A fogzománc védelme
frissítve:
A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és helytelen fogápolási szokásaink miatt, aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehetnek. A jelenségről és a teendőkről dr. Benkő Krisztina fogszakorvos beszélt.
A fogzománc fő ellensége: a sav
A fog három fő alkotórésze a fogcement (a fogak gyökereit borítja), a dentin (a fogak alapállománya) és a fogzománc (a fogak koronáját fedi be), amelyek közül egyedül ez utóbbi látható a felszínen. Színét leginkább az alatta található dentin színe határozza meg, ugyanis maga a zománc áttetsző, tehát a világossárga és a szürkés is egészséges szín lehet. Általában az íny felé vékonyodik, amíg el nem jut a cement-zománc találkozási pontig.
Közismert, hogy a zománc épségét a savas élelmiszerek, italok károsítják, de sokáig úgy tudtuk, hogy a nyál közömbösíti ezt a károsító hatást. Amerikai kutatók azonban ezt cáfolták, és kísérletekkel bizonyították, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a peroxidok, amelyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.
A sav romboló hatását az okozza, hogy ez az anyag megtámadva a fogzománcot, fontos ásványok elvesztéséhez vezet. Ez pedig egy lassú folyamatot indít be, amelynek során a fogak először érzékennyé válnak, ezt főként hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztásakor tapasztalhatják az érintettek. A saveróziót, vagyis amikor a fogzománc a savak hatására kopni kezd, elsősorban a táplálkozási és helytelen fogápolási szokásaink okozzák. A zománc elvékonyodása miatt enyhén sárgulni kezd a fog, és kopás jelei is láthatók lesznek. Mind az érzékenység, mind a sárgulás fokozódik. A fogak élei áttetszővé válnak, és kisebb mélyedéseket tapasztalhatunk a fogak felszínén. Rendkívül előrehaladott állapotban, a súlyos károsodás, szuvasodások miatt akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat.
Tippek a fogak, fogzománc védelmében
Melyek azok a tényezők, amelyekre fokozott figyelmet kell fordítanunk?
- Kerüljük a szénsavas üdítőket. Ha mégis iszunk ilyeneket, legalább figyeljünk oda arra, hogy ne lassan, szívószálon szürcsölve igyuk, hanem viszonylag gyorsan nyeljük le, hogy a lehető legrövidebb ideig érintkezzenek a zománccal.
- Mérsékeljük a vörösbor, az ecet, a rágcsálnivalók, a savas gyümölcsök, savanyúságok fogyasztását. Ha mégsem mondunk le az egyébként egészséges gyümölcsökről vagy éppen a narancsléről, ugyanazokat a szabályokat tartsuk be, mint a szénsavas üdítőknél.
- A fogmosással várjunk legalább 20 percet a savtartalmú élelmiszerek, italok fogyasztása után, így elkerülhetjük a meggyengített zománcréteg megsértését.
- Mivel a refluxbetegség egyik legjellemzőbb tünete a gyomorsavtúltengés, a szájüregbe visszajutó savak éppúgy elvékonyítják a zománcot, mint a kívülről bevitt savas táplálék. Éppen ezért a reflux szakorvosi kezelése a fogak épsége miatt is elengedhetetlen. Ugyanez igaz a bulimiára és a terhesség első szakaszára, ha az sok hányással jár.
- Alkalmazzunk napi rendszerességgel fluoridtartalmú fogkrémet, amely elősegíti a meggyengített fogzománc újbóli megerősítését és csökkenti a fogzománc fogmosás okozta további kopását. Ma már kaphatóak ezt a célt szolgáló, heti rendszerességgel alkalmazható gélek és zselék, amelyek használatáról a fogorvos véleményét érdemes kikérni.
- Megelőzés és kezelés céljából is szükséges félévente a fogorvosi kontroll.
Tovább
- Milyen ételek ártanak a fogaknak és mi tesz jót nekik?
- A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás
- Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos elmondja
- Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája
(Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos)