi anyagok fogzománcba való újrabeépülését jelenti. A magas kalciumtartalmú élelmiszerek közé tartoznak a sötétzöld zöldségek, mint például a fodros kel, a brokkoli, az algák, valamint a diófélék és egyéb magvak (pl. mák, szezámmag, amaránt), a magas kalciumtartalmú ásványvizek és a tejtermékek. A foszfor szinte minden élelmiszerben megatalálható, legnagyobb mennyiségben a tejtermékekben, olajos magvakban, tojásban.
A nassolásról senkinek sem kell teljesen lemondani. A cukormentes rágógumi, a nem savas gyümölcsök (pl. banán), a sajtfalatkák, a sózatlan mogyoró vagy más olajos magvak megfelelnek erre a célra.
A tudatos és egészséges táplálkozás nemcsak fogaink, hanem egész szervezetünk javára válik. De ne feledjük, hogy ez nem helyettesíti a rendszeres fogápolást! Az is nagyon fontos, hogy a gyermekeinknek megtanítsuk a helyes fogápolást és egészséges étrendhez szoktassuk őket, ez akkor megy a legkönnyebben, ha mi magunk jó példával szolgálunk számukra.
Néhány további jó tanács
- Minden főétkezés után mosson fogat! Fordítson figyelmet a fogközök és a nyelv tiszítására is! Ha erre nincs lehetősége, legalább öblítse ki a szájüregét tiszta vízzel!
- Járjon rendszeresen fogorvosi kontrollvizsgálatra!
- Kérjen professzionális fogtiszítást. Amennyiben fogkő alakult ki, távolíttassa azt el minél előbb!
- A cukormentes rágógumik is jó szolgálatot tehetnek, mert serkentik a nyáltermelődést.
- Használjon fluoridos konyhasót, és igyon fluoridtartalmú ásványvizet, mert a fluorid erősíti a fogzománcot! A fekete és a zöld tea, valamint a hüvelyesek és a hal is tartalmaznak fluort.
- Ha savas gyümölcsöt, vagy valamilyen más savas ételt evett, várjon egy fél órát a fogmosással!
- A sajt jót tesz a fogaknak. A kazein nevű fehérje és a kalcium, valamint a foszfát pótolják a fogzománc anyagait. A sajtok semlegesítik a szájüreg savas pH-ját.
Tovább Fogaink egészsége és a vitaminok
Szerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: NetDoktor, Zahnfreundliche Ernährung (360ozahn)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos