Mit tehetünk a kellemetlen lehelet ellen? Kezelés és megelőzés

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító és Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A szájszag oka legtöbbször magában a szájban keresendő, ezért az első lépés, amit a probléma megoldása érdekében tehet, hogy felkeres egy fogorvost, aki megpróbálja felderíteni az okokat, és ha esetleg komolyabb betegség áll a háttérben, további vizsgálatokat javasol.

Fontos tisztázni, hogy a kellemetlen leheletet csak az érintett személy vagy környezete is érzi-e.

A szájüregben keresendő okok kezelése

Az esetek 70%-ában egyszerű a megoldás. A krónikus szájszag közvetlen okai majdnem mindig a szájüregben elszaporodó baktériumok, esetenként gombák. Az esetek többségében rossz tömés vagy nem illeszkedő korona, szuvas fog vagy fogínybetegség, fogkő felelős a kellemetlen leheletért, ezek kezelésével a probléma megszűnik. Az ilyen jellegű gondokat házilag nem lehet kiküszöbölni, mind orvosi kezelést igényel.

Ha nem fogászati probléma áll a háttérben

Ha fogászati probléma nem igazolódik, akkor forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Előfordulhat, hogy az arcüreg vagy a garat valamely betegsége okoz kellemetlen leheletet.

Ha továbbra sem sikerült megtalálni a baj forrását, szükség lehet a gyomor- és a bélrendszer vizsgálatára, különösen, ha a rossz lehelet mellett más tünetek is fennállnak, így például hasfájás, puffadás, székrekedés vagy hasmenés.

Refluxbetegség esetén a gyakori, rendszeres, nyugodt kis étkezés, a szénsavas italok kerülése javasolt, az orvosa által szükség szerint előírt kezelés mellett.

A rossz lehelet forrása lehet a légutak, a hörgők vagy a tüdő valamely betegsége is.

Fontos az anyagcsere-problémák kizárása is. Ehhez mindenképp javasolt laborvizsgálat elvégzése.

Ha kellemetlen szagú zsírsavak fokozott képződése okozza problémáját, diétás változtatások segíthetnek (omega-3-zsírsavak jelentős mennyiségű fogyasztása, májvédők, epehajtók, méregtelenítő kúrák elvégzése).

A felsoroltakon kívül egyéb kórállapotok is meghúzódhatnak a háttérben, így további vizsgálatokra lehet szükség.

A kivizsgálás során feltárt betegség megfelelő kezelésével a kellemetlen lehet problémája is megszűnik.

Természetesen nem csak az előzőekben felsorolt komoly betegségek okozhatnak kellemetlen leheletet, annak lehet egészen ártalmatlan oka is, így például fokhagyma vagy túl kevés folyadék fogyasztása, esetleg nem megfelelő szájhigiénia. Ha azonban a probléma tartósan fennáll, mindenképp kérjen tanácsot fogorvostól, és ha szükséges, végeztesse el a további vizsgálatokat!

Amit megtehet a szájszag ellen - Hogyan szüntethető meg és előzhető meg a kellemetlen lehelet?

Az első lépés a következetes és optimális szájhigiénia, mely magába foglalja a napi legalább kétszeri, főétkezések utáni fogmosást, a fogköztisztítást (fogselyem vagy fogköztisztító kefe használatával) és a nyelv felületének tisztítását is. Fogselyemmel vagy fogköztisztító fogkefével alaposan tisztítsa meg a fogak közötti részeket, és a fogak egymással érintkező felületeit. A nyelvtisztításhoz használhat speciális nyelvtisztító kefét vagy hagyományos fogkefét, így szintén sok baktériumtól megszabadulhat. Nagyon gyakran ugyanis a nyelven telepednek meg a szájszagot okozó baktériumok és az ételmaradékok, mivel a nyelv felülete barázdált, egyenetlen. Fogai állapotát rendszeresen ellenőriztesse fogorvossal, legalább évente egyszer, szükség esetén gyakrabban, illetve bármilyen panasz esetén mielőbb keresse fel forgorvosát! Ha valamennyi fogápolási szabályt betart, de mégsem szűnik meg a probléma, bátran forduljon fogorvosához, ne szégyelljen segítséget kérni!

A kellemetlen lehelet oka, lehet szuvas fog vagy fogínybetegség is, ezért is fontos, hogy a lyukas fogakat és a fogíny-, illetve fogágybetegségeket mihamarabb kezeltesse.

A cukormentes rágógumi (pl. a borsmentás) elfedi a szájszagot és segíti a nyálképződést (ami előnyös), ám a szájszag oka ezzel nem szűnik meg. Azt is tartsa szem előtt, hogy a cukortartalmú édességek, a cukros rágók is elősegítik a fogszuvasodást.

Igyon elegendő folyadékot, hiszen a szájszárazság miatt is lehet kellemetlen a lehelete. Mielőtt lenyeli a vizet, az első korttyal öblögessen kicsit.

Öblögessen időnként zsályateával. A klorofilltartalmú készítmények megkötik a szájszagot okozó anyagokat. (Fontos tudni, hogy a tea hosszas alkalmazás mellett elszínezheti a fogakat.)

Ne hasznájon alkoholtartalmú szájvizeket, mert ezek kiszárítják a nyálkahártyát, teret engedve a baktériumok elszaporodásának.

Fogorvosával beszélje meg, alkalmazhat-e chlorhexidin hatóanyagú öblögető oldatot. Ez az anyag megbízhatóan elpusztítja a szájüregben lévő baktériumokat. De tulajdonképpen ez sem tartós megoldás. Bizonyos szájvizek tartós használata a fogak és a nyelv elszíneződéséhez vezethet. Néha még az ízérzékelést is korlátozhatják.

A triclosan tartalmú szerek is csökkentik a szájszagot.

A legjobb, amit tehet, ha megelőzi a bajt: kevés édességet fogyaszt, kiegyensúlyozottan táplálkozik, naponta legalább kétszer fogat mos, rendszeresen jár fogorvoshoz kontrollvizsgálatra.

Időnként rágcsáljon nyers zöldségeket, esetleg zöldpetrezselymet.

Kerülj az alkohol és a kávé fogyasztását!

Ne dohányozzon!

Ha már sok módszert kipróbált, és minden szabályt betart, de annak ellenére sem múlik el a probléma, és a fogorvos sem talált semmilyen okot, további vizsgálatokra lehet szükség a paansz forrásának megtalálása érdekében. Fogorvosa, illetve háziorvosa tud segíteni abban, hogy milyen szakrendelést érdemes felkeresnie, szükség szerint utóbbi tud beutalót is adni.

Ez is érdekelheti

WEBBeteg logóWEBBeteg összeállítás
Bak Marianna, biológus szakfordító és Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
Forrás: mg-experte.de

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.